16 Perkara Yang Anda Boleh Lakukan dalam iOS 16 Yang Anda Tidak Boleh Sebelum Ini

Foto produk iOS 16

iOS 16 telah tiba.
Imej: epal

Selepas berbulan-bulan pratonton dan beta, iOS 16 hadir dan dilancarkan ke iPhone di seluruh dunia. Sebaik sahaja anda telah memasangnya dengan selamat pada peranti anda, anda pasti ingin mengetahui tentang semua ciri baharu kini di hujung jari anda—dan kami telah memilih 16 kegemaran kami, daripada major hingga minor, yang boleh membuat perbezaan yang nyata kepada cara anda menggunakan telefon pintar anda.


1) Tambahkan widget pada berbilang skrin kunci

Skrin kunci telah diberi rombakan besar-besaran dengan ketibaan iOS 16, dan kini anda boleh menambah pilihan widget anda padanya; apatah lagi, anda boleh menyimpan beberapa konfigurasi skrin kunci yang berbeza dan melompat antara konfigurasi tersebut jika perlu. Untuk membuat perubahan, tekan dan tahan pada paparan dengan skrin kunci dipaparkan, kemudian pilih Sesuaikan untuk mengurus skrin kunci anda, dan tetapkan kertas dinding serta kombinasi widget berbeza yang dipaparkan pada setiap satu.


2) Tukar cara pemberitahuan skrin kunci ditunjukkan

Berpegang pada skrin kunci, anda kini mempunyai lebih kawalan ke atas cara pemberitahuan dipaparkan apabila ia tiba: Daripada Tetapan, ketik Pemberitahuankemudian pilih daripada tiga mod yang berbeza. The Kira pilihan adalah yang paling minimum, dan hanya akan menunjukkan kepada anda bilangan pemberitahuan yang belum dibaca, manakala Timbunan kumpulkan bersama makluman daripada apl yang sama. Pilihan terakhir, Senaraikanadalah bagaimana pemberitahuan ditunjukkan dalam versi iOS sebelumnya.


iOS 16 message editing

Bring back messages sent in error.
Screenshot: iOS


3) Edit and unsend messages

Another of the headline new features this time around is the ability to edit messages sent through iMessage via the Messages app (up to five edits per message) or to unsend messages completely (you get two minutes of thinking time). To make changes to a message that you’ve sent or to send one back to the ether, long press on a message in a conversation—you’ll then see the Edit and Undo Send options appear on screen. Not that recipients who aren’t on iOS 16 will still see your unsent or unedited messages: they’ll just get a new message with each edit.


4) Bring back recently deleted messages

iOS 16 has also introduced the ability to bring back conversations that have been deleted in the last 30 days through the Messages app—it works a bit like the Trash folder on a Mac, giving you an extra safety net before messages are wiped completely. Open up the Messages app, tap the Edit button, then choose Show Recently Deleted. From the next screen, you can restore any of the listed message threads or delete them permanently.


iOS 16 focus filters

Filters have been added to Focus mode.
Screenshot: iOS


5) Set up filters in Focus mode

The Focus feature gets some enhancements in iOS 16, including the ability to set filters in certain apps—including Messages, Mail and Calendar—so that you don’t have as many distractions to deal with. When you’re creating a new set of rules via Focus in Settings, you can tap Add Filter to do just that: You can easily hide certain email accounts in the Mail app, for example, or limit the number of calendars that are shown in the Calendar app.


6) Schedule the sending of emails

Like Messages, Mail now has an undo send feature (active for up to 30 seconds after sending), and you can also now schedule your emails as well. Once you’ve finished composing a particular email, tap and hold on the blue arrow icon in the top right corner, and you’ll see a choice of options: Choose from one of the suggestions put forward, or tap Send Later… to pick your own schedule (just make sure your phone is online at the time).


iOS 16 send later

You don’t have to send your emails right away any more.
Screenshot: iOS


7) Lock down your iPhone

iOS 16 includes a lockdown mode that Apple menerangkan sebagai langkah “pilihan, perlindungan melampau” yang kebanyakan orang tidak akan perlukan: Ia secara drastik mengehadkan permukaan serangan yang perlu disasarkan oleh penggodam, sementara juga mengehadkan beberapa fungsi iOS (panggilan dan lampiran FaceTime masuk dalam Mesej adalah disekat, contohnya). Anda boleh mengaksesnya melalui Tetapan dengan mengetik Privasi & Keselamatan dan kemudian Mod Lockdown.


8) Kongsi kumpulan tab dalam Safari

Mungkin bukan sesuatu yang akan anda manfaatkan sepanjang masa, tetapi ini kadang-kadang berguna: Anda kini boleh berkongsi kumpulan tab dengan orang lain melalui Safari pada iOS, jika mungkin anda sedang mengerjakan projek atau melakukan beberapa penyelidikan bersama. Dengan kumpulan tab terbuka, ketik butang kongsi (kanan atas) untuk memilih beberapa kenalan. Ambil perhatian bahawa kumpulan tab kini boleh memasukkan tab yang disematkan dan mempunyai halaman mula tersuai mereka sendiri juga.


Bateri iOS 16

Permudahkan untuk melihat baki bateri anda.
Tangkapan skrin: iOS


9) Lihat peratusan tahap bateri

Pilihan peratusan bateri kembali semula, menjadikannya lebih mudah untuk melihat jumlah jus yang anda tinggal. Untuk melihat tahap peratusan semasa dalam ikon bateri pada bar status, pergi ke Tetapan dan kemudian pilih Baterikemudian hidupkan Peratusan bateri suis togol. Ambil perhatian bahawa walaupun sesetengah iPhone dibiarkan tanpa ciri ini apabila iOS 16 dilancarkan, kemas kini iOS 16.1 khabarnya memanjang pilihan peratusan bateri untuk setiap iPhone dengan Face ID.


10) Rancang laluan dengan berbilang perhentian dalam Peta Apple

Peta Google mempunyai mempunyai laluan berbilang hentian selama bertahun-tahun dan dengan iOS 16 dipasang, anda boleh sekarang buat mereka dalam Peta Apple. Sediakan beberapa arah antara dua lokasi seperti biasa dan anda akan melihat yang baharu Tambah Berhenti butang. Anda boleh mempunyai sehingga 15 hentian disertakan bersama dalam satu set arah dan anda boleh menukar susunannya dengan mengetik dan menyeret pemegang ke kanan skrin.


Laluan berbilang hentian iOS16

Pergi dari A ke B dan kemudian C.
Tangkapan skrin: iOS


11) Jejaki kecergasan anda tanpa Apple Watch

Anda tidak lagi memerlukan Apple Watch untuk menjejak aktiviti anda melalui apl Apple Fitness—jika anda tidak mempunyai peranti yang boleh dipakai, ia akan menggunakan penderia gerakan pada iPhone anda untuk memantau langkah yang anda bercakap dan jarak yang anda gunakan. berjalan, dan ia juga boleh berfungsi dengan beberapa apl senaman pihak ketiga. Walaupun fungsinya tidak menyeluruh seperti jika anda mempunyai Apple Watch, ia masih boleh mengira kalori yang anda bakar setiap hari.


12) Jalankan Pemeriksaan Keselamatan

Pemeriksaan Keselamatan ialah ciri baharu Apple untuk mereka “dalam situasi keganasan dalam rumah tangga atau pasangan intim”—ia menawarkan semakan pantas tentang orang dan apl yang disambungkan ke akaun anda, membolehkan anda membatalkan kebenaran seperti akses ke lokasi anda. Kami berharap anda akan tidak perlu beralih kepada ciri ini, tetapi jika anda melakukannya, anda boleh menemuinya di bawah Privasi & Keselamatan dalam Tetapan: Ketik Pemeriksaan Keselamatan dan anda boleh melihat tetapan anda atau menetapkannya semula.


Pemeriksaan keselamatan iOS 16

Pemeriksaan Keselamatan boleh menghalang orang lain daripada telefon anda.
Tangkapan skrin: iOS


13) Potong objek daripada foto

Salah satu ciri baharu terbaik dalam iOS 16 tersedia dalam beberapa apl, termasuk Foto dan Safari. Ia membolehkan anda mengeluarkan subjek daripada latar belakang mereka dalam imej: Dengan gambar terbuka pada skrin, ketik dan tahan pada subjek utama, dan jika iOS boleh mengenal pasti tepinya dengan betul, anda akan melihat cahaya putih samar muncul di sekeliling objek yang dimaksudkan. Anda kemudian boleh menghantar objek yang telah dipotong ke tempat lain dengan mengetik sama ada pada Salinan atau Kongsi pilihan.


14) Jejaki ubat anda

Apl Apple Health sudah menjejaki pelbagai statistik penting untuk andatetapi dengan ketibaan iOS 16, ia juga boleh menjejaki ubat-ubatan anda—anda perlu memasukkan semuanya secara manual, tetapi ia adalah cara yang mudah untuk memastikan anda telah mengambil apa yang perlu anda ambil setiap hari. Daripada apl Kesihatan, ketik Semak imbas dan kemudian Ubat-ubatankemudian pilih Tambah Ubat: Anda akan diminta untuk membekalkan butiran termasuk namanya dan kekerapan anda mengambilnya.


Kesihatan Apple iOS 16

Jangan lupa tentang di mana anda mahu dengan ubat anda.
Tangkapan skrin: iOS


15) Tambahkan maklum balas haptik pada papan kekunci

Dengan iOS 16, maklum balas haptik datang ke papan kekunci iPhone asli buat kali pertama, jadi anda boleh mempunyai getaran yang sangat lembut mengiringi setiap ketukan pada peranti anda—sesuatu yang disukai ramai pengguna, jadi mereka boleh benar-benar yakin apabila input mereka sedang didaftarkan. Untuk mendayakan ciri, buka skrin Tetapan pada iPhone anda, kemudian pilih Bunyi & Haptik dan Maklum Balas Papan Kekuncidan hidupkan Haptic suis togol yang muncul.


16) Kongsi foto dengan lebih mudah

Pada masa penulisan yang ini masih “akan datang”—Apple berkata ia akan dikeluarkan sebelum akhir tahun—tetapi ciri baharu yang dipanggil Perpustakaan Foto Kongsi iCloud akan wujud tidak lama lagi untuk menawarkan anda cara yang lebih mudah dan mudah berkongsi foto dan video dengan sekumpulan orang terpilih (seperti ahli keluarga terdekat). Sesiapa sahaja yang anda berkongsi pustaka dapat mengedit dan memadamkan foto dan video yang anda siarkan, serta dapat melihatnya.

We want to say thanks to the writer of this short article for this incredible material

16 Perkara Yang Anda Boleh Lakukan dalam iOS 16 Yang Anda Tidak Boleh Sebelum Ini


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/