Tiger Woods merancang untuk bermain dalam Masters ‘setakat ini’ — dan berpendapat dia boleh menang

AUGUSTA, Ga. — Tiger Woods tidak bermain dalam kejohanan golf kompetitif selama 17 bulan. Dia mempunyai, seperti yang dia katakan pada hari Selasa, “perkakasan” di kaki kanannya, menstabilkan rod dan skru yang membantunya pulih daripada kemalangan kereta tunggal yang dahsyat baru 14 bulan lepas. Dia berada di katil hospital selama tiga bulan. Mobilitinya terhad. Dia berumur 46 tahun.

Adakah dia fikir dia boleh memenangi Masters minggu ini?

Woods mengesahkan pagi Selasa satu berita yang boleh mengubah Masters daripada kejuaraan golf pertama tahun itu menjadi acara sukan arus perdana: Selepas pulih daripada kecederaan seriusnya mengalami kemalangan kereta California pada Februari 2021, dia berhasrat untuk mencuba bersaing dalam Masters, yang bermula Khamis dan di mana dia akan mengejar apa yang akan menjadi jaket hijau keenam yang mengikat rekod.

“Setakat ini, saya rasa saya akan bermain,” kata Woods semasa sidang akhbar selama 25 minit di sini. “Saya akan bermain sembilan lubang lagi esok. Pemulihan saya baik; Saya sangat teruja dengan cara saya pulih setiap hari.”

Tidak lama selepas itu, pegawai Masters dibebaskan masa tee untuk dua pusingan pertama. Woods akan bermain pada pukul 10:34 pagi Khamis, disertai oleh Louis Oosthuizen dari Afrika Selatan dan Joaquín Niemann dari Chile. Bertiga itu akan mula bermain pada 1:41 petang Jumaat dalam pusingan kedua.

Apakah soalan yang anda ada tentang Tiger Woods dan Master? Tanya The Post.

Kejohanan terakhir Woods ialah Master 2020 yang tertunda pandemik, diadakan pada bulan November, apabila dia terikat pada tempat ke-38. Lebih sedikit daripada tiga bulan kemudian, dia menderita patah tulang terbuka ke tibia dan fibula di kaki kanannya selepas keretanya terbabas dari jalan raya di California Selatan, dengan kedua-dua tulang patah sekurang-kurangnya tiga keping dan menusuk kulit. Woods juga mengalami kecederaan kaki dan buku lali dan telah berkata bahawa doktor pada satu ketika menganggap amputasi.

Dia berkata pada hari Selasa bahawa dia masih mengalami sakit di kakinya “setiap hari.” Cabarannya bukan sahaja menguruskan kesakitan itu tetapi berehat dan cukup pulih dari setiap pusingan supaya dia boleh melakukannya semula pada hari berikutnya. Apabila dia mula-mula muncul di Augusta sebagai seorang remaja, dia seorang yang atletik dan fleksibel. Sekarang, dia mesti menguruskan badannya lebih seperti seorang geriatrik.

“Ia menjadi menyakitkan … kerana perkara mudah yang biasanya saya lakukan yang akan mengambil masa beberapa jam di sini dan beberapa jam di sana untuk bersiap dan kemudian berehat,” kata Woods. “Jadi masa aktiviti untuk melakukan apa yang saya mahu lakukan, ia menambahkan lebih banyak masa pada kedua-dua belah pihak – sebelum dan selepas.”

Yang merupakan sebahagian daripada pengiraan sama ada dia boleh bersaing.

“Hakikat bahawa saya boleh mendapatkan diri saya di sini pada ketika ini adalah satu kejayaan,” kata Woods. “Sekarang saya di sini, tumpuan diberikan kepada Ahad di bahagian sembilan belakang dengan peluang.”

Bagi mana-mana 90 pemain lain dalam padang, tanggapan sedemikian dalam keadaan sedemikian akan menjadi ketawa. Tetapi sepanjang kariernya yang kini menjangkau suku abad – kejayaan Master pertamanya yang cemerlang datang 25 tahun yang lalu, ketika dia baru berusia 21 tahun – Woods telah menunjukkan kecenderungan untuk kedua-dua yang tidak terduga dan dramatik yang tidak masuk akal. Dia memenangi Terbuka AS 2008 dengan patah kaki, dan kemenangan Masters kelimanya datang pada 2019, selepas dia telah menjalani lima pembedahan belakang.

Namun dia mungkin lebih mengenali Augusta National daripada halaman belakang rumahnya sendiri. Cabarannya, katanya, tidak akan meletakkan muka kelab tepat pada bola. Ia akan membawa tubuhnya di sekitar kawasan Augusta yang beralun dan tidak rata selama empat setengah jam empat hari berturut-turut.

“Saya boleh memukulnya dengan baik,” kata Woods. “Saya tidak mempunyai sebarang keraguan tentang apa yang boleh saya lakukan secara fizikal dari sudut pandangan golf. Berjalan adalah bahagian yang sukar. … Tujuh puluh dua lubang adalah jalan yang panjang. Ia akan menjadi cabaran yang sukar dan cabaran yang saya hadapi.”

Apabila Woods mula memperkenalkan panjang yang tidak pernah berlaku sebelum ini daripada tee lebih daripada dua dekad yang lalu, Augusta bertindak balas dengan memanjangkan kursus. Perubahan itu berterusan hari ini — tee pada par-4 ke-11 lebih jauh ke belakang tahun ini — dan menyumbang kepada tuntutan fizikal bermain Masters, malah untuk pemain yang lebih muda.

“Ia adalah laluan yang sangat sukar untuk berjalan,” kata Justin Thomas yang berusia 28 tahun, rakan kongsi Woods yang kerap bermain. “Ia adalah yang paling sukar pada tahun ini. Ia sangat, sangat panjang, sangat berbukit, banyak berjalan kaki kembali ke tee. … Anda menambah bahawa bersama-sama dengan beberapa gelombang dan rupa bumi yang paling gila dari mana-mana padang yang akan kami mainkan sepanjang tahun, ia menghasilkan beberapa kaki yang letih dan sakit pada penghujung minggu.”

508 hari antara kejohanan akan menjadi pemberhentian paling lama dalam karier Woods, mengatasi rehat 466 hari yang diambilnya antara Ogos 2015 dan Disember 2016 untuk menangani apa yang menjadi masalah belakang kronik. Woods kemudiannya tidak bersaing secara bersungguh-sungguh lagi sehingga musim Jelajah PGA 2017-18, apabila dia mencatat lapan penamat 10 teratas dan kemenangan yang tidak dapat dilupakan pada Kejohanan Jelajah penghujung musim. Dia mengikutinya dengan kemenangan Masters kelima pada April 2019, yang juga merupakan kemenangan terbarunya.

hutan diumumkan Ahad bahawa dia akan pergi ke Augusta National untuk berlatih buat kali kedua dalam lima hari dan bahawa penyertaan Sarjananya akan menjadi “keputusan masa permainan.” Pada hari Isnin, dia bermain pusingan latihan dengan Thomas dan rakan juara Masters, Fred Couples, berjalan di padang dengan apa yang digambarkan sebagai sedikit tempang (Woods tidak akan dibenarkan menggunakan troli semasa kejohanan). Pada hari Selasa, dia tidak mengikuti kursus, mengehadkan kerjanya ke kawasan latihan sebelum ribut menutup pusingan latihan. Dia berkata dia berhasrat untuk bermain sembilan lubang lagi pada hari Rabu.

Siapa yang boleh memenangi jaket hijau? Memecahkan pesaing.

“Saya tidak perlu risau tentang pukulan bola atau permainan golf,” kata Woods. “Saya cuma perlu risau tentang bukit di luar sini. Itulah cabarannya.”

Woods sebelum ini berkata bahawa kerjayanya sebagai pemain golf profesional sepenuh masa telah berakhir kerana dia tidak dapat “meramalkan kaki ini akan menjadi seperti dahulu.” Bagaimanapun, dia menambah bahawa dia boleh melihat dirinya bermain dalam acara Jelajah PGA sekali-sekala. Pada bulan Disemberdia bermain dalam kejohanan bapa-anak tidak rasmi dengan Charlie, menggunakan troli untuk mengelilingi padang Florida dan menduduki tempat kedua di belakang John Daly dan anaknya.

Tetapi sejak dia menjadi pro pada tahun 1996, dia jelas tentang standardnya sendiri untuk dirinya sendiri: Jika dia menyertai kejohanan, dia melakukannya dengan mengharapkan untuk menang. Itu kelihatan kurang ajar apabila dia berumur 20 tahun. Namun dia tidak pernah goyah daripadanya — dan tidak sekarang.

“Jika saya rasa saya tidak boleh,” kata Woods, “maka anda tidak akan melihat saya di luar sini.”

Dia berada di sini, sekarang, untuk kali ke-24 sebagai pemain. Lima jaket hijaunya hanya mengekori enam jaket Jack Nicklaus. Dia adalah satu-satunya pemain yang boleh muncul dalam keadaan ini, katakan yang berikut dan jangan ditertawakan keluar dari bilik.

“Saya tidak hadir ke acara melainkan saya fikir saya boleh memenanginya,” kata Woods. “Jadi itulah sikap yang saya ada. Akan ada hari apabila ia tidak akan berlaku, dan saya akan tahu bila itu berlaku.”

Woods menjelaskan pada hari Selasa: Ia bukan minggu ini.

Bonesteel melaporkan dari Washington.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Tiger Woods merancang untuk bermain dalam Masters ‘setakat ini’ — dan berpendapat dia boleh menang


We have our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/