Trio senior UConn menyelamatkan musim Huskies, harapan gelaran kebangsaan

MINNEAPOLIS — Dengan berbaki 11 saat dan UConn berpaut pada pendahuluan dua mata, pengawal kanan Christyn Williams melangkah ke garisan balingan percuma. Ref melambungkan bola kepada Williams, dan pemain kiri mengambil menggelecek kebiasaannya, membengkokkan lututnya dan mengapungkan bola ke arah baldi. Ia jatuh melalui jaring. Sama dengan yang kedua.

Pukulan kesat memberikan UConn kelebihan empat mata dan semuanya memastikan kemenangan Huskies 63-58, menghantar mereka ke perlawanan kejohanan kebangsaan buat kali pertama sejak 2016. Untuk empat kejohanan NCAA berturut-turut, UConn telah tewas dalam Empat Akhir. Tetapi pada perjalanan kelima ini — yang terakhir untuk kelas senior ini yang tidak pernah bermain dalam perlawanan kejohanan kebangsaan — Evina Westbrook, Olivia Nelson-Ododa dan Williams bertekad untuk tidak kalah.

“Anda tidak boleh datang ke sini sebagai senior, dan berharap orang lain memenanginya untuk anda,” kata jurulatih UConn Geno Auriemma, yang Huskies akan menentang pilihan keseluruhan No. 1 South Carolina pada hari Ahad (8 malam ET, ESPN) untuk perlawanan itu. tajuk NCAA.

Westbrook menyalakan pasukan Huskies lebih awal, keluar dari bangku simpanan pada suku kedua untuk menggantikannya Aaliyah Edwardsyang baru sahaja melakukan kesalahan kedua.

Dengan Dorka Juhasz keluar dengan patah pergelangan tangan, Westbrook adalah pemain seterusnya di tiang. Selepas terlepas dua pukulan pertamanya, Westbrook melihat ke sudut 3 dan menggerudinya. Dia membuat tiga daripada empat 3 mata pada separuh masa pertama ketika Huskies mendahului satu mata pada waktu rehat.

“Entah bagaimana, entah bagaimana, apabila dia menyertai perlawanan besar, dia mencari cara untuk mengetuk dua atau tiga daripadanya,” kata Auriemma. “Dan ia berlaku setiap kali kami memerlukannya. Saya akan katakan dia mungkin pemain paling berharga dalam permainan (Jumaat).”

Jika Westbrook menetapkan nada pada suku kedua, Nelson-Ododa dan Williams memikul beban itu pada suku keempat — sebaik mereka kembali ke gelanggang. Mereka menghabiskan beberapa minit terakhir pemain ketiga di bangku simpanan.

“Saya rasa mereka mula merasakan seperti, ‘Itu sahaja. Saya tidak akan kembali,'” kata Auriemma. “Dan apabila mereka masuk semula, ia seperti orang yang berbeza.”

Nelson-Ododa memulakan suku dengan permainan tiga mata dan dua balingan percuma tambahan. Pada penguasaan seterusnya UConn, Williams melakukan pukulan 3 mata untuk memanjangkan kelebihan Huskies kepada enam mata. Dia telah bergelut secara menyerang untuk sebahagian besar permainan, dan hanya menamatkan 3-untuk-13 dari padang untuk malam itu, tetapi pukulan itu menyalakan Huskies dan menghayunkan momentum.

“Ini tahun terakhir,” pengawal kelas dua Nika Muhl berkata. “Mereka hanya mahu menang dan kami berada di sana untuk mengikuti mereka.”

Kelas senior ini, bersama seluruh skuad UConn, telah bermain melalui kesukaran sepanjang musim. Lima kekalahan musim biasa adalah yang paling banyak untuk program ini sejak musim 2004-05. Kekalahan Huskies kepada Villanova adalah kekalahan persidangan pertama program itu sejak 2013. Dan kekalahan kepada Georgia Tech — perlawanan pertama dimainkan selepas pengawal tahun kedua Paige Bueckers mengalami keretakan dataran tinggi tibial dan meniskus koyak — mematahkan rentak kemenangan 239 perlawanan UConn menentang lawan tanpa ranking.

Auriemma tidak segan silu untuk mencabar kelas atasannya.

Selepas UConn tewas kepada Georgia Tech, Auriemma yang kecewa menyertai sidang akhbar itu dan memberikan penilaian buruk tentang keadaan Huskies.

“Saya biasanya cukup bagus selama ini dalam membuat pemain lebih baik,” kata Auriemma. “Kami mendapat pemain yang sangat bagus yang keluar dari sekolah menengah, tetapi mereka menjadi lebih baik dan lebih baik dan lebih baik setiap tahun. Dan sekarang, itu tidak berlaku.”

bermain

0:27

Paige Bueckers dari UConn melemparkannya kepada Olivia Nelson-Ododa untuk mendapatkan baldi yang sukar ditambah dengan pelanggaran.

Kelas ini mendahului kecederaan dan penyakit yang menjejaskan UConn sepanjang tahun. Selain kecederaan lutut Bueckers, Muhl dan pelajar baru Azzi Fudd kedua-duanya terlepas masa dengan kecederaan kaki. pelajar baru Caroline Ducharme, Nelson-Ododa dan Williams juga terlepas perlawanan. Dan Juhasz tewas akibat kecederaan pada hari Isnin.

Apabila UConn memasuki permainan kejohanan, suasana di mana Auriemma memegang rekod 11-0, masalah itu terasa jauh dari pandangan. Jika kelas senior mempunyai apa-apa untuk diperkatakan tentang perkara itu, mereka mempunyai peluang untuk menyelesaikannya apabila perkara yang paling penting.

“Mereka melakukan apa yang saya harapkan mereka lakukan setiap malam,” kata Auriemma. “Semoga mereka mendapat satu malam lagi di dalamnya.”

We would love to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Trio senior UConn menyelamatkan musim Huskies, harapan gelaran kebangsaan


Find here our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/