12 Petua Steam Deck Setiap Pemain Harus Ingat

Dek Stim

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Pemain konsol pegang tangan yang telah diimpikan selama bertahun-tahun kini dihantar. Saya merujuk, sudah tentu, kepada Valve Dek Stimpegang tangan mudah alih serupa dengan Nintendo Switch yang memainkan permainan PC.

Walaupun menjalankan OS berasaskan Linux, Steam Deck boleh memainkan permainan yang dibuat untuk Windows terima kasih kepada lapisan keserasian bagus yang dipanggil Proton. Bukan itu sahaja, malah Steam Deck ialah PC yang lengkap, mampu memuatkan ke dalam mod desktop di mana anda boleh menyemak imbas web, memuat turun aplikasi dan menstrim muzik. Anda juga boleh memasang Windows 10 pada peranti sekiranya OS Steam lalai terasa terlalu terhad.

Dengan segala-galanya yang berlaku, Steam Deck boleh menjadi sangat menggembirakan pada mulanya. Syukurlah, Valve menyertakan beberapa pintasan dan ciri yang kemas untuk memudahkan anda. Dan dengan itu, berikut adalah beberapa petua dan kiat yang perlu diingati oleh setiap pemilik Steam Deck.

Tingkatkan storan dengan kad mikroSD

Dek Stim

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Walaupun anda berbelanja secara berbelanja dengan 512GB Steam Deck, anda mungkin akan kehabisan ruang storan pada satu ketika. Lagipun, permainan triple-A Steam Deck tertentu yang disahkan, seperti Dewa Perang (70GB) dan NBA 2K22 (120GB), memerlukan jumlah storan yang besar. Mereka yang membeli 64GB Steam Deck asas boleh menghadapi masalah cuba memuat turun hanya satu tajuk.

Nasib baik, setiap versi Steam Deck mempunyai slot kad mikroSD yang berguna di bahagian bawah untuk storan boleh dikembangkan sehingga 2TB. Kuncinya ialah mencari kad microSD dengan kelajuan tulis terpantas dan kapasiti terbesar yang sesuai dengan bajet anda. Pertimbangkan jenama seperti SanDisk, Lexar dan Samsung.

Matikan kecerahan penyesuaian

Kecerahan penyesuaian Dek Stim

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Kecerahan suai adalah salah satu ciri yang kelihatan hebat sebagai konsep tetapi jarang berfungsi seperti yang diiklankan. Saya mendapati turun naik kecerahan yang berterusan terlalu mengganggu dan sebarang rangsangan hayat bateri tidak dapat menampungnya. Ia tidak mengambil masa yang lama untuk saya melumpuhkan ciri itu, dan sebaik sahaja saya melakukannya, ia kekal dimatikan sepanjang minggu saya menguji Steam Deck.

Jika anda perlu melaraskan kecerahan, anda boleh berbuat demikian daripada tetapan pantas atau gunakan helah kombo butang yang diterangkan pada slaid seterusnya…

Tukar kecerahan skrin semasa anda bermain

Kecerahan Dek Stim

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Anda berada di pertengahan permainan, menikmati Steam Deck anda dalam udara musim panas yang segar dan indah apabila matahari merayap dari sebalik awan. Tiba-tiba, skrin 7-inci sukar dilihat dalam keadaan terang seperti itu. Sudah tentu, anda boleh membuka tetapan pantas dan mengalihkan peluncur kecerahan itu ke kanan. Tetapi anda berada di tengah-tengah penembakan oktana tinggi; tiada masa untuk menu tetapan!

Syukurlah, Valve bersetuju. Ia melaksanakan pintasan pelarasan kecerahan pintar yang boleh anda gunakan dengan cepat untuk mencerahkan atau meredupkan skrin anda di tengah-tengah permainan. Ia adalah kombo butang yang janggal, tetapi ia berfungsi: tekan dan tahan butang Stim sambil bergerak ke atas (lebih cerah) atau ke bawah (malap) di togol kiri.

Tunggu untuk memasang Windows 10

Imej untuk artikel bertajuk 12 Tip Dek Steam Setiap Pemain Harus Ingat

Anda boleh memasang Windows 10 pada Steam Deck. Patutkah awak? Ia rumit. Buat masa ini, saya akan menahan keinginan itu. Valve mengeluarkan pemacu Wi-Fi, Bluetooth dan GPU supaya Steam Deck mempunyai asas yang diperlukan untuk memuat turun permainan dan memainkannya pada Windows. Walau bagaimanapun, untuk melakukan ini, anda perlu memadamkan Steam Deck, dan memandangkan tiada sokongan dwi but, itu bermakna mengelap Steam OS. Lebih teruk lagi, pembesar suara Steam Deck dan bicu fon kepala tidak akan berfungsi kerana Valve, setakat ini, hanya menyediakan sokongan Windows tanpa tulang.

Kemudian ada persoalan prestasi dan kestabilan. Tidak semua permainan Steam dijalankan di Linux, jadi anda mungkin tergoda untuk memuat turun Windows sebagai penyelesaian untuk mendapatkan akses penuh ke perpustakaan Steam anda atau permainan yang anda miliki di kedai lain (termasuk permainan Xbox Game Pass). Bunyinya bagus dan semuanya, tetapi permainan ini belum diuji untuk dimainkan di Steam Deck, jadi anda akan menjadi babi guinea sehingga penjudi lain memberikan lebih banyak data.

Jika anda seorang yang suka bermain-main yang menganggap ganjaran memuat turun Windows ke Steam Deck sebagai lebih besar daripada risiko, maka lakukannya. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang harus tetap menggunakan Steam OS.

Lepaskan tetapan grafik anda

Tetapan grafik Steam Deck

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Sesetengah permainan tidak akan berjalan pada tetapan grafik tinggi. Malah mereka yang dianggap sebagai “pengalaman hebat” di Steam Deck bergelut apabila anda mendail tetapan video. Kawalan, sebagai contoh, tergagap-gagap pada resolusi 1280×800-piksel asli konsol apabila sekumpulan musuh yang dirasuk Hiss memenuhi skrin. Menurunkan resolusi kepada 720p menetapkan kadar bingkai menurun tanpa mengorbankan visual.

Perkara penting yang perlu diingat di sini ialah Steam Deck berjalan pada cip AMD tersuai dengan grafik RDNA 2, bukan kombo GPU berkuasa tinggi dan kad grafik diskret. Hanya pastikan jangkaan anda terkawal dan jangan kecewa jika permainan tidak berjalan dengan sempurna pada tetapan lalai.

Semak kemas kini perisian

Dek Stim

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Saya tidak dapat mengira berapa banyak kemas kini perisian yang dikeluarkan oleh Valve antara masa saya menerima Steam Deck dan tarikh embargo untuk semakan. berpuluh-puluh. Perkara telah menjadi perlahan sejak itu tetapi anda boleh menjangkakan lebih banyak kemas kini perisian dalam beberapa bulan dan tahun akan datang. Perhatikan tanda seru kuning pada ikon gear tetapan yang menunjukkan bahawa versi perisian baharu tersedia untuk dimuat turun.

Djangan beli permainan yang belum diuji

Dek Stim

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Perkara ini tidak perlu diperkatakan lagi: jika permainan tidak disahkan untuk Steam Deck, anggap ia tidak boleh dimainkan. Sekurang-kurangnya, itulah yang saya temui dalam ujian saya. Anda boleh memuat turun permainan, tetapi ia mungkin tidak dibuka. Ia tidak seperti Valve menarik satu pantas kepada kami; tambahkan permainan pada troli anda yang tidak disahkan dan amaran kuning terang muncul, menyatakan permainan anda “mungkin tidak berfungsi dengan betul pada Steam Deck”. Nasihat saya? Jika anda sudah memiliki permainan, teruskan dan cuba bermain; anda sentiasa boleh menyahpasangnya kemudian. Jika permainan yang belum disahkan belum ada dalam pustaka anda, jangan beli dengan harapan ia akan dijalankan di Steam Deck.

Konfigurasikan butang

Butang Stim Deck

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

The Steam Deck mempunyai sangat banyak butang. Anda harus mengambil kesempatan daripada mereka! Terutamanya butang dayung belakang, yang tidak selalu diprogramkan dalam permainan kerana ia biasanya tidak ditemui pada pengawal standard. Itu tidak bermakna anda tidak boleh menggunakannya.

Pemetaan semula butang belakang boleh memberi anda kelebihan semasa bermain permainan tertentu, seperti penembak orang pertama atau tajuk kompetitif seperti Fortnite. Mereka juga boleh bertindak sebagai penukar dayung apabila anda berlumba masuk Forza Horizon 5. Untuk memetakan semula butang pencetus, tekan butang Steam kemudian gerakkan ke kanan dua kali untuk menarik peta butang pengawal ke atas. Di sini, anda boleh menetapkan butang belakang untuk sebarang tindakan.

Akses senarai pintasan

Jalan pintas Steam Deck

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Pegang Steam + A. Saya tahu, hebat bukan?! Sekiranya anda tidak mengikutinya, dengan menahan kekunci Steam + A akan memaparkan tindanan pintasan dengan semua kekunci pintas yang anda perlukan untuk menavigasi Steam OS dengan berkesan. Ia secara kritikal memberikan anda gabungan butang yang diperlukan untuk menggunakan kursor dan butang klik kiri dan kanan terus dari pengawal anda-tiada tetikus diperlukan.

Saya akan pergi ke salah satu kombo butang ini dengan lebih terperinci dalam slaid seterusnya.

Berhenti paksa dengan Steam + B

Daya Dek Stim berhenti

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Perkara akan ranap. Permainan, aplikasi, konsol itu sendiri— Steam Deck ialah produk generasi pertama yang memerlukan beberapa kemas kini daripada menjadi stabil. Steam Deck berfungsi, ya, tetapi ia juga merupakan keadaan huru-hara yang tergesa-gesa yang mengharapkan pemilik mempunyai sedikit kesabaran dan pemahaman. Atau jika kesabaran bukan perkara anda, anda boleh menggunakan kombo butang Steam + B untuk memaksa berhenti permainan yang bertindak. Hanya tahan dua butang itu dan apa sahaja permainan yang anda mainkan akan ditutup, membawa anda kembali ke skrin utama Steam OS.

Saya tidak mahu melebih-lebihkan masalah Steam Deck. Ia memerlukan kerja, ya, tetapi ranap permainan semakin jarang berlaku. Namun, adalah bagus untuk keluar dengan cepat apabila perkara yang tidak dapat dielakkan berlaku.

Sambungkan pengawal atau tetikus/papan kekunci

Dek Stim

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Anda boleh menavigasi Steam OS (atau OS pilihan anda) pada Steam Deck hanya menggunakan pengawal, tetapi itu bukan cara untuk hidup. Konsol mempunyai radio Bluetooth untuk anda menyambungkan peranti wayarles seperti tetikus permainan dan papan kekunci. Memadankan papan kekunci Lenovo ThinkPad TrackPoint saya dan tetikus Bluetooth Logitech ke Steam Deck adalah mudah dan menjadikannya lebih mudah untuk menavigasi mod desktop apabila saya perlu menyemak imbas web. Dan kerana saya lebih suka menggunakan pengawal konsol kepada kawalan Steam Deck atau malah tetikus dan papan kekunci, saya melampirkan DualSense PS5 saya ke Steam Deck melalui Bluetooth (anda juga boleh menggunakan wayar) dan menggunakannya sebaliknya.

Gunakan pengehad FPS

Pengehad fps Dek Stim

Foto: Phillip Tracy/Gizmodo

Dibakar ke dalam menu tetapan pantas ialah pengehad FPS dengan pilihan 15 fps, 30 fps dan 60 fps. Tetapan ini sengaja mendikit konsol apabila anda mencapai kadar bingkai yang ditetapkan tersebut. Mengapa anda mengehadkan prestasi? Terutamanya untuk memelihara hayat bateri dan mengurangkan bunyi kipas. Permainan yang berjalan pada 15 fps tidak menggunakan kuasa sebanyak seolah-olah ia memerlukan kuasa penuh untuk mencapai 60 fps.

Anda tidak akan mahu mendail kiraan bingkai untuk setiap permainan, tetapi menurun daripada 60 fps kepada 30 fps tidak seharusnya merosakkan permainan anda selagi anda tidak bermain permainan aksi pantas. Bagi pengehad 15 fps, pilihan itu adalah yang terbaik untuk memanjangkan hayat bateri apabila memainkan tajuk yang bergerak perlahan seperti strategi berasaskan giliran Tamadun VI.

We wish to give thanks to the author of this short article for this remarkable web content

12 Petua Steam Deck Setiap Pemain Harus Ingat


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/