Universiti Oregon memohon maaf atas nyanyian anti-Mormon pada permainan bola sepak BYU

Pelajar Universiti Oregon meletus dalam laungan menyampahkan lawan mereka sejurus selepas Brigham Young University Cougars menjaringkan gol pertama mereka semasa perlawanan bola sepak Sabtu.

Mereka tidak menyebut tentang Cougars atau universiti, secara khusus. Sebaliknya, para pelajar menerima sesuatu yang secara intrinsik terikat dengan BYU — agama — dalam nyanyian lucah dan anti-Mormon dalam kumpulan 54,000 yang terjual habis di Stadium Autzen di Eugene, Ore.

Korus itu merosakkan kemenangan 41-20 untuk Ducks, yang menduduki ranking ke-25 ketika menentang pasukan No. 12 Cougars. Beberapa jam selepas perlawanan, gabenor Utah mengecam laungan itu sebagai “ketaksuban agama.” Pada petang Ahad, pegawai Universiti Oregon minta maaf, memanggil nyanyian “menyinggung dan memalukan.” Pelajar berkata mereka “malu” rakan sekelas mereka.

BYUterletak di Provo, Utah, diasaskan pada tahun 1875 oleh Brigham Youngyang berkhidmat dari 1847 hingga 1877 sebagai presiden kedua Gereja Yesus Kristus Orang Suci Zaman Akhir. Hampir kesemuanya daripada lebih 30,000 pelajar di BYU adalah Mormon.

Alum BYU duduk di sebelah bahagian pelajar dan merakamkan nyanyian itu dalam video tujuh saat yang telah ditonton lebih daripada 988,000 kali di Twitter. Aubrey, tawas yang hanya dikenali dengan nama pertamanya, memberitahu KSTU bahawa dia menghadiri perlawanan Cougars-Ducks bersama rakan rapat dari kolej sebagai sebahagian daripada tradisi mereka melawat stadium pasukan lawan untuk perlawanan di tempat lawan BYU.

Aubrey berkata bahagian pelajar telah melaungkan laungan itu dua kali sebelum dia merakam videonya dengan baki 14:53 pada suku kedua. BYU menjaringkan gol pendaratan dan sedang bersedia untuk menendang mata tambahan yang menjadikan kedudukan 10-7. Dia memberitahu KSTU bahawa dia mendengar nyanyian itu dua kali lagi tetapi tidak berdepan dengan pelajar “kerana saya rasa itu akan memburukkan keadaan.” Sebaliknya, dia memberitahu stesen, dia memaklumkan seorang kakitangan stadium.

“Ia benar-benar mengecewakan,” katanya kepada stesen TV, sambil menambah bahawa “terdapat penerimaan yang malang di banyak kawasan yang anda tidak mempersendakan banyak agama, tetapi Mormon adalah permainan percuma untuk dipermainkan. Dan saya mahu perkara itu berhenti.”

Video Aubrey menarik perhatian Gabenor Utah, Spencer Cox (R), yang hanya beberapa jam selepas perlawanan berkata bahawa “ketaksuban agama [is] hidup dan diraikan di Oregon.”

Itu tidak benar, atau sekurang-kurangnya tidak sepatutnya, kata rakan sejawatannya di Oregon, Gabenor Kate Brown (D).

“Di Oregon, kami berusaha untuk menjadi negeri yang mesra dan inklusif kepada semua, tanpa mengira kaum, agama, jantina atau latar belakang,” kata Brown dalam kenyataan. “Negeri dan negara kita mempunyai sejarah buruk diskriminasi dan ketaksuban. Nyanyian pada perlawanan Oregon-BYU semalam tidak boleh diterima.

Pegawai di Universiti Oregon bersetuju. Pada petang Ahad, mereka memohon maaf atas “nyanyian yang menyinggung dan memalukan yang datang dari bahagian pelajar semasa permainan semalam.”

“Tindakan jenis ini bertentangan dengan semua yang diperjuangkan oleh universiti, dan ia bertentangan dengan semangat persaingan,” kata pegawai universiti dalam penyataan. “Kami boleh dan akan melakukan lebih baik sebagai komuniti kampus yang tidak mempunyai tempat untuk kebencian, berat sebelah atau ketaksuban.”

Kris Winter, naib presiden sementara universiti untuk pembahagian kehidupan pelajar, memberitahu akhbar Associated Press bahawa pegawai akan menyiasat apa yang berlaku.

Oregon Pit Crew, akaun Twitter rasmi bahagian pelajar Ducks, turut menyatakan kesal, sambil menambah bahawa ia “tidak membenarkan atau menyokong sebarang ucapan kebencian yang ditujukan kepada agama seseorang.”

Insiden yang hampir sama berlaku pada musim bola sepak kolej lepas pada 27 November, apabila Cougars menewaskan Trojans University of Southern California, 35-31, di Los Angeles. Beberapa peminat BYU pada permainan memberitahu Berita Deseret bahawa sekurang-kurangnya lima kali, pelajar USC melaungkan nyanyian lucah dan anti-Mormon yang sama yang peminat Itik akan lakukan kurang daripada setahun kemudian.

Pegawai USC memohon maaf sehari kemudian, mengecam nyanyian itu sebagai “tidak enak” dan mengatakan bahawa ia “tidak sejajar dengan nilai Trojan kami.”

BYU berkata siasatan mendapati tiada bukti penghinaan kaum terhadap pemain bola tampar Duke

Bulan lalu, BYU mendapat kecaman apabila seorang pemain bola tampar wanita Duke menuduh peminat Cougars berulang kali menjerit maki hamun terhadap pemukul luar Rachel Richardson “setiap kali dia berkhidmat” semasa perlawanan 26 Ogos di Provo. Richardson kemudiannya “diugut oleh seorang lelaki kulit putih yang menyuruhnya memerhatikannya kembali ke bas pasukan,” ibu baptisnya, peguam Fort Worth Lesa Pamplin, tweet selepas perlawanan.

Walaupun BYU pada mulanya memohon maaf kepada Blue Devils dan melarang pelajar yang dituduh menjerit-jerit perkauman terhadap Richardson, ia mengumumkan pada 9 September bahawa siasatan ke atas kejadian tersebut tidak menemui “apa-apa bukti untuk menyokong dakwaan bahawa peminat terlibat dalam ejekan kaum atau mengeluarkan kata-kata perkauman pada acara itu.”We want to give thanks to the writer of this post for this outstanding content

Universiti Oregon memohon maaf atas nyanyian anti-Mormon pada permainan bola sepak BYU


Our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/