10 Perkara Yang Saya Ingin Saya Tahu Sebelum Mulakan V Bangkit

Seorang puntianak melihat penonton dari keranda mereka.

Tangkapan skrin: Stunlock Studios / Kotaku

Saya bermain pemangsa puncak V Meningkat, dan saya hanya beberapa langkah dari kediaman saya yang berkubu ketika matahari terbit. Sejurus sebelum saya berjaya membuka pintu pagar, tumbuhan karnivor menembak saya seteguk pistol ke arah saya, mengurangkan tahap kesihatan saya yang terakhir. [Record scratch. Freeze frame.] Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana saya masuk ke dalam situasi ini.

Dalam V Meningkat, anda bermula sebagai pontianak baru yang rapuh dalam dunia di mana apa-apa sahaja daripada tumbuh-tumbuhan yang mematikan kepada tindakan matahari semata-mata yang bergerak di langit dan menghapuskan tompok teduh yang anda berdiri di dalamnya boleh membunuh anda. Anda lemah, anda tidak mempunyai sumber, dan anda berpotensi dibingungkan oleh dunia yang kini terbentang di hadapan anda. V Meningkat ialah permainan yang sangat sistematik yang membolehkan anda bermain-main tentang cara anda memilih untuk mengembangkan kuasa dan pengaruh anda. Walau bagaimanapun, ia disertakan dengan satu kaveat utama: permainan ini sangat ringan untuk mengajar anda cara permainan itu berfungsi, lebih suka mengajar anda melalui kegagalan berulang. Jika anda mati berdozen kali dalam sejam pertama nampaknya tidak menarik bagi anda, maka bacalah untuk beberapa pelajaran paling berharga yang saya pelajari sebagai pontianak yang masih baru.

Pilih tempat yang sesuai untuk membina kubu anda

Ini adalah satu-satunya keputusan paling penting yang akan anda buat pada perlawanan awal. Walaupun anda sentiasa boleh membongkar istana anda dan mencuba lagi, anda hanya mendapat peratusan sumber anda kembali, jadi perpindahan boleh menjadi sangat mahal seperti dalam kehidupan sebenar. Memandangkan tiada cara automatik untuk mengangkut sumber merentasi peta, sebahagian besar masa anda akan dihabiskan untuk berlari ke sana ke mari antara kubu musuh dan istana anda sendiri.

Jangan cepat tenang. Peta anda akan menunjukkan jenis sumber yang boleh dituai di setiap lokasi dan anda harus menjangkau lokasi yang membolehkan anda mengakses seberapa banyak jenis sumber yang mungkin. Musuh akan muncul semula dalam permainan ini, jadi juga periksa bahawa tompok hartanah yang anda perhatikan tidak bersebelahan dengan mana-mana makhluk yang boleh membawa maut.

Gunakan alat yang betul untuk sumber yang betul

Pedang anda sesuai untuk menuai tumbuhan, kapak anda adalah yang paling cekap dalam memotong kayu, dan cokmar anda paling sesuai untuk melombong batu. Tetapi anda tidak boleh mengumpul bahan peringkat lebih tinggi jika senjata anda tidak pada tahap yang betul. Jika anda ingin melombong tembaga, maka anda perlu menaik taraf kepada senjata tulang bertetulang. Jika anda ingin melombong permata, maka senjata anda mestilah tembaga atau lebih baik. Dengan memastikan semua senjata ini dikemas kini, anda boleh menyelamatkan diri anda daripada perlu kembali semula ke pangkalan anda apabila anda menemui nod bahan yang jarang berlaku.

Bina brazier kabus secepat yang anda mampu

Dalam V Meningkat, pendedahan matahari boleh membunuh anda dalam beberapa saat. Sebaik sahaja anda membina kubu, anda boleh membuat brazier kabus yang memberikan bayangan tiruan daripada cahaya matahari. Yang paling menarik, mereka menggunakan tulang sebagai bahan bakar, yang merupakan salah satu bahan yang paling mudah diperoleh dalam permainan ini. Ia mengambil masa beberapa saat untuk bayang-bayang yang dihasilkannya berkembang, jadi anda masih mahu mempunyai sesuatu untuk disembunyikan semasa brazier mengaktifkan kesannya. Jangan lupa untuk menjedanya apabila matahari terbenam, atau anda akan membazirkan banyak tulang.

Gunakan waktu siang untuk membuat kerajinan dan waktu malam untuk memburu

Tidak ada yang lebih buruk daripada perlu menunggu matahari terbenam semasa anda cuba memburu bos utama. Cuba tentukan masa usaha anda apabila malam baru bermula. Pada siang hari, penggunaan masa anda yang lebih cekap adalah untuk menghidupkan brazier kabus dan menukar semua sumber yang anda perolehi dengan susah payah kepada gear, struktur dan reagen kerajinan yang lebih baik.

Elakkan treants dan golem di semua kos

Jangan jadi macam saya. Saya membina pangkalan pertama saya di sebelah kedua-dua makhluk ini, dan kini saya perlu mengelak kematian tertentu setiap kali saya cuba menyelinap kembali ke istana saya sendiri. Golem agak mudah diabaikan, tetapi treants kelihatan seperti pokok sebenar. Ini petua. Jika anda melihat pokok pendek berwarna cerah di kawasan lapang, maka ia mungkin satu treant. Elakkan ia sebanyak mungkin, kerana ia terus menembak saya apabila saya berada dalam jarak serangannya.

Treant menyerang pontianak pemain.

Tangkapan skrin: Stunlock Studios / Kotaku

Bos mini ini biasanya berdiri tanpa bergerak di tempatnya, tetapi mereka boleh menjadi agresif dengan melewati hidupan liar atau penyamun. Jadi lebih berhati-hati jika mereka tidak berada di tempat yang anda harapkan.

Anda tidak boleh melakukan perjalanan pantas jika anda membawa sumber

Jangan jadi seperti saya dan menghabiskan banyak masa mengumpul rampasan jauh, hanya untuk mendapati bahawa anda tidak boleh segera mengangkut rampasan anda kembali ke pangkalan. Satu-satunya cara untuk mengatasinya adalah dengan membuang semua yang anda kumpulkan atau menyimpannya dalam kotak harta karun.

Gunakan bentuk serigala untuk berlari mengelilingi peta dengan lebih pantas

Alpha Wolf ialah pembawa darah V pertama yang anda dijangka bertarung dalam permainan. Menjejakinya boleh menjadi perit, tetapi hasilnya berbaloi. Jika anda mengalahkannya dan mengeluarkan darahnya, maka anda boleh berubah menjadi serigala dengan pergi ke roda keupayaan. Bentuk serigala mempunyai kelebihan tambahan untuk memastikan bahawa serigala liar tidak akan menyerang anda semasa anda merentasi alam liar, walaupun anda masih permainan yang adil untuk penyamun yang berkeliaran.

Pertimbangkan untuk menyerang hendap bos daripada pergi ke sarang mereka

Sesetengah bos suka bersembunyi di sarang mereka, tetapi ada beberapa yang suka berjalan-jalan tengah malam. Malah, anda mungkin lebih baik cuba melawan Alpha Wolf sambil meneroka hutan, kerana ia tidak tinggal di mana-mana satu tempat untuk tempoh yang cukup lama untuk mempunyai “sarang”. Saya dapat membunuh Lidia the Chaos Archer walaupun berada di bawah paras kerana dia secara tidak sengaja bergaduh dengan Goreswine the Ravager. Manfaatkan kekacauan di mana anda boleh, tetapi jangan terlalu yakin. Jika tidak, anda mungkin akan melawan dua bos sekaligus.

Saya sebenarnya mengesyorkan agar Goreswine disentuh semasa dia keluar bersiar-siar, dan bukannya cuba melawannya di tanah perkuburan. Tanah perkuburan itu dipenuhi dengan ahli nujum yang boleh memanggil rangka bermusuhan yang tidak terkira banyaknya. Ambil daripada pakar: lebih sukar untuk membunuh Goreswine apabila 20 pahlawan mayat hidup mengejar anda sekaligus.

Anda boleh membuang serat tumbuhan

Saya antara orang yang berpegang pada segala-galanya sekiranya ia berguna nanti. Teruskan dan buang serat tumbuhan anda. Anda akhirnya akan mengumpul banyak daripadanya semasa menuai bahan lain, dan anda tidak akan menggunakannya dengan kerap kecuali untuk sekali-sekala membaiki beberapa peralatan.

Kualiti darah penting

Setiap musuh mempunyai peratusan yang mewakili potensi darah mereka. Musuh elit biasanya mempunyai bilangan yang lebih tinggi. Anda mendapat bonus pertempuran yang lebih baik jika anda telah menghisap darah yang lebih baik, dan minum daripada mangsa baharu mengatasi kualiti darah anda yang terdahulu. Darah yang berbeza tidak bertindan, jadi anda perlu membatalkan penghisap darah anda jika anda menyedari bahawa kualiti mangsa anda terlalu rendah (klik kiri semasa mengekstrak darah untuk membunuh mangsa anda serta-merta). Ini juga bermakna anda harus berhati-hati untuk tidak menggunakan darah anda untuk memulihkan kesihatan jika anda membawa darah berkualiti tinggi. Anda mahu bonus tersebut bertahan selama mungkin.

Rancang lebih awal jika anda cuba mengubah seseorang menjadi anak buah anda

Kemudian dalam permainan, anda mendapat keupayaan untuk menukar musuh yang bermusuhan menjadi pelayan setia anda. Terdapat hanya beberapa tangkapan: Anda perlu membina keranda untuk mereka tidur, dan anda tidak boleh berubah menjadi serigala semasa anda mengawal fikiran mereka. Ini bermakna anda berdua terdedah kepada diserang hendap oleh musuh. Jika mereka mati, maka anda perlu mencuba lagi dengan orang baru. Cuba cari laluan paling mudah untuk pulang lebih awal.

We want to say thanks to the author of this post for this amazing content

10 Perkara Yang Saya Ingin Saya Tahu Sebelum Mulakan V Bangkit


We have our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/