Utah Jazz memilih pembantu Boston Will Hardy sebagai ketua jurulatih seterusnya

Jurulatih liga musim panas San Antonio Spurs, Will Hardy bercakap dengan Kyle Anderson dari Spurs semasa separuh masa pertama perlawanan bola keranjang liga musim panas NBA menentang Boston Celtics pada Khamis, 9 Julai 2015, di Salt Lake City. (Rick Bowmer, Associated Press)

Anggaran masa membaca: 5-6 minit

SALT LAKE CITY – Pencarian meluas telah berakhir.

Pembantu Boston, Will Hardy telah bersetuju dengan perjanjian lima tahun untuk menjadi ketua jurulatih Utah Jazz seterusnya, KSL.com telah mengesahkan. ESPN dan The Athletic adalah yang pertama melaporkan pengambilan pekerja.

Dengan langkah itu, Jazz meletakkan pertaruhan jangka panjang pada jurulatih muda dan masih belum terbukti. Pada usia 34 tahun, Hardy akan menjadi jurulatih termuda dalam NBA dan antara jurulatih termuda yang pernah ada (selain daripada jurulatih pemain yang dieksperimen oleh liga pada tahun 1950-an dan 60-an). Hardy lebih muda daripada dua pemain dalam senarai Jazz semasa: Rudy Gay dan Mike Conley.

Jazz ditemuramah seramai 15 orang jurulatih, melemparkan jaringan yang luas yang menampilkan bekas jurulatih NBA, pembantu lama dan beberapa pemain baru dalam industri. Akhirnya, Hardy dipilih daripada kumpulan finalis, menurut ESPN, yang termasuk pembantu Celtics Joe Mazzulla, pembantu Raptors Adrian Griffin dan pembantu Jazz Alex Jensen.

Pemilihan Hardy mungkin mengejutkan kerana kekurangan hubungan yang dia ada dengan pasukan — masanya di Boston tidak bertindih dengan jawatan CEO Utah Danny Ainge dengan Celtics, dan Jazz memilihnya berbanding Jensen dan bekas Jazz. pembantu Johnnie Bryant, yang mempunyai hubungan peribadi rapat dengan pemain All-Star Utah.

Hardy menggantikan Quin Snyder, yang berundur awal bulan ini selepas lapan musim di Utah. Snyder mempunyai rekod 372-264 sepanjang tempohnya di Utah dan membuat postseason dalam setiap enam tahun terakhir.

Hardy menghabiskan sebahagian besar kerjaya NBAnya dengan San Antonio Spurs. Pada tahun 2010, beliau telah diupah sebagai pelatih video oleh pasukan; beliau kemudiannya berkhidmat sebagai penyelaras video pasukan dari 2013-15 sebelum dinaikkan pangkat sebagai pembantu. Dia diupah di Boston oleh bekas pembantu Spurs, Ime Udoka sebelum musim lalu.

Masanya di San Antonio membantu membentuknya sebagai jurulatih, dan itu adalah budaya yang akan dia cuba bawa ke Utah.

“Apa yang membantu saya di San Antonio ialah akses, ketelusan. Mereka membenarkan saya berada dalam sesi filem. Terdapat banyak polisi pintu terbuka dengan pembantu yang anda bekerjasama,” kata Hardy pada persidangan jurulatih pada 2020. “Brett Brown, apabila saya bekerja dengannya di dalam bilik video, saya duduk di pejabatnya sepanjang hari dan hampir memerhatikan dia melalui prosesnya, bertanyakan soalan kepadanya, dia akan bertanya kepada saya soalan dan mula belajar bagaimana dia mendapat jawapannya, bagaimana dia sedang menilai pasukan yang akan kami lawan, dan bagaimana dia memikirkan apa yang akan dia lakukan untuk rancangan permainan itu. Jadi, saya cuba melakukannya untuk mana-mana pemain video yang bekerja untuk kami sekarang.”

“Jika anda sebenarnya tidak melakukan semua perkara itu setiap hari, maka budaya anda bukanlah apa-apa,” tambah Hardy. “Jadi, ia sentiasa menjadi tentang tidak mementingkan diri sendiri. Jurulatih Pop berkata sepanjang masa, ‘Abaikan diri anda. Ini bukan tentang anda.’ Tidak ada orang yang lebih besar daripada ini, dan itu pergi dari dia ke bawah.”

Pintu Hardy ke NBA terbuka tanpa diduga selepas menjadi pemain Divisyen III di Williams College. Dia mempunyai kerjaya yang baik tetapi bukan prospek; tetapi beberapa minggu sebelum dia tamat pengajian, dia mendapat panggilan daripada bekas jurulatih kolejnya Curt Tong. Ternyata mendiang Tong, tanpa diketahui oleh Hardy, adalah kawan rapat jurulatih Spurs, Gregg Popovich dan menyebut dia harus memohon untuk menjadi kakitangan.

“Saya memberitahu Curt saya sedang mencari seseorang di dalam bilik filem dan saya memerlukan seorang lelaki yang bijak, dan saya tahu terdapat ramai lelaki pintar di Williams,” Popovich memberitahu The Boston Globe. “Saya bertanya sama ada terdapat mana-mana pemain di sana yang menunjukkan pertalian terhadap kejurulatihan, atau nampaknya mempunyai keupayaan semula jadi. Dia segera memberitahu saya, Will Hardy. Dan saya sangat menghormati lelaki itu sehingga saya berkata, ‘OK, selesai urusan.’ Dan keluarlah Will.”

Hardy mengambil sambungan kecil itu dan berlari dengannya — mengagumkan Popovich yang legenda, pemain Spurs dan kebanyakan orang lain yang mengikuti jejaknya.

Kecederaan semasa tahun-tahun kolejnya membantunya bersedia untuk peluang sedemikian. Pada awal musim juniornya, Hardy mengalami kecederaan hernia sukan. Untuk membantunya terus terlibat dengan pasukan, jurulatih Mike Maker sering membawa Hardy ke pejabatnya semasa belajar filem dan rancangan permainan, menurut The Boston Globe.

“Dia hanya akan membombardir saya dengan soalan,” kata Hardy kepada The Globe. “Dia akan menerangkan sesuatu dan bertanya kepada saya sesuatu dan berkata, ‘Hei, saya sedang berfikir untuk melakukan ini. Adakah anda fikir ini akan menjadi terlalu berat untuk lelaki itu? Apa pendapat anda tentang rancangan ini?’ Dia adalah orang yang benar-benar membenarkan saya dalam proses itu.”

Hardy mungkin lebih muda daripada semua jurulatih NBA semasa yang lain, tetapi laluannya tidak unik.

Daripada ketua jurulatih semasa dalam liga, 28% bekerja atau bermain di bawah Popovich di San Antonio; lebih daripada satu perempat liga telah sama ada melatih atau bermain di bawah Popovich. Yang lain? Udoka, jurulatih Milwaukee Bucks Mike Budenholzer, jurulatih Phoenix Suns Monty Williams, jurulatih Golden State Steve Kerr, jurulatih Memphis Grizzlies Taylor Jenkins, jurulatih Philadelphia 76ers Doc Rivers dan jurulatih Sacramento Kings Mike Brown.

Budenholzer, Kerr dan Rivers telah memenangi gelaran NBA; dan Udoka, Williams dan Brown telah mengetuai pasukan ke Pusingan Akhir NBA.

Mengupah Hardy bukan satu-satunya langkah yang dilakukan oleh Jazz pada hari Selasa. The Jazz mengupah bekas jurulatih New York Knicks David Fizdale sebagai pengurus besar bersekutu, menurut ESPN.

Cerita Utah Jazz terkini

Ryan Miller telah membuat liputan Utah Jazz untuk KSL.com sejak 2018.

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We want to thank the writer of this article for this awesome material

Utah Jazz memilih pembantu Boston Will Hardy sebagai ketua jurulatih seterusnya


Find here our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/