Adakah Pengecasan Cepat Telefon Pintar Anda Buruk untuk Baterinya?

charnsitr/Shutterstock.com

Pengecasan pantas ialah cara mudah untuk mengisi semula bateri telefon anda, dengan syarat peranti anda menyokongnya dan anda mempunyai pengecas yang boleh mengeluarkan watt yang diperlukan. Tetapi adakah penjimat masa ini menjejaskan hayat bateri secara negatif?

Pengecasan Berfungsi dalam Fasa untuk Melindungi Bateri

Pengecasan pantas sememangnya tidak berbahaya untuk bateri telefon anda. Pengecas pantas tidak boleh “membebankan” bateri kerana telefon pintar hanya akan meminta kuasa sebanyak yang boleh dikendalikan oleh peranti. Ini bermakna anda boleh menggunakan a Pengecas USB yang mengepam lebih banyak watt pada kadar pengecasan maksimum peranti anda.

Bateri telefon pintar hanya boleh menggunakan pengecasan pantas untuk masa yang terhad. Ini kerana bateri litium-ion mengecas dalam tiga fasa: “cas tetesan” yang perlahan, keadaan arus malar di mana voltan meningkat dari semasa ke semasa, dan keadaan voltan malar akhir di mana arus dikurangkan secara perlahan untuk mengelakkan pengecasan berlebihan dan kerosakan pada sel bateri .

Pengecasan pantas hanya berfungsi semasa keadaan semasa yang berterusan, itulah sebabnya banyak pengeluar telefon pintar mengiklankan tetingkap pengecasan pantas, sebagai contoh, “caj kepada 50% dalam 30 minit” atau serupa. Sebaik sahaja fasa voltan malar akhir bermula, mengecas resume pada kadar standard.

Pengecasan Pantas Boleh Menjana Lebih Haba

Lebih cepat kuasa disimpan dalam sel litium-ion, lebih banyak haba dijana. Ini bermakna pengecasan pantas menghasilkan lebih banyak haba daripada pengecasan “perlahan” standard. Ini boleh menjadi isu kerana haba yang berlebihan akan merendahkan bateri litium-ion. Pengecasan pantas boleh memendekkan jangka hayat bateri berbanding menggunakan pengecas standard.

Kebanyakan kajian yang melihat haba yang dijana oleh sel litium-ion yang mengecas pantas difokuskan kenderaan elektrik bateri, yang jauh lebih besar daripada bateri yang terdapat dalam telefon pintar. Hasil kajian ini mencadangkan bahawa beberapa kaedah pengecasan pantas merendahkan sel pada a kadar yang lebih cepat daripada pengecasan standard.

Memandangkan suhu melampau adalah musuh bagi mana-mana bateri litium-ion, menggunakan telefon anda dalam persekitaran yang sangat panas atau sejuk atau membiarkan peranti anda di bawah sinar matahari penuh juga boleh merosakkan bateri.

Untuk memanfaatkan sepenuhnya bateri anda, tempah pengecasan pantas untuk masa anda memerlukan telefon pintar anda dicas dengan tergesa-gesa. Gunakan pengecas standard pada masa lain apabila anda mempunyai masa terluang.

Bateri Telefon Pintar Boleh Diganti

Penggantian bateri telefon pintar agak berpatutan berbanding dengan harga telefon baharu. Apple mengenakan caj $49 hingga $69 (bergantung pada peranti) untuk jaminan yang tidak mencukupi penggantian bateri yang akan memulihkan peranti anda kepada keadaan baharu dari segi prestasi bateri.

Banyak peranti Android mempunyai bateri yang boleh diganti pengguna dengan mudah, manakala yang lain boleh diservis oleh pengilang atau pihak ketiga dengan bayaran yang sederhana. Kedua-dua peranti iPhone dan Android boleh diservis dengan bateri baharu oleh pengguna menggunakan alat ganti dan panduan yang tersedia daripada sumber seperti iFixit.

Bateri akan merosot dari semasa ke semasa walaupun dengan penggunaan yang ideal. Kefahaman apabila tiba masanya untuk menggantikan bateri anda (dan bagaimana ini boleh memberi anda peningkatan prestasi) boleh membantu.

Pengecas Telefon Terbaik 20221.JiBnMqyl6S

Pengecas USB C TECKNET 65W PD 3.0 GaN Penyesuai Boleh Dilipat Jenis C dengan Pengecas Dinding Pantas 3-Port Serasi untuk iPhone 13 Pro Max/13 Pro/13/13 Mini, MacBook Pro, iPad Pro, Suis, Galaxy S21/S20


1.JiBnMqyl6S

Penyesuai Kuasa USB-C 20W Apple


1.JiBnMqyl6S

Pengecas Dinding GaN Empat Port Amazon Asas 100W dengan 2 Port USB-C (65W + 18W) dan 2 Port USB-A (17W) – Putih (bukan PPS)


1.JiBnMqyl6S

Anker Wireless Charger, 313 Wireless Charger (Pad), Qi-Certified 10W Max untuk iPhone 12/12 Pro/12 mini/12 Pro Max, SE 2020, 11, AirPods (Tiada Penyesuai AC, Tidak Serasi dengan Pengecasan Magnetik MagSafe)


1.JiBnMqyl6S

Pengecas Kereta USB C 48W Super Mini AINOPE Semua Logam Cepat Penyesuai Pengecas Kereta USB PD&QC 3.0 Dwi Port Serasi dengan iPhone 13 12 11 Pro Max X XR XS 8 Samsung Galaxy Note 20/10 S21/20/10 Google Pixel


1.JiBnMqyl6S

Stesen Pengecasan Techsmarter 11-Port dengan 100W Lima USB-C PD, PPS 25/45W, Lima Port USB-A 18W & Pad Pengecas Wayarles Boleh Cabut 15W. Serasi dengan MacBook, iPad, iPhone, Samsung, Dell, HP, Yoga…

We wish to give thanks to the author of this short article for this amazing material

Adakah Pengecasan Cepat Telefon Pintar Anda Buruk untuk Baterinya?


Find here our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/