4 Sebab Anda Tidak Perlu Mengemas kini iPhone Anda kepada iOS 16

Cerita ini adalah sebahagian daripada Titik Fokus iPhone 2022koleksi berita, petua dan nasihat CNET mengenai produk paling popular Apple.

Ia menarik untuk kemas kini iPhone anda untuk meneroka semua ciri baharudan itu boleh diperkatakan terutamanya iOS 16. Anda telah mendapat penyesuaian skrin kunci (dengan widget), keupayaan untuk nyahhantar dan mengedit mesej teks, ciri privasi dan keselamatan yang dipertingkatkan dan banyak lagi.

Dan itu sepatutnya cukup untuk membolehkan anda mengemas kini kepada OS iPhone terbaharu daripada Apple, tetapi sentiasa ada satu atau dua sebab untuk menekan butang jeda seketika dan kekal dengan OS yang sedang anda jalankan.

Jika anda masih belum mengemas kini kepada iOS 16, inilah sebabnya anda mungkin mahu menunggu — buat masa ini.

Walau bagaimanapun, jika dan apabila anda bersedia untuk menyertai, inilah bagaimana untuk memuat turun dan memasang iOS 16 dan perkara pertama yang perlu dilakukan selepas anda memasang iOS 16.

Bateri iPhone anda mungkin habis lebih cepat daripada biasa

Tidak ada satu pun sebab umum mengapa kehabisan bateri berlaku sejurus selepas kemas kini perisian utama seperti iOS 16, tetapi ia berlaku kepada sesetengah orang setiap tahun.

Jika tahap kesihatan bateri anda sudah dalam keadaan teruk (tetapan > Bateri > Kesihatan Bateri), anda mungkin mahu mengelak daripada mengemas kini kepada iOS 16 buat seketika.

Berikut ialah beberapa sebab mengapa iOS 16 mungkin menghabiskan bateri anda:

 • Telefon anda bekerja lebih masa di latar belakang. Ciri baharu mungkin perlu mengindeks fail anda untuk berfungsi dengan betul, seperti ciri Carian yang dipertingkatkan dan ciri pendua dalam apl Foto.
 • Apl anda tidak menyokong iOS 16. Pembangun diberi banyak masa untuk mengemas kini apl mereka kepada kemas kini terkini, tetapi jika tidak, apl itu boleh menghabiskan lebih banyak bateri kerana ia sudah lapuk.

Dan sudah tentu, sentiasa ada pepijat perisian yang boleh menggunakan hayat bateri anda di latar belakang.

Anda mungkin perlu mengecas telefon anda dengan lebih kerap kerana perisian baharu.

Stephen Shankland/CNET

Walaupun anda menunggu kemas kini iOS 16 pada masa hadapan, anda mungkin masih mengalami kehabisan bateri untuk beberapa hari pertama, tetapi ia biasanya hilang sebaik sahaja iPhone anda diselesaikan dengan kemas kini perisian.

Anda mungkin menghadapi pepijat yang boleh menyebabkan masalah pada iPhone anda

Tidak kira betapa canggihnya kemas kini perisian, beberapa pepijat pasti akan tergelincir melalui celah-celahnya. Itulah sebabnya Apple kadangkala mengeluarkan “kemas kini titik” sejurus selepas kemas kini utama, untuk menyelesaikan isu seperti:

 • Kehabisan bateri
 • ketinggalan
 • Apl ditutup secara paksa
 • Telefon dimulakan semula
 • Ciri yang tidak boleh digunakan

Nampaknya sudah ada Kemas kini iOS 16.0.1 untuk iPhone 14 dan 14 Pro untuk membetulkan beberapa isu pengaktifan dan foto — walaupun telefon itu belum dikeluarkan secara rasmi lagi.

Jika anda bimbang tentang isu seperti ini, anda mungkin mahu menunggu sehingga kebanyakan pepijat utama dihalang dalam kemas kini iOS 16 berikutnya.

Anda boleh menghalang orang lain daripada menyahhantar mesej teks

Salah satu ciri baharu terbesar dalam iOS 16 ialah keupayaan untuk nyahhantar dan mengedit mesej teks. Anda mempunyai dua minit untuk mengingat semula mesej teks dan 15 minit untuk mengedit mesej teks yang telah dihantar, tetapi jika anda menggunakan iOS 15, ciri itu tidak akan berfungsi seperti yang diharapkan, yang mungkin merupakan perkara yang baik untuk anda jika anda bukan peminat mesej yang tidak dihantar dan diedit.

Jika anda menggunakan iOS 15 dan seseorang yang menjalankan iOS 16 cuba mengingat semula mesej teks yang mereka hantar kepada anda, mereka tidak akan dapat melakukannya. Sebaliknya, mereka akan menerima mesej yang menyatakan “Anda tidak menghantar mesej. Mereka mungkin masih melihat mesej itu pada peranti yang perisiannya belum dikemas kini.”

Pada asasnya, mereka tidak akan dapat membatalkan penghantaran sebarang mesej teks kepada anda selagi anda menggunakan iOS 15.

Menyahhantar mesej teks pada iOS 16

Anda boleh melihat perkara yang berlaku apabila anda cuba membatalkan penghantaran mesej teks daripada seseorang yang menjalankan iOS 15.

Nelson Aguilar/CNET

Kekal menggunakan iOS 15 juga mempengaruhi ciri penyuntingan mesej teks, walaupun tidak banyak. Daripada mengedit mesej, ia hanya menghantar teks tambahan untuk setiap pengeditan yang dibuat.

Anda mungkin tidak mendapat semua ciri iOS 16 baharu yang anda inginkan

Dan bukan setiap iPhone yang menjalankan iOS 16 akan mendapat semua ciri baharu, seperti ikon peratusan bateri dalam bar status atau kapsyen masa nyata untuk video dan panggilan FaceTime.

Malangnya, model iPhone yang lebih lama, seperti iPhone X, iPhone 8 dan iPhone XR, tidak akan menerima setiap ciri baharu yang tersedia dalam iOS 16. Jika anda ingin menyemak senarai penuh ciri dan peranti yang tidak disokong, anda boleh membaca lebih lanjut di sini.

Baca lagi: Ikon Bateri Yang Sangat Dirindui Telah Kembali dalam iOS 16. Jadi Mengapa Pengguna iPhone Kesal?

Apple telah pun mengeluarkan versi pembangun iOS 16.1, yang menambah sokongan untuk ciri peratusan bateri pada iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 Mini dan iPhone 13 Mini. Jika itu adalah ciri yang anda nantikan, anda mungkin mahu menunggu sehingga iOS 16.1 dikeluarkan kepada orang ramai.

Ikon bateri seperti yang dilihat pada iPhone yang menjalankan iOS 16 beta

Anda mungkin tidak mendapat ikon bateri baharu, walaupun anda mengemas kini kepada iOS 16.

Patrick Holland/CNET

Untuk sebahagian besar, anda mungkin perlu mengemas kini kepada iOS 16

Terlepas dari sebarang keraguan yang anda mungkin ada, jika anda ingin menyertainya, terdapat banyak sebab untuk teruskan dan mengemas kini ke iOS 16. Selain daripada semua ciri baharu yang mungkin anda manfaatkan, kemas kini perisian utama Apple mungkin membetulkan pepijat dan isu lain dalam lelaran sebelumnya.

Catatan: Apple mengeluarkan iOS 15.7, yang membetulkan beberapa isu keselamatan tanpa anda perlu mengemas kini kepada iOS 16.

Walau bagaimanapun, kemas kini utama bukan sahaja menyelesaikan masalah, ia juga membawa tetapan privasi dan keselamatan baharu yang meningkatkan keselamatan anda dan melindungi maklumat peribadi anda dengan lebih baik.

Pada iOS 16, anda mempunyai beberapa ciri privasi dan keselamatan utama untuk ditunggu:

 • Pemeriksaan Keselamatan: Membantu orang dalam situasi penderaan rumah tangga dengan menyekat akses yang mereka berikan kepada orang lain dengan cepat.
 • kebenaran papan penampal: Apl kini mesti meminta akses kepada papan keratan anda apabila anda menyalin dan menampal antara apl.
 • Respons Keselamatan Pantas: Memasang peningkatan keselamatan yang penting dengan lebih pantas.
 • Mod Lockdown: Memberi perlindungan yang lebih baik kepada mereka yang menjadi sasaran perisian pengintip upahan.
Keselamatan Apple

Apple mengambil pendekatan baharu terhadap keselamatan dengan Mod Lockdown.

James Martin/CNET

Dan kemudian terdapat semua ciri kebolehcapaian baharu, yang boleh memberi manfaat yang luar biasa kepada mereka yang kurang upaya:

 • Kapsyen Langsung: Mentranskripsi perbualan panggilan telefon dan memberikan kapsyen masa nyata kepada mereka yang mungkin sukar mendengar.
 • Pengesanan Pintu dalam Pembesar: Membantu mereka yang cacat penglihatan dengan membenarkan mereka menggunakan kamera mereka untuk mengesan pintu, membaca arahan atau label di sekeliling pintu dan mendapatkan arahan tentang cara membuka pintu.

Untuk lebih lanjut, inilah pandangan kami iPhone 14 Pro dan Max dan yang guntingan mengubah bentuk.

We want to say thanks to the author of this short article for this incredible material

4 Sebab Anda Tidak Perlu Mengemas kini iPhone Anda kepada iOS 16


Take a look at our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/