Tiada penjualan alkohol dibenarkan di tapak stadium Piala Dunia Qatar

DOHA 18 Nov (Reuters) – Bir beralkohol tidak akan dijual di stadium Piala Dunia Qatar, badan induk bola sepak dunia FIFA berkata pada hari Jumaat, pembalikan saat akhir yang menimbulkan persoalan di kalangan beberapa penyokong tentang keupayaan negara tuan rumah untuk menunaikan janji kepada peminat.

Pengumuman itu dibuat dua hari sebelum Piala Dunia bermula Ahad, yang pertama diadakan di negara Islam konservatif dengan kawalan ketat ke atas alkohol, yang dilarang penggunaannya di khalayak ramai.

“Berikutan perbincangan antara pihak berkuasa negara tuan rumah dan FIFA, keputusan telah dibuat untuk memfokuskan penjualan minuman beralkohol pada Festival Peminat FIFA, destinasi peminat lain dan tempat berlesen, mengeluarkan tempat jualan bir dari perimeter stadium Piala Dunia FIFA 2022 Qatar,” jurucakap FIFA berkata dalam satu kenyataan.

Persatuan Penyokong Bola Sepak England berkata keputusan itu menimbulkan kebimbangan mengenai keupayaan Qatar untuk memenuhi janjinya kepada peminat yang melawat mengenai “penginapan, pengangkutan atau isu budaya.”

Selama bertahun-tahun, penganjur kejohanan Qatar telah berkata bahawa alkohol akan dapat diakses secara meluas kepada peminat di kejohanan itu.

“Sesetengah peminat suka minum bir pada perlawanan itu, dan ada yang tidak, tetapi isu sebenar ialah pusingan U pada saat-saat akhir yang membicarakan masalah yang lebih luas — kurangnya komunikasi dan kejelasan daripada jawatankuasa penganjur terhadap penyokong, “kata persatuan itu dalam satu kenyataan di Twitter.

Qatar, negara terkecil yang menjadi tuan rumah Piala Dunia, sedang bersiap sedia untuk ketibaan 1.2 juta peminat sepanjang kejohanan selama sebulan itu, lebih satu pertiga daripada 3 juta penduduk negara Teluk Arab itu.

Budweiser, penaja utama Piala Dunia, yang dimiliki oleh pembuat bir AB InBev, akan menjual bir beralkohol secara eksklusif dalam perimeter bertiket yang mengelilingi setiap lapan stadium tiga jam sebelum dan satu jam selepas setiap perlawanan.

“Sesetengah daripada pengaktifan stadium yang dirancang tidak boleh bergerak ke hadapan kerana keadaan di luar kawalan kami,” kata AB InBev dalam satu kenyataan.

Seseorang di syarikat itu telah merumuskan keadaan dengan cara yang lebih menyedihkan. “Nah, ini janggal…” membaca catatan di akaun Twitter rasmi Budweiser. Komen itu, kemudiannya dipadamkan, disiarkan sebagai tangkapan skrin oleh BBC.

Budweiser telah menjadi penaja Piala Dunia sejak 1985, tahun sebelum acara itu diadakan di Mexico. Untuk 2022, ia telah melancarkan kempen terbesarnya, dengan aktiviti untuk Budweiser dan jenama lain di lebih 70 pasaran dan di 1.2 juta bar, restoran dan kedai runcit.

Piala Dunia lazimnya meningkatkan penggunaan bir dan pengeluar jenama yang berpangkalan di Belgium seperti Stella Artois dan Corona jelas mahu mengaut keuntungan daripada berjuta-juta dolar yang dibayar untuk menjadi penaja.

Bagaimanapun, ia berkata keuntungan itu akan datang kurang daripada penggunaan di lokasi acara tetapi daripada peminat yang menonton di televisyen.

“Penganjur kejohanan menghargai pemahaman AB InBev dan sokongan berterusan terhadap komitmen bersama kami untuk memenuhi keperluan semua orang semasa Piala Dunia FIFA,” kata kenyataan itu.

PERUNDINGAN JANGKA PANJANG

Pembalikan stadium itu berlaku selepas rundingan jangka panjang antara presiden FIFA Gianni Infantino, Budweiser, dan eksekutif dari Jawatankuasa Tertinggi bagi Penyampaian dan Warisan (SC) Qatar, yang menganjurkan Piala Dunia, sumber yang mengetahui tentang rundingan itu memberitahu Reuters dengan syarat tanpa nama.

SC tidak menjawab permintaan Reuters untuk mendapatkan komen dan FIFA tidak mengesahkan penglibatan Infantino.

“Sebilangan besar peminat hadir dari seluruh Timur Tengah dan Asia Selatan, di mana alkohol tidak memainkan peranan yang begitu besar dalam budaya,” kata sumber itu.

“Pemikirannya ialah, bagi ramai peminat, kehadiran alkohol tidak akan mencipta pengalaman yang menyeronokkan.”

Alkohol akan terus mengalir dengan bebas di dalam suite VIP stadium, yang diiklankan oleh tapak web FIFA sebagai menawarkan pilihan bir, Champagne, wain pilihan sommelier dan minuman beralkohol premium.

Budweiser akan menjual bir bukan alkoholnya di seluruh kawasan stadium dengan harga $8.25 setiap setengah liter, kata kenyataan itu.

Persoalan telah berkisar tentang peranan alkohol pada Piala Dunia tahun ini sejak Qatar memenangi hak penganjuran pada 2010. Walaupun bukan negeri yang “kering” seperti negara jiran Arab Saudi, mengambil alkohol di tempat awam adalah haram di Qatar.

Pelawat tidak boleh membawa alkohol ke Qatar, walaupun dari bahagian bebas cukai lapangan terbang, dan kebanyakannya tidak boleh membeli alkohol di satu-satunya kedai arak di negara itu. Alkohol dijual di bar di beberapa hotel, dengan kos bir sekitar $15 setiap setengah liter.

Budweiser masih akan menjual bir beralkohol di Pesta Peminat FIFA utama di Doha tengah, kata sumber itu, di mana ia ditawarkan pada harga kira-kira $14 setiap setengah liter. Alkohol juga akan dijual di beberapa zon peminat lain manakala yang lain adalah bebas alkohol.

“Peminat boleh membuat keputusan ke mana mereka mahu pergi tanpa rasa tidak selesa. Di stadium, ini tidak berlaku sebelum ini,” kata sumber itu.

Laporan oleh Andrew Mills di Doha dengan sumbangan daripada Philip Blenkinsop di Brussels dan Manasi Pathak di Doha; Penulisan oleh Andrew Mills; Penyuntingan oleh Jan Harvey dan Christian Radnedge

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Tiada penjualan alkohol dibenarkan di tapak stadium Piala Dunia Qatar


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/