Ukraine mengejutkan Scotland dalam kelayakan Piala Dunia untuk memberikan negara yang dilanda perang rangsangan moral

Kemenangan penuh emosi itu, yang menyebabkan ramai peminat Ukraine yang menonton — beraksi dengan warna kuning dan biru — menangis, meletakkan Ukraine hanya satu kemenangan lagi untuk layak ke kejohanan. Piala Dunia Qatar lewat tahun ini.

Playoff Rabu pada asalnya dijadualkan berlangsung pada Mac, tetapi pencerobohan Rusia ke atas Ukraine memaksa perlawanan itu ditangguhkan. Ukraine kini perlu menewaskan Wales di Cardiff pada hari Ahad dalam perlawanan akhir playoff untuk mara ke Piala Dunia.

Ukraine semakin menderita pada separuh masa kedua selepas Callum McGregor menjaringkan gol ketika hanya berbaki 10 minit tetapi pelawat menambah gol ketiga pada masa kecederaan apabila Artem Dovbyk berlari keluar untuk memastikan kemenangan ajaib.

Memandangkan tinggal di Ukraine terlalu berbahaya, skuad itu telah berpangkalan di kem latihan di Slovenia sejak 1 Mei sebagai persediaan untuk perlawanan Rabu. Sebelum menentang Scotland, perlawanan kompetitif terakhir Ukraine adalah pada bulan November.

“Saya tidak mempunyai emosi. Semua emosi saya ditinggalkan di padang bola sepak. Kemenangan ini bukan untuk saya, bukan untuk pemain, ia untuk negara kita,” kata ketua jurulatih Ukraine yang keletihan Oleksandr Petrakov kepada pemberita selepas perlawanan.

“Kami bermain untuk mereka yang bertarung dalam parit, mereka yang berjuang untuk titisan darah terakhir mereka. Ya, kami mengambil langkah kecil ke arah matlamat hebat kami. Kami masih mempunyai perlawanan Wales di hadapan kami dan kami akan melakukan segala-galanya. Kami adalah orang Ukraine yang sangat bangga.”

Latar belakang khas

Bunyi bagpipe yang kacau telah bergema di jalan-jalan di Glasgow beberapa jam sebelum sepak mula, tanda sokongan yang biasa untuk pasukan kebangsaan Scotland.

Dari segi sejarah, instrumen itu adalah salah satu alat perang tetapi negara itu juga telah menerimanya sebagai simbol penentangan dan permainan yang memberangsangkan itu membawa makna baharu pada hari Rabu — seolah-olah bermain untuk Ukraine sama seperti untuk Scotland.

Ramai daripada peminat yang berpakaian kepala hingga kaki dalam pakaian Scotland — kain tartan dan topi bulu — telah memastikan untuk menunjukkan sokongan pakaian kepada pembangkang, sama ada memakai reben dalam warna Ukraine atau stokin biru dan kuning.

Ketika beratus-ratus peminat Ukraine mengambil tiket mereka dari luar stadium, penyokong berkongsi budaya, bergilir-gilir untuk menyanyikan lagu dan memainkan muzik dari negara mereka.

Lazimnya perkara yang dihina ramai peminat bola sepak, selendang separuh setengah dipakai dengan bangga dan pasukan tempat lawan ditepuk tangan oleh kedua-dua kumpulan penyokong apabila muncul untuk pemanasan.

Kumpulan peminat juga bekerjasama rapat dengan kedua-dua persatuan bola sepak dalam mengedarkan risalah dengan perkataan untuk lagu kebangsaan Ukraine — menggalakkan penyokong Scotland untuk menyanyi bersama.

Dan, walaupun jauh dari sempurna, bunyi kedua-dua lagu kebangsaan membawa suasana di dalam Taman Hampden yang cerah kepada salib yang mencuit tulang belakang.

Pasukan Ukraine telah berbaris untuk lagu kebangsaan dengan bendera negara mereka dililitkan pada setiap bahu pemain.

Permainan yang tidak seperti yang lain

Dalam persiapan perlawanan, mereka yang berada di dalam kem Scotland tidak mempunyai apa-apa selain kata-kata sokongan untuk Ukraine tetapi juga berjanji untuk melupakan konteks yang lebih luas apabila melangkah ke padang.

Dan apabila bola sepak bermula, mereka tetap berpegang pada kata-kata mereka.

Hampden Park adalah ganas seperti yang orang ramai jangkakan dengan orang ramai mencemuh, agak menjeling, apabila Ukraine mengekalkan penguasaan pada peringkat awal.

Pelawatlah yang mendapat peluang pertama, penjaga gol Craig Gordon melakukan yang terbaik untuk mendapatkan hujung jarinya kepada rembatan kencang Viktor Tsygankov.

Pelawat terus mensia-siakan lebih banyak peluang apabila penonton di tempat lawan di dalam Hampden membuat bising, menyedari pasukan mereka mempunyai peluang yang tulen untuk menang.

Dan kemudian, sejurus selepas setengah jam, mereka meletus apabila kapten Yarmolenko melancarkan perangkap ofsaid dan memasukkan bola ke atas penjaga gol ke belakang jaring dengan penyudah yang cekap.

Ia adalah gol yang tidak syak lagi diraikan oleh ramai yang berkecuali.

“Hampir semua orang di planet ini tidak mahu kita [Scotland] untuk menang,” kata bekas pemain Scotland Ally McCoist semasa ulasan BT Sport mengenai permainan itu.

Pemain-pemain Ukraine berbaris dengan memakai bendera negara mereka menjelang perlawanan.

tidak percaya

Terdapat perasaan tidak percaya yang sebenar di dalam stadium selepas Ukraine mendahului.

Arahan dari bangku simpanan Ukraine adalah jelas; bertenang.

Sebenarnya, tidak ada yang menghalang pihak Ukraine ini, mungkin tidak mengejutkan memandangkan kedalaman emosi yang mendorong mereka.

Tidak lama separuh masa kedua bermula, Ukraine menggandakan kelebihan dengan Yaremchuk menanduk masuk di tiang belakang.

Hampir keseluruhan pasukan Ukraine menghalang papan pengiklanan dan meraikannya di hadapan peminatnya yang berada di alam mimpi.

Ketika permainan berlangsung dan magnitud apa yang mereka akan lakukan mula tenggelam dalam, Ukraine mula menunjukkan sedikit kegelisahan.

Scotland, disokong oleh sokongan tuan rumah, mula mencipta peluang dan berang selepas tidak mengambil kesempatan selepas banyak penguasaan bola.

Dengan masa berlalu, McGregor akhirnya memanfaatkan kesilapan daripada Heorhiy Bushchan yang goyah di gawang dan momentum menghayun Scotland.

Pasukan Ukraine ini mempunyai sesuatu yang lebih daripada bola sepak untuk diperjuangkan, walaupun, dan menggali sehingga ke penghujung — akhirnya melebarkan kedudukannya dengan sepakan terakhir permainan melalui Dovbyk.

Pemain Ukraine terlalu letih untuk meraikannya walaupun ramai yang jatuh ke tanah, keletihan dari segi mental dan fizikal pada sepenuh masa.

Kini hanya satu kemenangan lagi untuk bermain di Qatar, terdapat peluang sebenar Ukraine akan berada di sana — sesuatu yang lebih penting diberikan Rusia dilarang bertanding.

Ketika cahaya terakhir yang tinggal mula pudar pada malam istimewa di Glasgow, yang tinggal hanyalah peminat Ukraine menyanyi, menangis dan menari di tempat penonton.

We wish to give thanks to the author of this article for this remarkable material

Ukraine mengejutkan Scotland dalam kelayakan Piala Dunia untuk memberikan negara yang dilanda perang rangsangan moral


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/