1.8Pbps: Boffins memecahkan rekod penghantaran data

Para saintis Eropah mendakwa telah mencapai kelajuan penghantaran data 1.8 petabit sesaat, semuanya dengan satu laser dan cip optik.

Bagi mereka yang tidak pasti, 1.8Pbit/s adalah banyak. Seperti dalam, lebih daripada jumlah keseluruhan trafik internet global yang dihantar setiap saat, Universiti Teknikal Denmark (DTU) berkata dalam satu kenyataan.

Pasukan menghargai ciri-ciri sikat frekuensi dihasilkan pada cipnya untuk kejayaan, walaupun ia tidak direka untuk tujuan itu.

Ini bukan kali pertama sikat frekuensi digunakan untuk membantu meningkatkan penghantaran maklumat optik merentasi gentian. Sekumpulan penyelidik dari University of California, San Diego, menetapkan khusus rekod panjang untuk penghantaran data pada tahun 2015menggunakan teknik untuk mengelakkan herotan.

Menyisir internet

“Gigi” sikat semuanya dipasang pada jarak frekuensi tetap dari jiran mereka, dan apabila disambar dengan cahaya laser inframerah mencipta pelangi warna, kata DTU. Setiap warna sepadan dengan frekuensi yang berbeza, setiap satunya boleh diasingkan, digunakan untuk mencetak data, dipasang semula dan dihantar melalui gentian optik.

Victor Torres-Company, profesor di Universiti Teknologi Chalmers di Sweden dan ketua penyelidikan untuk projek itu, berkata ciri-ciri sikat frekuensi yang dihasilkan dalam cip silikon nitrida yang dibangunkannya menjadikannya secara kebetulan sesuai untuk digunakan dalam komunikasi gentian optik, tetapi ” beberapa parameter ciri dicapai secara kebetulan dan bukan dengan reka bentuk.”

Torres-Company berkata pasukannya sejak itu telah merekayasa balik proses untuk mengoptimumkan aplikasi gentian optik “dengan kebolehulangan tinggi.” Tidak disebutkan tentang tujuan asal cip itu, tetapi pendedahan kertas itu menyebut Torres-Company dan penyelidik lain sebagai pengasas bersama syarikat permulaan yang menawarkan perkhidmatan prototaip nitrida silikon, jadi ia mungkin datang daripada beberapa projek lain.

Dalam kes ini, transmisi itu berjaya mencapai 1.84Pbps sepanjang 7.9km (4.9 batu) talian gentian, dakwa pasukan itu. Rekod kelajuan internet sebelum ini yang ditetapkan di Jepun tahun lepas mencapai sedikit 319Tbps – kurang daripada satu pertiga kelajuan percubaan DTU.

Dalam kes projek Jepun, kumpulan itu menggunakan infrastruktur sedia ada dan proses yang dipanggil pemultipleksan pembahagian panjang gelombang untuk mendapatkan berbilang panjang gelombang data yang dihantar melalui sekeping gentian.

Pasukan Eropah juga tidak boleh menyentuh jarak penghantaran percubaan Jepun, yang menghantar aliran data 319Tbps melebihi 3,001km (1,864 batu), walaupun dengan stesen amplifikasi setiap 70km untuk meningkatkan isyarat.

Profesor DTU Leif Katsuo Oxenløwe, yang bekerja pada eksperimen itu, berkata kaedah sikat masih mempunyai beberapa perkara untuknya, walaupun, seperti fakta bahawa 1.8Pbps hanyalah sebahagian kecil daripada potensi sistem mengikut simulasi pemodelan mereka.

“Pengiraan kami menunjukkan bahawa – dengan cip tunggal yang dibuat oleh Universiti Teknologi Chalmers, dan satu laser – kami akan dapat menghantar sehingga 100Pbps,” kata Oxenløwe. Penyelesaian DTU mudah diskalakan, kata Oxenløwe, kedua-duanya dengan mencipta frekuensi tambahan dan dengan menambah salinan tambahan sikat untuk digunakan sebagai sumber data selari.

Di samping mempunyai kebolehskalaan yang besar, Oxenløwe berkata sistem itu juga boleh mengurangkan kesan tenaga internet dengan banyak kerana hanya satu laser diperlukan sebagai ganti “ratusan ribu laser yang terletak di hab internet dan pusat data, yang semuanya menyiksa. kuasa dan menjana haba.”

“Kami mempunyai peluang untuk menyumbang untuk mencapai internet yang meninggalkan jejak iklim yang lebih kecil, ” kata Oxenløwe, tetapi juga mengakui ada kerja di hadapan pasukan sebelum sistem serupa boleh digunakan di dunia nyata.

Pasukan ini sedang berusaha untuk menyepadukan komponen dengan cip optik untuk menjadikan keseluruhan sistem lebih cekap, tetapi tidak menyatakan apa-apa selain daripada itu. Kami telah menghubungi pasukan untuk mengetahui lebih lanjut, terutamanya tentang masa kami boleh menjangkakan lebar jalur ini di rumah, dan akan mengemas kini cerita ini jika kami mendengarnya. ®

We would like to give thanks to the writer of this article for this amazing content

1.8Pbps: Boffins memecahkan rekod penghantaran data


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/