5 Trik Petikan Skrin Android yang Perlu Anda Ketahui

Samsung Galaxy S21
En.Mikla / Shutterstock.com

Landskap peranti Android yang pelbagai menghasilkan banyak kepelbagaian ciri. Ambil tangkapan skrin, sebagai contoh—terdapat banyak cara untuk mengambil dan mengeditnya. Kami akan menunjukkan kepada anda beberapa helah yang mungkin anda tidak tahu.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin pada Android

Kekunci Kuasa dan Kelantangan Turun.

Mari kita mulakan dengan asas. Seperti yang anda akan lihat kemudian dalam artikel ini, terdapat pelbagai cara untuk mengambil tangkapan skrin pada beberapa peranti Android. Walau bagaimanapun, terdapat satu cara untuk mengambil tangkapan skrin pada Android yang berfungsi pada hampir semua peranti Android di seluruh papan.

Hanya tekan dan tahan Butang Kuasa + Kelantangan Turun sehingga skrin berkelip. Jika tangkapan skrin telah diambil, anda akan melihat lakaran kecil pratonton di penjuru skrin. Semudah itu.

Telefon Samsung Galaxy Mempunyai banyak daripada Kaedah

Petua pertama sebenarnya adalah segelintir petua. Jika anda pemilik telefon Samsung Galaxy, kaedah Power + Volume Down standard hanyalah salah satu pilihan anda. Malah, ada lima cara berbeza untuk mengambil tangkapan skrin pada peranti Samsung.

  • Kuasa + Kurangkan Kelantangan
  • Isyarat tapak tangan
  • Tangkap Tangkapan Skrin Panjang atau Tatal
  • Pilih Pintar
  • Hai Bixby

BERKAITAN: Bagaimana untuk Tangkapan Skrin pada Telefon Pintar Samsung Galaxy

Ambil Tangkapan Skrin Tatal

Seterusnya, ketik "Tangkap Lagi" daripada menu pratonton imej.

Bagaimana jika anda ingin mengambil tangkapan skrin lebih daripada yang dipaparkan pada skrin? Tangkapan skrin “menatal”. boleh menangkap tangkapan skrin yang panjang, seperti halaman web penuh.

Proses untuk melakukan ini adalah mudah. Anda akan mengambil tangkapan skrin dengan salah satu kaedah biasa, kemudian pilih ikon tangkapan skrin menatal pada pratonton lakaran kecil. Dari sana, anda sama ada boleh menatal lebih banyak untuk menangkap lebih banyak, atau dibentangkan dengan versi halaman penuh yang boleh dipangkas.

BERKAITAN: Cara Mengambil Tangkapan Skrin Tatal pada Android

Ambil Tangkapan Skrin Dengan Suara Anda

Google Assistant mengambil imej.

Anda tidak perlu menyentuh skrin atau menekan sebarang butang untuk mengambil tangkapan skrin jika anda tidak mahu. Google Assistant mempunyai keupayaan untuk mengambil tangkapan skrin pada peranti Android. Apa yang perlu anda lakukan ialah menyebut arahan:

  • “Ok Google, ambil tangkapan skrin.”

Tangkapan skrin akan ditangkap dan anda akan segera melihat pilihan untuk berkongsi, mengedit atau memadamkan tangkapan skrin.

Lukis di Atas Tangkapan Skrin

Lukis pada imej.

Satu sebab mengapa anda mungkin mengambil tangkapan skrin adalah untuk menyerlahkan sesuatu pada skrin. Mampu melukis pada tangkapan skrin menjadikannya lebih mudah untuk melakukannya. Syukurlah, ia sangat mudah edit tangkapan skrin pada peranti Android.

Selepas anda mengambil tangkapan skrin, anda akan melihat beberapa pilihan dalam pratonton lakaran kecil yang muncul di sudut bawah. Cari ikon pensel untuk membawa anda ke beberapa alatan penyuntingan. Di sini anda akan melihat pen, penanda dan penyerlah untuk lukisan.

BERKAITAN: Cara Mengedit Tangkapan Skrin pada Android

Ketik Bahagian Belakang Telefon Anda untuk Mengambil Tangkapan Skrin

Jari seseorang di belakang telefon android.
Joe Fedewa / How-To Geek

Jika anda kerap mengambil tangkapan skrin, anda mungkin mencari kaedah yang lebih mudah untuk mengambilnya. Dengan bantuan aplikasi berguna, anda boleh ambil tangkapan skrin dengan mengetik bahagian belakang telefon anda.

Pada peranti Pixel, anda boleh melakukan ini daripada Tetapan > Sistem > Gerak Isyarat > Ketik Pantas. Peranti lain boleh memuat turun aplikasi yang dipanggil “Ketik, Ketik” untuk melaksanakan fungsi yang sama (dan banyak lagi). Ini adalah jalan pintas yang bagus untuk tangkapan skrin.

BERKAITAN: Cara Mengambil Tangkapan Skrin dengan Mengetik Bahagian Belakang Telefon Android Anda


Mengambil tangkapan skrin mungkin satu fungsi yang mudah, tetapi terdapat lebih daripada satu cara untuk melakukannya dan perkara yang anda lakukan selepas anda mengambil tangkapan skrin adalah sama pentingnya. Sekarang anda tahu helah terbaik! Disini adalah helah tangkapan skrin pengguna iPhone perlu tahu.

We would love to say thanks to the writer of this short article for this incredible content

5 Trik Petikan Skrin Android yang Perlu Anda Ketahui


You can view our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/