UFC 280 Oliveira lwn Makhachev: Keputusan dan analisis langsung

Bila Khabib Nurmagomedov mengosongkan kejuaraan ringan UFC dan bersara daripada seni mempertahankan diri campuran dua tahun lalu, jangkaan sukan itu beralih kepada rakan sepasukan dan anak didiknya yang lama, Islam Makhachev. Dan kini masanya telah tiba.

Makhachev (22-1) akan cuba memenangi gelaran 155 paun UFC pada hari Sabtu apabila dia bertemu Charles Oliveira (33-8) dalam acara utama UFC 280 di dalam Etihad Arena di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu. Bayar setiap tontonan disiarkan pada masa khas 2 petang ET.

Masa perlawanan mungkin tidak lebih baik. Makhachev sentiasa dijangka akan bertarung untuk tali pinggang pada satu ketika, dan dia kini akan melakukannya menentang musuh di Oliveira yang tiada siapa yang mahu bertaruh. Oliveira telah bergelut melalui kesukaran dalam setiap tiga perlawanan mempertahankan gelarannya Michael Chandler, Dustin Poirier dan Justin Gaethje sebelum mendapat penamat.

Pejuang Brazil itu telah menang 11 berturut-turut, memperoleh 10 penamat dalam proses itu. Satu-satunya sebab dia secara teknikal tidak menjadi juara kelas ringan minggu ini ialah dia terlepas berat sebanyak setengah paun menjelang kemenangan terbarunya menentang Gaethje pada bulan Mei.

Selain acara utama, juara bantamweight Aljamain Sterling (21-3) akan mempertahankan gelarannya terhadap TJ Dillashaw (17-4), yang menyerahkannya pada 2019 selepas didapati positif bahan terlarang. Dan kegemaran peminat Sean O’Malley (15-1) akan menghadapi ujian terbesar dalam kariernya Petr Yan (16-3).

Ikuti bersama semasa Brett Okamoto, Marc Raimondi dan Jeff Wagenheim mengimbas semula pergaduhan yang berlaku, atau tonton kad secara langsung di ESPN+ PPV.


Pertarungan sedang berlangsung: Kelas berat ringan: Nikita Krylov (28-9, 9-7 UFC, -170) lwn. Volkan Oezdemir (18-6, 6-5 UFC, +145)


Keputusan:

Welterweight: Abubakar Nurmagomedov (17-3-1, 2-1 UFC) lwn. Gadzhi Omargadzhiev (13-2, 0-2 UFC) dengan keputusan sebulat suara (Tonton pertarungan ini di ESPN+)

Nurmagomedov, dari Dagestan, meraih kemenangan pertamanya pada 2022 di belakang markah hakim 30-27, 29-28 dan 29-28.

Pertarungan itu kompetitif, tetapi Nurmagomedov, sepupu Khabib, lebih agresif dan ahli gusti yang lebih baik. Menurut data UFC Stats, Nurmagomedov memperoleh 7:55 masa kawalan, kebanyakannya berada di kedudukan teratas. Dia memakan sepakan keras daripada Omargadzhiev pada pusingan kedua, tetapi dia memakai pukulan itu dengan baik dan kembali mengawal pejuang Rusia itu di atas tanah. Dia menjatuhkan Omargadzhiev dengan tangan kanan di kaki pada pusingan ketiga.

Ini adalah penampilan pertama Nurmagomedov sejak dia meraih kemenangan menentang Jared Gordon pada Mac 2021. Dia 2-1 secara keseluruhan dalam UFC.

Omargadzhiev jatuh kepada 0-2 sejak memperoleh kontrak pada Siri Contender tahun lepas.


Kelas menengah: Armen Petrosyan (8-2, 2-1 UFC) lwn. AJ Dobson (6-2, 0-2 UFC) dengan keputusan sebulat suara (Tonton pertarungan ini di ESPN+)

Petrosyan adalah orang yang memakai kerosakan pada mukanya pada akhir tiga pusingan, tetapi kelihatan menipu apabila bekas juara dunia kickboxing itu mengawal pertarungan dari awal untuk memenangi ketiga-tiga pusingan (30-27, 30-27, 30- 27) untuk kemenangan ketiganya dalam empat pertarungan terakhirnya.

Petrosyan, yang berusia 31 tahun dan berjuang keluar dari Armenia, mengekalkan jarak yang sepatutnya untuk kebanyakan pertandingan yang ternyata menjadi pertandingan menarik hampir dari awal hingga akhir. Dobson mendapat tiga takedown dalam dua pusingan pertama, tetapi nampaknya berpuas hati untuk berdiri dan berdagang.

Masalah untuk Dobson, 30 tahun dari Powell, Ohio, ialah dia tidak cukup berdagang. Dia menumpahkan darah Petrosyan dan mendaratkan tumbukan yang lebih hebat, tetapi tumbukan dan tendangannya agak sedikit dan jauh. Dobson melemparkan kurang daripada separuh serangan daripada Petrosyan.

Akibatnya, Dobson tewas buat kali kedua berturut-turut sejak menyertai UFC tahun lepas dari Siri Contenders Dana White.


Kelas terbang lelaki: Muhammad Mokaev (9-0, 3-0 UFC) def. Malcolm Gordon (14-7, 2-3 UFC) dengan penyerahan pusingan ketiga (Tonton pertarungan ini di ESPN+)

Pencarian Mokaev untuk menjadi juara termuda dalam sejarah UFC masih dimainkan, walaupun ia hampir mengambil giliran yang buruk dalam pertarungan ini.

Mokaev, yang bertarung di luar England, menyerahkan Gordon dengan jeragat dengan hanya berbaki 34 saat dalam pertandingan 125 paun mereka. Penamat itu berlaku selepas Mokaev sendiri hampir dipaksa untuk mencekik dengan bogel belakang pada pusingan kedua. Gordon mengambil punggung phenom berusia 22 tahun itu dan mengancam akan tercekik ketika pusingan kedua tamat.

Gordon, 32, membebankan Mokaev pada pusingan ketiga dan berada dalam kedudukan yang baik untuk kekecewaan, tetapi Mokaev menemui penamat lewat. Dia meningkat kepada 3-0 dalam UFC, dengan ketiga-tiga kemenangan akan datang tahun ini.

“Ada perbezaan 10 tahun [in age] antara saya dan lelaki ini,” kata Mokaev. “Saya berumur 22 tahun. Ini adalah pertarungan ketiga saya dalam UFC dalam tempoh enam bulan. Pemotongan berat adalah sukar, tetapi saya mempunyai pasukan yang terbaik.”

Untuk menjadi juara termuda dalam sejarah UFC, Mokaev perlu memenangi gelaran itu menjelang Mac 2024. Dia akan mengalahkan rekod semasa oleh Jon Jones jika itu berlaku.


Bantamweight wanita: Karol Rosa (16-4, 5-1 UFC) def. Lina Lansberg (10-7, 4-6 UFC) dengan keputusan majoriti (Tonton pertarungan ini di ESPN+)

Rosa menyerap tangan kanan yang keras ke muka pada minit pembukaan pertarungan — dan ia menyumbang kepada dia memenangi pertarungan itu. Pemain berusia 27 tahun dari Brazil itu, yang datang ke dalam pertarungan dengan dua kali lebih banyak kemenangan kalah mati berbanding penyerahan, mengambil perlawanan ke atas kanvas sejurus selepas disengat oleh tumbukan dari Lansberg, juara dunia Muay Thai dua kali dan berbilang- pemenang pingat masa.

Rosa serta-merta menyedari bahawa melarikan diri daripada pertarungan berdiri adalah laluan paling bijaknya menuju kemenangan. Dan itulah yang Rosa terus lakukan, mengalahkan Lansberg tiga kali dalam dua pusingan pertama untuk mengawal pertarungan dan menang (29-27, 29-27, 28-28) buat kali ketujuh dalam lapan pertarungan terakhirnya. Rosa telah ditolak mata dalam Pusingan 2 kerana lututnya ke muka lawannya yang dibumikan.

Lansberg, yang berusia 40 tahun dan dari Sweden, telah tewas tiga pertarungan berturut-turut.


Masih akan datang:

Kejohanan ringan: Charles Oliveira (33-8 1 NC, 21-8 1 NC UFC, +160) lwn. Islam Makhachev (22-1, 11-1 UFC, -190)
Kejohanan bantamweight lelaki: Aljamain Sterling (c) (21-3, 13-3 UFC, -165) lwn. TJ Dillashaw (18-4, 13-4 UFC, +140)
Bantamweight lelaki: Petr Yan (16-3, 8-2 UFC, -280) lwn. Sean O’Malley (15-1 1 NC, 7-1 1 NC UFC, +230)
ringan: Beneil Dariush (21-4-1, 15-4-1 UFC, +170) lwn. Mateusz Gamrot (21-1, 4-1 UFC, -200)
Kelas terbang wanita: Katlyn Chookagian (18-4, 11-4 UFC, +175) lwn. Manon Fiorot (9-1, 4-0 UFC, -210)
Welterweight: Belal Muhammad (21-3 1 NC, 12-1 1 NC UFC, +120) lwn. Sean Brady (15-0, 5-0 UFC, -140)
Kelas menengah: Makhmud Muradov (25-7,3-1 UFC, +170) lwn. Caio Borralho (12-1, 2-0 UFC, -200)

(c) = juara bertahanWe wish to give thanks to the author of this post for this awesome web content

UFC 280 Oliveira lwn Makhachev: Keputusan dan analisis langsung


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/