12 Ciri Apple Watch Yang Patut Anda Gunakan

DenPhotos/Shutterstock.com

Apple Watch didatangkan secara standard dengan banyak ciri yang perlu anda gunakan, termasuk penjejakan senaman, pemantauan kadar jantung dan banyak lagi.

Apple membungkus satu tan ciri menarik dan berguna ke dalam Apple Watch. Sama ada anda sedang mempertimbangkan untuk membeli Apple Watch atau ingin memaksimumkan penggunaan yang telah anda miliki, anda akan menemui beberapa petua dan helah yang berguna di sini.

Penjejakan Senaman

Apple Watch boleh menjejaki pelbagai latihan seperti berjalan, berlari, berbasikal, mendayung, menari, latihan selang intensiti tinggi dan banyak lagi.

Anda boleh menjejaki senaman menggunakan apl Workout terbina dalam pada jam tangan anda, yang akan memberikan maklum balas masa nyata tentang metrik seperti jarak perjalanan, kadar denyutan jantung semasa anda dan ketinggian yang diperoleh.

Ringkasan senaman apl Apple Fitness

watchOS 9 memperkenalkan lebih banyak ciri, seperti penjejakan Zon Kadar Jantung, yang membolehkan anda mengetahui berapa lama anda telah menghabiskan masa dalam zon intensiti senaman yang berbeza. Ciri-ciri lain termasuk pandangan baharu untuk menggambarkan peningkatan ketinggian dan keupayaan untuk bertukar secara automatik antara pelbagai aktiviti dalam latihan Multisport.

BERKAITAN: Apa yang Baharu dalam watchOS 9

Perubahan kadar jantung dan ketinggian dalam senaman Apple Watch

Data senaman disimpan dalam apl Kecergasan pada iPhone anda, manakala metrik seperti kadar denyutan jantung, kadar berjalan dan banyak lagi direkodkan dalam apl Kesihatan. Anda boleh menyemak latihan untuk mendapatkan maklumat seperti masa pemisahan, laluan, kadar denyutan jantung purata, ketinggian yang diperoleh dan banyak lagi.

Paparan peta senaman Apple Watch

Bagi kebanyakan orang, penjejakan senaman sahaja adalah alasan yang cukup baik untuk memiliki Apple Watch. Dari masa ke masa, anda akan membina gambaran terperinci tentang kecergasan anda dan dapat menggambarkan bidang peningkatan.

Pemantauan Aktiviti

Aktiviti apl Apple Fitness berdering

Apple Watch menggunakan Deringan Aktiviti untuk memotivasikan anda untuk menjadi lebih aktif. Cincin aktiviti ini termasuk:

  • Bergerak: Merekodkan jumlah tenaga aktif anda yang dibakar untuk hari itu
  • Senaman: Merekodkan minit senaman cergas untuk hari itu
  • Berdiri: Merekodkan berapa jam anda mengambil masa untuk berdiri

Cincin ini menggunakan matlamat untuk memotivasikan anda. Contohnya, anda boleh mengisi gelang Move anda setiap hari untuk memperoleh coretan Move. Tetapi jika anda terlepas satu hari, anda perlu bermula semula. Apple Watch akan mencadangkan matlamat Move yang sesuai untuk anda berdasarkan umur dan tahap aktiviti anda, tetapi anda boleh laraskannya secara manual juga.

Pemantauan aktiviti berfungsi dengan baik bersama penjejakan Latihan. Memandangkan senaman penjejakan akan membantu anda mencapai matlamat Move anda, matlamat Move yang mencabar namun boleh dicapai boleh membantu memotivasikan anda menggunakan apl Workout untuk menjejaki senaman.

Sebelum anda mengetahuinya, anda akan berjalan pantas di sekeliling blok hanya untuk memerah dalam beberapa minit Senaman tambahan atau menambah gelang Move anda.

Pengesanan Jatuh dan Ranap

Pengesanan Jatuh ialah ciri yang berpotensi menyelamatkan nyawa yang boleh maklumkan perkhidmatan kecemasan jika jam tangan anda mengesyaki anda terjatuh. Anda memerlukan Apple Watch Siri 4, SE atau lebih baharu untuk menggunakan ciri tersebut. Anda boleh mendayakan Pengesanan Jatuh sepanjang masa atau hanya semasa Latihan menggunakan iPhone anda di bawah Watch > Emergency SOS > Fall Detection.

Togol Pengesanan Jatuh dalam apl Tonton untuk iPhone

Ciri ini mengesan kejatuhan keras dan kemudian menggesa anda untuk bertindak balas, menawarkan peluncur yang boleh anda seret ke kanan untuk meminta bantuan.

Jika jam tangan anda tidak mengesan sebarang pergerakan, panggilan akan dibuat untuk anda dengan Siri memberitahu responden lokasi anda dan situasi yang mendorong panggilan itu. Anda mempunyai masa untuk membatalkan panggilan jika ciri itu diaktifkan tanpa perlu.

Crash Detection ialah ciri pada jam tangan Apple Watch Ultra, Siri 8 dan SE generasi kedua (serta iPhone 14 dan 14 Pro). Ia menggunakan penderia moden yang boleh mengesan tahap daya yang dikaitkan dengan apa yang disebut oleh Apple sebagai kemalangan kereta “teruk”. Ciri ini akan menggesa anda untuk menghubungi perkhidmatan kecemasan atau membuat panggilan untuk anda jika anda tidak bertindak balas.

Togol Pengesanan Ranap dalam apl Tonton untuk iPhone

Pengesanan Ranap Didayakan secara lalai pada model Apple Watch yang menyokongnya. Anda boleh mematikannya menggunakan iPhone anda di bawah Watch > Emergency SOS > Call After Severe Crash, tetapi anda mungkin harus membiarkannya hidup.

Cari iPhone Anda dengan Cepat

Leret ke atas pada Apple Watch anda semasa muka jam dipaparkan untuk mendedahkan Pusat Kawalan, yang menawarkan beberapa pintasan pantas seperti Pusat Kawalan pada iPhone atau iPad anda. Ketik pada ikon iPhone untuk menghantar amaran kepada telefon anda, menyebabkan ia mengeluarkan bunyi yang kuat.

Cari iPhone anda dengan pantas menggunakan Apple Watch anda

Ini sesuai untuk mencari iPhone yang salah letak atau memastikan telefon pintar anda berada di dalam beg anda apabila anda meninggalkan rumah.

Kompas, Titik Jalan dan Laluan Belakang

Apple Watch Siri 5 dan lebih baharu menampilkan kompas digital, diakses melalui apl atau Komplikasi muka jam. watchOS 9 merombak apl dengan ciri baharu, termasuk keupayaan untuk melepaskan titik laluan, cari kereta anda yang diletakkandan jejak semula langkah anda dengan ciri Backtrack.

Meletakkan Komplikasi kompas pada muka jam anda membolehkan anda mengetahui arah mana yang anda hadapi sepintas lalu. Ini boleh dikatakan mempunyai kegunaan terhad dalam dunia di mana GPS dan peta dalam talian adalah perkara biasa, tetapi ia masih berguna untuk mengorientasikan diri anda.

Anda boleh melepaskan titik laluan menggunakan butang “Titik Jalan” di sudut kiri bawah dan juga menetapkan muka jam tangan Komplikasi yang boleh membimbing anda kembali.

Paparan apl Apple Watch Compass

Backtrack adalah baharu untuk watchOS 9 dan berfungsi dengan merakam laluan anda supaya anda boleh mencari jalan pulang jika perlu. Ciri ini boleh dikatakan paling berguna untuk penjelajah luar dan boleh diakses dengan cepat dengan menekan dan menahan Butang Sisi (di bawah Digital Crown) dan kemudian meluncurkan peluncur “Kompas Backtrack” ke kanan.

Tonton Komplikasi Wajah

Muka jam Infograf Apple Watch

Seperti mana-mana jam tangan pintar lain, Apple Watch sangat bagus untuk mendapatkan maklumat sepintas lalu. Ini bukan sahaja bermakna membaca pemberitahuan pada pergelangan tangan anda apabila ia masuktetapi juga melihat maklumat yang berguna kepada anda apabila anda melihat jam tangan anda.

Komplikasi berkisar daripada suhu semasa atau indeks UV kepada pelantikan Kalendar Apple anda yang seterusnya. Malah terdapat Komplikasi untuk memberitahu anda berapa jam siang yang anda tinggalkan sehingga matahari terbenam, masa di seberang dunia, atau lagu yang sedang dimainkan.

Anda boleh menyediakan Apple Tonton muka Komplikasi dengan mengetik dan menahan muka, kemudian memilih “Edit” atau menggunakan apl jam tangan pada iPhone anda di bawah tab Galeri Wajah. Kami mengesyorkan membuat beberapa muka jam supaya anda boleh bertukar antara muka jam tersebut.

Komplikasi ini juga berguna untuk menetapkan pemasa, memulakan senaman, atau mencetuskan Pintasan. Jika anda ingin mendapatkan maklumat sebanyak mungkin pada muka jam tunggal, cuba Infograph atau Modular.

Pemantauan Kadar Jantung

Maklumat Kadar Jantung Rehat selama setahun dalam Apple Health

Semua model Apple Watch termasuk monitor kadar jantung yang mengambil bacaan sepanjang hari, termasuk semasa bersenam, berehat dan tidur. Maklumat ini direkodkan dalam apl Kesihatan pada iPhone anda dan memberi anda cerapan tentang metrik seperti kadar denyutan jantung berehat dan kadar jantung berjalan.

Anda juga boleh mengambil ukuran masa nyata menggunakan apl Jantung pada Apple Watch anda jika anda mahu. Pemantauan kadar jantung dipasangkan dengan Zon Kadar Jantung dalam apl WatchOS 9 Workouts boleh membantu anda menyasarkan tahap intensiti senaman tertentu, yang amat berguna untuk pelari dan triatlet.

Selain itu, Apple Watch anda boleh memberi anda pemberitahuan kadar denyutan jantung tinggi dan rendah, yang boleh menandakan kehadiran penyakit jantung atau keadaan yang memerlukan rawatan kecemasan.

Anda boleh menghidupkan makluman ini menggunakan iPhone anda di bawah Tonton > Jantung menggunakan pilihan “Kadar Jantung Tinggi” dan “Kadar Jantung Rendah”.

Penukaran Muka Tonton Mod Fokus

Sesuaikan skrin kunci Fokus, Skrin utama dan Muka jam tangan

Mod fokus tidak unik untuk Apple Watch. Mereka juga berfungsi pada iPhone, iPad dan Mac. Anda boleh gunakan Mod fokus untuk membantu mengurangkan gangguan dan meningkatkan produktiviti.

Ciri ini membolehkan anda mengautomasikan Skrin Kunci pada iPhone anda serta muka jam pada Apple Watch anda. Oleh memautkan muka jam anda kepada mod Fokus tertentumuka jam tangan anda akan berubah sepanjang hari berdasarkan apa sahaja yang anda lakukan.

Ini membolehkan anda menukar muka jam tangan anda kepada wajah tertumpu kepada aktiviti semasa di gim, wajah tanpa gangguan semasa memandu dan sesuatu yang lebih kasual semasa berada di rumah.

Penjejakan Kitaran

iPhone dan Apple Watch boleh digunakan untuk pengesanan kitaran haid dan ramalan tetingkap kesuburan. Anda boleh menyediakannya menggunakan apl Kesihatan pada iPhone anda di bawah pilihan Penjejakan Kitaran pada tab “Semak imbas”. Ciri ini memerlukan anda log simptom, termasuk tarikh mula dan tamat, yang boleh anda lakukan pada mana-mana peranti.

Menggunakan Apple Watch seharusnya, secara teori, menjadikan Penjejakan Kitaran lebih tepat. Maklumat kadar denyutan jantung yang disediakan oleh Apple Watch anda boleh memperbaik ramalan dan jika anda mempunyai Apple Watch Series 8 atau lebih baharu, penderia suhu pergelangan tangan mengukur perubahan dalam suhu asas anda semasa anda tidur untuk menambah baik keadaan dengan lebih baik lagi.

Dompet & Apple Pay

Apl dompet pada iPhone

Apple Pay kini diterima secara meluas dan tersedia melalui kebanyakan bank dan institusi kewangan utama, membolehkan anda membuat pembayaran tanpa sentuh. Setelah anda menyediakan Apple Pay di bawah Watch > Wallet & Apple Pay, anda boleh membuat pembelian menggunakan jam tangan anda.

Setelah anda bersedia, anda hanya perlu lakukan ketik dua kali Butang Sisi (di bawah Digital Crown) dan tuding jam tangan anda pada terminal pembayaran tanpa sentuh untuk menyelesaikan transaksi. Kad kesetiaan juga boleh diimbas dengan cara ini.

Jika anda bernasib baik, anda akan tinggal di bandar atau negeri di mana anda boleh menyimpan kad transit dan lesen memandu dalam Apple Wallet anda juga.

Penjejakan Tidur

Jika anda boleh memakai Apple Watch anda dengan selesa pada waktu malam, anda boleh menyediakan Tidur dalam apl Kesihatan (pilih “Tidur” daripada tab “Semak Imbas”). Ini akan memberi anda maklumat terperinci tentang kualiti tidur yang anda perolehi dan cadangan tentang masa untuk berehat pada waktu malam untuk meningkatkan peluang anda untuk tidur yang lena.

Memakai jam tangan di atas katil bukan untuk semua orang, dan anda perlu memikirkan masa terbaik untuk mengecas jam tangan anda pada waktu siang dan bukannya meletakkannya pada pengecas di sebelah katil anda.

Menggunakan Apple Watch anda, anda boleh menetapkan jadual tidur yang berbeza bergantung pada hari dalam seminggu, menggunakan Apple Watch anda sebagai penggera dan menyemak data menarik tentang tempoh yang anda habiskan dalam setiap fasa tidur.

Makluman SOS Kecemasan

Panggilan SOS kecemasan untuk Apple Watch

Akhir sekali, Apple Watch mungkin merupakan cara terpantas untuk memanggil bantuan jika anda mendapati diri anda berada dalam situasi yang mengancam nyawa. Tekan dan tahan Butang Sisi pada Apple Watch anda sehingga kira detik mencapai sifar (atau gunakan peluncur “SOS” yang muncul pada skrin sentuh). Apple Watch anda akan menghubungi perkhidmatan kecemasan dan berkongsi lokasi anda dengan mereka.

Sebaik sahaja anda selesai, mana-mana kenalan kecemasan yang telah anda calonkan dalam ID Perubatan anda akan menerima mesej teks (atau anda boleh membatalkannya). Kenalan juga akan menerima kemas kini apabila lokasi anda berubah untuk tempoh yang singkat selepas panggilan SOS Kecemasan.

Jika anda mempunyai Apple Watch Series 5, SE generasi pertama atau lebih baharu, panggilan kecemasan antarabangsa akan berfungsi di luar negara dalam negara dan wilayah yang disokong. Untuk membuat panggilan SOS Kecemasan, anda perlu berada dalam lingkungan iPhone anda atau mempunyai model Apple Watch GPS+Cellular.

Petua dan Trik untuk Menggunakan Apple Watch Anda

Jika anda baru sahaja menerima barang boleh pakai anda, lihat panduan pemula Apple Watch kami. Anda juga harus belajar cara menggunakan ciri seperti Mod Kuasa Rendah dan bagaimana untuk pasang apl menggunakan jam tangan secara langsung.

Akhir sekali, lihat Apple Watch kegemaran kami petua dan petua semua pemilik jam tangan perlu tahu.

We wish to thank the writer of this write-up for this outstanding material

12 Ciri Apple Watch Yang Patut Anda Gunakan


Check out our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/