USMNT layak ke Piala Dunia: Jangan biarkan kekalahan kepada Costa Rica menipu anda, masa depan cerah untuk bola sepak AS

1 Julai 2014 ialah kali terakhir sesiapa melihat pasukan kebangsaan lelaki Amerika Syarikat di Piala Dunia FIFA. Ia adalah kekalahan 2-1 kepada Belgium dalam masa tambahan pada pusingan 16 — anda tahu yang satu itu. Hampir lapan tahun kemudian Chris Wondolowski terlepas dan 14 penyelamatan Tim Howard masih segar. Kekalahan itu masih menyengat. kini peringkat terbesar dalam semua sukan sekali lagi akan termasuk merah, putih dan biru, dan dengan itu akan datang jangkaan tertinggi yang pernah dilihat oleh pasukan ini.

Rabu malam di San Jose, Costa Rica menyaksikan USMNT muda ini menempah tiket mereka ke Qatar, walaupun ia datang berikutan masalah miskin kalah 2-0 di mana pasukan tidak konsisten dan bergelut dengan fizikal lawan mereka. Ia lebih antiklimaks daripada yang menggembirakan, ia akan menimbulkan persoalan bodoh kerana rasa tidak enak yang tinggal di mulut pemain dan peminat, tetapi mari kita ingat — kanak-kanak membuat kesilapan. Pasukan muda, kadang-kadang, tidak beraksi, terutamanya di jalan raya. Mereka mungkin tidak mengikut arahan kepada T, mereka kadang-kadang selangkah perlahan, tetapi terdapat beberapa detik yang menggalakkan pada awalnya. Dan seperti biasa, di jalan raya di Concacaf tidak seperti yang lain dalam sukan ini.

Detik kelayakan datang selepas kitaran kelayakan yang liar untuk AS, satu kitaran yang kedalaman diuji secara besar-besaran kerana jadual yang terjejas akibat COVID yang lebih padat daripada yang baik, dan ia adalah satu yang telah dikendalikan dengan baik oleh pengurus Gregg Berhalter . Daripada Weston McKennie dihantar pulang lebih awal untuk isu luar padang hinggalah untuk memikirkan cara menangani semua kecederaan, ia masih jauh dari sempurna. Tetapi, sebaliknya, ia telah menunjukkan bahawa USMNT, sebahagian besarnya, telah kembali.

Sepanjang 14 perlawanan, hanya dua pemain, Antonee Robinson dan Tyler Adams bermain lebih daripada 1000 minit. Hanya dua lagi, gandingan bek tengah Miles Robinson dan Walker Zimmerman bermain lebih daripada 800. Jadi untuk mencapai tugas ini adalah usaha berpasukan yang sebenar, ia memerlukan mentaliti lelaki seterusnya dan kumpulan pemain yang komited untuk meningkatkan dan memenuhi masa itu,

“Ia pastinya menjadi roller coaster,” kata Christian Pulisic kepada CBS Sports selepas perlawanan. “Ia tidak pernah mudah untuk turun dan bermain di negara Concacaf ini. Kami tahu itu. Kami berjuang melalui kebanyakannya, dan pada penghujung hari kami berada dalam tiga teratas dan kami akan ke Piala Dunia. Kami sepatutnya bangga.”

Melalui pasang surut, melalui keputusan yang baik dan buruk, pasukan ini sekali lagi mendapat tempat di bawah Berhalter dan mencapai apa yang mereka ingin lakukan. Kelayakan sebenar pada tahun 2022 adalah kesinambungan tahun 2021 yang benar-benar merupakan masa apabila generasi pemain ini muncul sendiri. Musim panas itu mereka memenangi bukan sahaja Liga Negara tetapi juga Piala Emas. Dan kini 2022 adalah peluang mereka untuk menunjukkan kepada dunia bahawa anak lelaki Amerika juga boleh bermain. Mereka telah memperoleh hak itu, melalui 14 perlawanan yang melelahkan dan 1260 minit apabila kelayakan tidak terjamin, apabila permainan tidak selalu cantik, tetapi di mana terdapat hati dan keazaman yang memberi inspirasi kepada peminat yang tersinggung dengan apa yang mereka lihat tidak terlalu lama lalu.

Jangan biarkan perlawanan ini menipu anda — pasukan ini lebih baik daripada yang buruk, dan mereka jauh lebih baik daripada apa yang kita lihat semasa kitaran 2018. Tidak pernah USMNT mempunyai bakat sebanyak ini, dan tidak pernah pasukan semuda ini memakai warna-warna ini dan melakukan apa yang mereka lakukan. Mereka memenangi separuh daripada perlawanan mereka, mereka bolos hanya 10 gol dalam 14 perlawanan, dan mereka purata 1.7 mata setiap perlawanan selepas mendapat hanya 1.2 dalam kitaran 2018. Dan, mungkin yang paling penting, ini adalah USMNT termuda dalam sejarah kelayakan — 23 tahun, 302 hari secara purata, dan mereka melakukan apa yang tidak dapat dilakukan oleh skuad terakhir.

Peminat telah terjejas oleh apa yang berlaku pada tahun 2017. Pada malam ini, penyembuhan bermula dengan masa depan yang tidak lebih cerah.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this awesome content

USMNT layak ke Piala Dunia: Jangan biarkan kekalahan kepada Costa Rica menipu anda, masa depan cerah untuk bola sepak AS


Take a look at our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/