10 helah iPhone dan Android yang sangat berguna yang menjadikan hidup anda lebih mudah

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Ingat lagi ketika kita menggunakan telefon untuk panggilan sahaja? Hari ini, telefon pintar kami memegang seluruh kehidupan digital kami.

Ini termasuk, sudah tentu, foto dan video berharga anda. Ketik atau klik untuk sembilan foto yang anda perlu sentiasa adaseperti kad insurans perubatan dan pergigian anda.

Bercakap tentang foto, berapa kerap anda menghabiskan terlalu banyak masa untuk memburu foto anda tahu tersembunyi di suatu tempat dalam galeri anda? Berhenti menatal dan gunakan helah pintar ini untuk mencari foto dengan cepat.

iPhone atau Android anda mempunyai banyak barangan tersembunyi. Berikut ialah 10 helah yang anda akan kembali ke masa dan masa lagi.

1. Mula menggunakan ketik belakang

Daripada meraba-raba halaman apl, anda boleh melakukan tugas tertentu dengan serta-merta dengan telefon anda. Saya mengambil banyak tangkapan skrin dengan telefon saya, dan saya melakukannya dengan mengetik bahagian belakang telefon saya dua kali. Tiga paip, dan pintu masuk jalan masuk saya terbuka. Seorang rakan saya menghidupkan lampu teres belakangnya dengan cara yang sama.

Dalam ilustrasi foto ini, logo Android dilihat dipaparkan pada telefon pintar.
(Rafael Henrique/Imej SOPA/LightRocket melalui Getty Images)

Pada iPhone 8 atau lebih baharu, anda boleh menggunakan jari anda untuk mengetik bahagian belakang telefon anda dua atau tiga kali untuk mencetuskan tindakan tersuai. Pergi ke tetapan > Kebolehcapaian > Sentuh > Ketik Belakang. Pilih Tekan dua kali atau Ketik Tiga Kali.

Dari situ, pilih tindakan tertentu. Walaupun ini berguna, saya memberi amaran kepada anda bahawa anda mungkin secara tidak sengaja mencetuskan tindakan dari semasa ke semasa.

Lebih pintar Apple: 10 helah iPhone yang saya gunakan setiap hari, dan anda juga akan

2. Sediakan pintasan untuk apl anda yang paling kerap digunakan

Ingin menambah pintasan pada apl tertentu pada skrin utama anda? Tidak semua apl mempunyai pintasan, tetapi anda boleh mengetahui dengan menahan apl tersebut.

Begini cara melakukannya pada Android:

 • Tekan ke bawah pada apl, kemudian angkat jari anda. Jika apl mempunyai pintasan, ia akan muncul.
 • Sentuh dan tahan pintasan.
 • Alihkan pintasan ke tempat yang anda mahukan dan angkat jari anda.

Pada iPhone anda, ini adalah pintasan yang sangat berguna. Tekan ke bawah pada ikon apl Messages dan anda akan melihat beberapa perbualan anda. Pilih dan tahan salah satu kenalan anda yang paling banyak mesej. Seret ia ke skrin utama anda. Sekarang anda mengetik butang itu untuk berbual.

Helah dalam Helah: Apabila anda cuba mencari apl pada telefon anda, berhenti pergi dari halaman ke halaman. Pada iPhone anda, leret ke kanan sehingga bar carian muncul di bahagian atas. Kemudian, taipkan nama aplikasi yang ingin anda gunakan. Pada Android, leret ke atas dari tengah skrin. Dalam laci apl, ketik Cari.

3. Berhenti terlepas pukulan aksi yang hebat

Jika anda pernah mencuba untuk mendapatkan gambaran yang baik tentang anak-anak anda bermain, anda tahu betapa sukarnya untuk menangkap pergerakan. Mod letusan membolehkan kamera anda mengambil gambar lebih pantas daripada yang mungkin secara manusiawi. Anda mendapat berbilang foto untuk setiap saat, dan kemudian anda boleh memilih kegemaran anda untuk disimpan.

Sentuh dan tahan butang pengatup jika anda mempunyai iPhone X atau lebih awal. Leret butang pengatup ke kiri jika anda mempunyai iPhone Xs atau lebih baharu.

Sama ada cara, angkat jari anda untuk menghentikan mod pecah. Kemudian pilih gambar yang anda mahu simpan dengan mengetik pecah > Pilih > Selesai.

Wanita menggunakan telefon pintar di atas meja kayu.

Wanita menggunakan telefon pintar di atas meja kayu.
(iStock)

Pada telefon Android, tahan butang pengatup kamera anda untuk mendayakan mod pecah.

Bosan mengambil gambar buruk? Ambil gambar yang lebih baik dengan petua genius ini.

4. Buang kekusutan

Bilakah kali terakhir anda menutup semua tab penyemak imbas telefon anda? Jangan buang masa untuk melaluinya satu persatu. Pada Android, buka Chrome. Ketik nombor di sebelah bar URL untuk melihat grid semua tab anda. Ketik pada menu tiga titikkemudian pilih Tutup semua tab.

Pada iPhone, anda boleh melakukan perkara yang sama dalam Safari. Ketik ikon dengan dua kotak bertindih di sudut kanan bawah. Menu akan muncul. pilih Tutup Semua Tab.

Bercakap tentang penyemak imbas anda, ia berbaloi untuk membersihkan kuki. Ketik atau klik di sini untuk langkah-langkah menyelesaikannya pada penyemak imbas mudah alih pilihan anda.

5. Gunakan iPhone anda sebagai kaca pembesar

Kali terakhir saya perlu membaca nombor siri kecil, saya teringat betapa bergunanya menggunakan kaca pembesar terbina dalam iPhone. Tiada lagi juling atau berlari untuk pembaca anda.

Pergi ke tetapan > Kebolehcapaian > Pembesar dan hidupkannya. Kini Pembesar anda ialah pintasan kebolehaksesan. Ini juga berfungsi pada iPad.

Untuk mengaksesnya dengan cepat apabila anda memerlukannya, tambahkannya pada Pusat Kawalan anda. Pergi ke tetapan > Pusat Kawalan > Sesuaikan Kawalan. Ketik pada + butang di sebelah Pembesar. Anda akan melihat ikon kaca pembesar dalam Pusat Kawalan anda apabila anda meleret ke bawah dari bahagian atas skrin anda.

Seorang pelanggan mencuba iPhone.

Seorang pelanggan mencuba iPhone.

6. Pembantu Google yang betul

Adakah pembantu pintar anda sentiasa mendapat nama yang salah? Ia mungkin kelihatan bodoh untuk mengajar telefon anda cara menyebut nama. Buat perubahan supaya Google memahami anda pada kali pertama apabila anda menghubungi seseorang pada masa hadapan.

 • Sebut, “Ok Google, buka tetapan Assistant.”
 • Pilih Anda, kemudian ketik orang awak > Tambah orang.
 • Pilih a Kenalan.
 • Di bawah “Sebutan nama”, Pilih Rakam sendiri > Rekod.
 • pilih Main untuk mendengarnya kembali, kemudian ketik Jimat untuk menyelesaikan.

Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan Siri pada iPhone. Ketik atau klik di sini dan tatal ke nombor 7 untuk langkah-langkah.

Manfaatkan lebih banyak daripada Android anda: 5 helah Google Assistant tersembunyi untuk dicuba sekarang.

7. Tandatangan dokumen dengan cara cepat

Apabila seseorang menghantar e-mel kepada anda dokumen yang perlu anda tandatangani, anda tidak perlu mencetaknya, menandatanganinya dan mengimbasnya. Hanya gunakan iPhone anda. Mula-mula, muat turun PDF, klik butang ikon pen di bahagian atas sebelah kanan dan tanda dengan skrin sentuh anda. klik Selesai di bahagian atas sebelah kiri skrin.

Anda boleh membalas e-mel dengan lampiran yang baru ditandatangani.

Jika anda menggunakan AirDrop, anda boleh berkongsi dokumen yang anda tandatangani dengan peranti Apple anda yang lain. Ketik atau klik di sini untuk melihat sebab AirDrop ialah ciri iPhone yang berguna yang harus anda mula gunakan.

8. Beritahu mereka untuk melupakannya

Siri dan Google Assistant kedua-duanya mengeluarkan bunyi yang tersendiri, jadi anda tahu apabila anda telah mengaktifkannya secara tidak sengaja. Untuk menghentikan Google Assistant daripada merakam seluruh perbualan anda, katakan, “Itu bukan untuk anda.” Ini memadamkan apa sahaja yang baru mula dirakam.

Anda boleh mengatakan perkara yang sama kepada Siri, tetapi ketahui bahawa Apple belum secara rasmi menyatakan sama ada frasa ini memadamkan rakaman anda sebelum ini daripada ingatannya. Ketik atau klik di sini untuk menghentikan semua peranti pintar anda daripada mendengar anda dan merakam apa yang anda katakan.

9. Ukur atau aras apa sahaja

Ingin melihat sama ada sesuatu itu tahap? Keluarkan iPhone anda dan buka apl Measure. Apl berguna ini menggunakan realiti tambahan untuk menjadikan peranti anda sebagai alat pengukur yang hebat.

Ia mudah digunakan. Katakan anda ingin mengukur bingkai. Buka apl, kemudian ketik skrin pada satu sisi bingkai. Imbas telefon anda merentasi bingkai dan ketik hujung bertentangan. Pengukuran akan muncul pada skrin.

Anda mungkin perlu mengalihkan peranti anda supaya kamera anda boleh menangkap dimensi objek. Simpan ukuran anda dengan mengetik Salin, yang menambahkan nombor pada papan keratan anda.

10. Dapatkan kapsyen apabila video atau audio dimainkan

Jika anda menghadapi masalah memahami sesuatu atau anda berada di tempat yang bising, cuba Kapsyen Langsung Android. Gunakannya untuk podcast, video YouTube, atau bahkan panggilan telefon. Ciri ini tersedia pada Pixel 2 dan lebih baharu dan beberapa telefon Android terpilih yang lain.

 • Tekan ke butang kelantangan.
 • Di bawah kawalan kelantangan, ketik butang Kapsyen Langsung ikon.
 • Kapsyen Langsung kini dihidupkan untuk semua media pada peranti anda.
 • Untuk mematikan Kapsyen Langsung, tekan butang kelantangan dan ketik butang Kapsyen Langsung ikon lagi.

Petua Bonus: Wi-Fi di bulan, serangan siber Rusia dan petua Google untuk menjimatkan wang gas

Adakah anda tahu Wi-Fi akan datang ke bulan? Ya, sungguh. Dalam episod Kim Komando Explains ini, saya akan mengajar anda cara mencari tempat duduk syarikat penerbangan dengan ruang kaki yang paling banyak, menjimatkan wang petrol dan beberapa petua teknologi lain yang akan anda gunakan dari semasa ke semasa. Saya juga mempunyai pelan tindakan yang boleh anda gunakan untuk melindungi diri anda daripada serangan siber Rusia.

Lihat podcast saya “Kim Komando Explains” di epal, Google Podcast, Spotifyatau pemain podcast kegemaran anda.

Dengar podcast di sini atau di mana sahaja anda mendapatkan podcast anda. Cari sahaja nama keluarga saya, “Komando.”

Apakah soalan gaya hidup digital yang anda ada? Hubungi rancangan radio kebangsaan Kim dan ketik atau klik di sini untuk mencarinya di stesen radio tempatan anda. Anda boleh mendengar atau menonton The Rancangan Kim Komando pada telefon, tablet, televisyen atau komputer anda. Atau ketik atau klik di sini untuk podcast percuma Kim.

Hak Cipta 2022, Hiburan Multimedia WestStar. Hak cipta terpelihara. Dengan mengklik pautan beli-belah, anda menyokong penyelidikan saya. Sebagai Amazon Associate, saya mendapat komisen kecil daripada pembelian yang layak. Saya hanya mengesyorkan produk yang saya percayai.

Ketahui tentang semua teknologi terkini di The Rancangan Kim Komando, rancangan bual bicara radio hujung minggu terbesar negara. Kim menerima panggilan dan memberikan nasihat tentang gaya hidup digital hari ini, daripada telefon pintar dan tablet kepada privasi dalam talian dan penggodaman data. Untuk mendapatkan petua hariannya, surat berita percuma dan banyak lagi, lawati tapak webnya di Komando.com.

We would love to give thanks to the author of this post for this remarkable material

10 helah iPhone dan Android yang sangat berguna yang menjadikan hidup anda lebih mudah


Take a look at our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/