USGA Boleh Bar Pemain Golf LIV Dari Dibuka AS Masa Depan

BROOKLINE, Mass. — Sejak minggu lalu, apabila beberapa pemain golf terkemuka mendedahkan perpecahan dalam permainan profesional lelaki dengan menolak Jelajah PGA yang ditubuhkan untuk menyertai pemain baru, yang disokong Saudi. Litar Golf LIVsukan itu telah menunggu broker kuasanya untuk menimbang.

Hadiah terbesar dalam golf, acara yang membentuk warisan, menjana dolar penajaan teratas dan ditandakan pada kalendar setiap pemain, ialah kejohanan utama: Kejohanan Masters, Terbuka AS, Terbuka British dan Kejohanan PGA. Tetapi tiada satu pun daripada empat acara itu dikawal oleh lawatan profesional, sama ada lama atau baharu. Mereka diawasi oleh empat entiti berbeza yang kadangkala digambarkan sebagai empat keluarga golf (masukkan jenaka jenayah terancang di sini).

Organisasi-organisasi ini kini menjadi peneraju dalam perjuangan untuk masa depan golf profesional lelaki. Apabila Jelajah PGA bertindak balas minggu lalu dengan menggantung 17 pemain yang telah sejajar dengan LIV Golf, persoalan yang timbul ialah sama ada ketua kejohanan utama dari Kelab Golf Kebangsaan Augusta (Master), Persatuan Golf Amerika Syarikat (Terbuka AS), R&A (Terbuka British) dan PGA of America (Kejohanan PGA) akan memilih pasukan. Memandangkan mereka telah lama bersekutu dengan jelajah yang diiktiraf di Amerika Syarikat dan Eropah, adakah mereka akan menolak siri alternatif LIV Golf Invitational dan mengecualikan pemainnya daripada acara mereka?

Pada hari Rabu, terdapat jawapan separa dan ia tidak dapat menghiburkan pemain terkenal seperti Phil Mickelson, Bryson DeChambeau dan Dustin Johnsonyang menegaskan mereka masih boleh bermain di kejohanan utama sambil menerima ratusan juta dolar yang didermakan oleh LIV Golf, yang pemegang saham utamanya ialah Dana Pelaburan Swasta, dana kekayaan negara Arab Saudi.

Walaupun semua pemain yang bergabung dengan LIV Golf yang telah pun layak ke Terbuka AS minggu ini di Country Club di luar Boston telah dialu-alukan, Mike Whan, ketua eksekutif USGA, berkata pada hari Rabu bahawa organisasinya akan mempertimbangkan cara yang boleh menyukarkan lagi. Pemain LIV Golf untuk bersaing dalam acara itu pada masa hadapan.

Whan ditanya sama ada dia dapat melihat situasi di mana pemain LIV Golf akan merasai “semakin sukar” untuk menyertai Terbuka AS.

“Ya,” jawabnya.

Diminta untuk menghuraikan, Whan berkata: “Bolehkah saya meramalkan satu hari? Ya, saya boleh meramalkan satu hari.”

Whan memberi amaran bahawa USGA tidak akan bertindak terburu-buru tetapi pasti akan “menilai semula” kriteria kelayakannya.

“Persoalannya, bolehkah anda membayangkan satu hari yang lebih sukar bagi sesetengah orang melakukan perkara yang berbeza untuk menyertai Terbuka AS?” katanya. “Saya boleh.”

Terdapat kenyataan lain daripada Whan yang tidak terdengar seperti sokongan siri LIV Golf Invitational, yang mengadakan kejohanan sulung hujung minggu lepas di luar London dan masih kurang sokongan daripada majoriti pemain terbaik dan berpangkat dan fail, PGA Tour. Tetapi litar pemisah itu secara mengejutkan telah memikat beberapa pemain terkemuka, yang kebanyakannya telah menyatakan kesetiaan mereka kepada Jelajah PGA yang berpangkalan di Amerika Syarikat hanya beberapa minggu, atau beberapa hari, lebih awal.

“Saya sedih dengan apa yang berlaku dalam permainan profesional,” kata Whan. Dia menyambung: “Saya pernah mendengar bahawa ini bagus untuk permainan. Sekurang-kurangnya dari pandangan luar saya sekarang, nampaknya ia bagus untuk segelintir orang bermain permainan ini, tetapi saya bergelut dengan cara ini bagus untuk permainan ini.”

Whan, yang merupakan pesuruhjaya lama LPGA sehingga beliau mengambil alih USGA musim panas lalu, juga menekankan bahawa adalah penting bagi setiap pemimpin golf untuk bekerja secara padu apabila menilai peranan LIV Golf akan dimainkan.

“Kita perlu lihat apa jadinya – jika ini pameran atau lawatan?” katanya. “Saya telah mengatakan ini berkali-kali, saya telah melihat banyak perkara bermula dalam permainan, mungkin tiada apa-apa dengan jumlah bunyi ini atau jumlah pembiayaan di belakangnya, tetapi saya juga telah melihat banyak perkara itu tidak bersama kami beberapa tahun kemudian.

“Satu acara tidak mengubah cara saya berfikir tentang masa depan sukan itu.”

Dan yang ketara, apabila Whan ditanya sama ada penggantungan yang dikenakan oleh Jelajah PGA akan mendapat perhatiannya apabila USGA menilai semula kriterianya untuk Terbuka AS pada masa hadapan, Whan dengan pantas menjawab: “Mereka sudah melakukannya. Ia mendapat perhatian kami untuk kejohanan ini.”

Komen Whan datang sebulan selepas Seth Waugh, ketua eksekutif PGA of America, berdiri teguh di belakang Jelajah PGA, memanggilnya sebahagian daripada apa yang disebutnya sebagai ekosistem golf.

“Undang-undang kecil kami mengatakan bahawa anda perlu menjadi ahli yang diiktiraf dalam lawatan yang diiktiraf untuk menjadi ahli PGA di suatu tempat, dan oleh itu layak untuk bermain,” kata Waugh, bercakap mengenai Kejohanan PGA.

Menjawab jelajah LIV Golf, Waugh berkata: “Saya tidak tahu sama ada ia liga, ia bukan liga pada ketika ini — tetapi struktur liga agak cacat.”

Jadi di manakah ia meninggalkan dua kejohanan utama lain dan kemungkinan respons mereka terhadap jelajah Golf LIV, yang akan memainkan lima acara di Amerika Syarikat tahun ini bermula pada 30 Jun di Kelab Golf Pumpkin Ridge, di luar Portland, Ore.

Seperti Terbuka AS minggu ini, pemimpin Terbuka British mungkin mendapati sukar untuk menghalang pemain yang sudah layak ke acara tahun ini, yang bermula 14 Julai di St. Andrews, Scotland, dan akan termasuk Mickelson dan Johnson. Ini bermakna kejuaraan utama seterusnya, dan berpotensi pertama, terpaksa mengharungi konfrontasi PGA Tour-LIV Golf ialah Masters.

Pada bulan April, pengerusi Augusta National, Fred Ridley, ditanya sama ada pemain yang menyertai jelajah saingan ke Jelajah PGA akan dijemput untuk bermain dalam Masters. Ridley berkata: “Misi kami adalah sentiasa untuk bertindak demi kepentingan terbaik permainan dalam apa jua bentuk yang mungkin berlaku. Saya rasa golf itu berada di tempat yang baik sekarang.”

Selama bertahun-tahun, Augusta National telah menghormati nilai yang sangat tradisional dan enggan berubah. Dan Ridley pasti mendengar apa yang Whan katakan pada hari Rabu, jika kedua-duanya belum membincangkan isu itu di telefon.

Menjelang Terbuka AS ke-122, adakah kenyataan Whan akan memperlahankan pengeluaran pemain dari Jelajah PGA, terutamanya selepas Terbuka British telah dimainkan?

susah nak cakap. Ia akan terus menjadi menarik terutamanya untuk demografi yang paling menerima tarikan kewangan LIV Golf: pemain yang semakin tua melepasi masa mereka.

Tetapi jika terdapat mesej dalam jawapan Whan kepada 13 soalan yang dihadapinya pada hari Rabu mengenai LIV Golf pengenalan, atau pencerobohan, untuk sukannya, dia tidak melihatnya sebagai perniagaan seperti biasa. Dia mungkin tidak komited tentang lawatan baharu itu dan meminta masanya. Yang penting, dia sebaliknya mencadangkan bahawa ia tidak bagus untuk golf.

Itu adalah pemerhatian yang menarik daripada salah seorang ketua yang paling berkuasa dalam keluarga kejuaraan utama golf.

We wish to thank the author of this write-up for this amazing web content

USGA Boleh Bar Pemain Golf LIV Dari Dibuka AS Masa Depan


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/