10 perkara yang perlu diketahui sebelum memulakan Pokémon Scarlet dan Violet

Pokémon Scarlet dan Violet ialah permainan dunia terbuka talian utama pertama dalam siri ini, membawakan banyak ciri baharu dan banyak keajaiban yang baik daripadanya Legenda Pokémon: Arceus sambil mengekalkan formula asal yang menjadikan permainan Pokémon begitu menyeronokkan.

Semasa anda mengharungi pelbagai cabaran di Paldea — jurulatih tegar Victory Road, Pokémon Path of Legends yang besar, dan puak antagonis Starfall Street — anda akan meneroka dunia gergasi bersama Pokémon legenda teman anda, Koraidon atau Miraidon. Terdapat banyak yang perlu dilakukan dalam permainan, tetapi kami di sini untuk membantu.

Di bawah, kami menyenaraikan beberapa petua yang kami harap kami tahu bermula dalam permainan.

Kunci peta anda supaya ia tidak berputar dengan menggunakan kayu yang betul

Peta dalam Pokémon Scarlet dan Violet benar-benar berselerak dengan ikon. Tekan kayu R untuk mengunci peta besar, walaupun malangnya tidak ada cara (yang kita tahu) untuk mengunci minimap.

Memastikan peta sentiasa mempunyai utara di bahagian atas membantu menavigasi Paldea satu tan — dan juga akan membuatkan anda kurang pening.

Anda tidak boleh melompat, tetapi tunggangan anda boleh

Anda menangkap Koraidon atau Miraidon (dalam Scarlet dan Violet masing-masing) pada awal-awal lagi, dan Pokémon legenda menawarkan kelebihan yang besar: Tidak seperti permainan Pokémon talian utama sebelum ini, anda sebenarnya boleh melompat ke atas cenuram dan tebing dengan bantuan gunung anda.

Jika anda melihat barang di atas tebing, cuba lompat ke atas untuk mencapainya. Sudah tentu, anda tidak akan dapat mencapai setiap tebing yang anda lihat — anda perlu menyuap lekap anda beberapa sandwic istimewa (dengan Herba Mystica, diperoleh daripada mengalahkan Titan Pokémon) untuk melompat ke beberapa tempat yang lebih tinggi.

Tangkap semuanya (duh) dan tuntut ganjaran untuk berbuat demikian

Sudah tentu anda harus cuba menangkap setiap Pokémon baharu yang anda lihat, tetapi semasa anda melakukannya, pastikan anda menuntut ganjaran, seperti Exp. Gula-gula atau Bola Poké khusus dalam Pokédex untuk berbuat demikian. Anda boleh melakukan ini dengan menekan X semasa pada skrin buku Pokédex. Anda mengakses lebih banyak ganjaran lebih banyak Pokémon unik yang anda tangkap.

Imej: Game Freak, The Pokémon Company/Nintendo melalui Polygon

Ambil kelas di sekolah untuk ganjaran mudah

Mudah untuk keluar ke Paldea dengan segera, tetapi jika anda melawat semula sekolah anda dan mengikuti beberapa kelas (dengan bercakap dengan penyambut tetamu di meja depan), anda akan diberi ganjaran. Anda akan menerima EXP Candy pelbagai saiz daripada melengkapkan pertengahan dan akhir dalam setiap mata pelajaran.

Semak tahap Pokémon liar apabila anda sampai ke kawasan baharu

Sebelum anda terjun ke dalam pertempuran jurulatih dan gim, uji sedikit perairan di sekeliling anda. Gim dan kawasan tidak kelihatan teratur, jadi anda mungkin mendapati diri anda tersandung ke kawasan tahap 50 semasa anda masih tahap 20! Kami mengesyorkan anda bertarung dengan Pokémon liar untuk melihat bagaimana julat tahap, kerana anda hanya boleh lari dari pertempuran jika anda mengatasi tahap.

Lawan setiap jurulatih yang anda lihat

Jika anda telah melakukan petua di atas dan semuanya kelihatan selamat, benar-benar berbincang dan lawan setiap jurulatih yang anda lihat. Jurulatih yang ingin bertarung akan mempunyai gelembung pertuturan di atas kepala mereka dan Bola Poké mereka akan bersinar dengan kilauan dari semasa ke semasa.

Mengalahkan jurulatih adalah penting untuk memastikan Pokémon anda pada tahap yang betul, tetapi terdapat juga watak yang memakai sut berhampiran Pusat Pokémon yang akan memberi ganjaran kepada anda kerana bertempur dengan semua jurulatih di kawasan itu. Mereka akan memberitahu anda berapa ramai jurulatih yang anda perlu kalahkan apabila anda bercakap dengan mereka.

Seorang jurulatih Pokémon berlari ke arah jurulatih lain di padang rumput

Imej: Game Freak, The Pokémon Company/Nintendo melalui Polygon

Jauhkan Pokémon anda dalam mod Let’s Go

Baru dalam permainan ini, anda boleh membuang Pokémon anda keluar dari bola mereka menggunakan butang R dan mereka akan bertarung secara automatik menentang Pokémon berdekatan. Jika Pokémon anda mempunyai kelebihan jenis, mereka akan menyelesaikan apa sahaja yang mereka lawan secara automatik. Jika tidak, mereka akan menerima kerosakan. Mereka juga akan berundur kepada anda dalam ketakutan jika pertempuran pergi ke selatan.

Pertempuran ini menawarkan EXP dan barangan kraf percuma! Pokémon yang berjalan-jalan dengan anda malah akan mengambil item di atas lantai, yang menjadikan penerokaan lebih mudah.

Beberapa Pokémon, seperti Pawmo (evolusi Pawmi)perlu dilalui beberapa langkah untuk berkembang.

Banyak alatan boleh diakses daripada menu, bukannya daripada NPC

NPC seperti penilai nama dan tutor bergerak adalah perkara yang sudah berlalu. Sama seperti dalam Legenda Pokémon: Arceusawak boleh menamakan semula Pokémon anda dan ajar mereka gerakan lama semua daripada skrin ringkasan mereka.

Yang terakhir adalah penting, kerana meratakan melalui pertempuran automatik akan melangkau proses pembelajaran bergerak, jadi anda perlu membuka halaman ringkasan Pokémon secara manual untuk mengajar mereka bergerak.

Naiki menara tersebut apabila anda melihatnya untuk mendapatkan titik perjalanan yang lebih pantas

Jika anda melihat menara batu yang besar dengan tangga, panjatlah ia. Menara pengawas ini berfungsi sebagai titik perjalanan pantas yang anda boleh terbang kembali.

Selain itu, Chest Form Gimmighoul — Pokémon jenis hantu — biasanya menunggu di bahagian atas menara ini. Anda boleh menangkap atau mengalahkan ini untuk 50 Syiling Gimmighoul, yang anda akan inginkan banyak (untuk mengembangkan Gimmighoul).

Seorang jurulatih Pokémon berdiri di hadapan menara pengawal yang besar

Imej: Game Freak, The Pokémon Company/Nintendo melalui Polygon

Anda boleh memasuki bangunan dengan keset, tetapi bukan bangunan yang tidak

Semua bangunan dengan keset di hadapan pintu mereka adalah kedai. Jika bangunan itu tidak mempunyai keset, ia bukan bangunan sebenar dan ia hanya hiasan. (Jangan buang masa anda cuba memasuki setiap kedai seperti yang kami lakukan, sila.)

We would like to thank the author of this article for this amazing web content

10 perkara yang perlu diketahui sebelum memulakan Pokémon Scarlet dan Violet


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/