Ahli Kongres berkata jangan risau tentang pemergian SpaceX

Jawapan Elon Musk kepada soalan yang dikemukakan oleh The Brownsville Herald semasa pembentangan Musk pada 10 Februari di tapak pembangunan Starship SpaceX di tapak Boca Chica, yang digelar Starbase, telah menimbulkan kebimbangan di kalangan beberapa pegawai tempatan bahawa syarikat roket persendirian paling berjaya di dunia boleh tergelincir jauh.

Yang menjadi isu ialah Penilaian Alam Sekitar Terprogram Akhir (PEA) yang sedang dijalankan oleh Pentadbiran Penerbangan Persekutuan mengenai rancangan SpaceX untuk melancarkan penggalak Super Heavynya. Syarikat itu telah bersiap untuk pelancaran orbit pertama gabungan Starship-Super Heavy, dari Boca Chica, tetapi FAA perlu melengkapkan PEA terlebih dahulu. Tarikh keluaran telah ditolak beberapa kali, paling baru hingga 29 April, FAA mengumumkan baru-baru ini. Tarikh akhir asal ialah 31 Disember 2021

PEA boleh mengandungi Penemuan Tiada Impak Penting dalam PEA dan FAA boleh memberikan SpaceX lesen pelancaran yang diperlukan, atau agensi itu boleh memerlukan Penyata Kesan Alam Sekitar (EIS) yang lebih komprehensif dan panjang mengenai rancangan syarikat untuk Boca Chica. Jika itu berlaku, tiada pelancaran orbital akan berlaku di Boca Chica/Starbase dalam masa terdekat.

Penggalak Super Heavy dilihat bersama prototaip Starship hari Rabu di kemudahan pengeluaran roket SpaceX Starbase berhampiran Lebuhraya Negeri Texas 4. (Miguel Roberts/The Brownsville Herald)

Ditanya oleh The Brownsville Herald apa yang akan berlaku jika FAA menuntut EIS, Musk menjawab bahawa SpaceX, yang mempunyai kontrak dengan NASA untuk membangunkan Starship sebagai Sistem Pendaratan Manusia untuk program angkasawan bulan Artemis agensi angkasa, akan dipaksa “menukar keutamaan ke Cape (Canaveral)” di Florida.

“Sekarang kami mempunyai alternatif Cape,” katanya. “Kami sebenarnya memohon kelulusan alam sekitar untuk pelancaran dari Cape beberapa tahun lalu dan menerimanya. Jadi kami sebenarnya diluluskan dari sudut alam sekitar untuk dilancarkan dari (kompleks pelancaran) 39A. Saya rasa senario terburuk kami ialah kami akan ditangguhkan selama enam hingga lapan bulan untuk membina menara pelancaran Cape dan pelancaran dari sana.”

Kata-kata itu berkemungkinan menyebabkan pedih ulu hati di kalangan pemimpin tempatan yang bertaruh pada SpaceX dan syarikat berkaitan angkasa lepas yang menariknya untuk mengubah Brownsville menjadi “Bandar Angkasa Baru” dan rantau ini menjadi hab bagi sektor angkasa lepas swasta yang berkembang pesat.

“Kami berharap perkara itu tidak berlaku,” Pengerusi Daerah Navigasi Brownsville Sergio Tito Lopez baru-baru ini memberitahu wartawan dengan Rio Grande Guardian, mencerminkan pandangan penyokong SpaceX yang tidak mahu melihat kehadiran syarikat di sini berkurangan.

Tetapi Wakil AS Vicente Gonzalez, yang mewakili Daerah Kongres ke-15 Texas, berpendapat semua orang harus berehat, dan tidak menganggap kelewatan FAA menunjukkan berita buruk yang akan datang.

“Saya tidak bimbang dengan kelewatan itu,” katanya. “Saya tidak risau kerana tidak mendapat panggilan daripada mereka. Jika mereka ketakutan, mereka akan menghubungi kami dengan segera – SpaceX, pelobi mereka. … Maksud saya, ini adalah perkara biasa.”

Gonzalez berkata dia tidak mendapat petunjuk bahawa “semuanya tidak berada di landasan,” sambil menyatakan bahawa SpaceX mempunyai tentera pelobi yang teratur di Capitol Hill yang menyokong syarikat itu dengan pelbagai agensi dan jawatankuasa.

1649049727 530 Ahli Kongres berkata jangan risau tentang pemergian SpaceX
Pemandangan dari Lebuhraya Negeri Texas 4 Tapak Pelancaran SpaceX di Starbase, Texas berhampiran Pantai Boca Chica. (Miguel Roberts/The Brownsville Herald)

Mengenai perkara yang boleh dilakukan oleh ahli kongres untuk menjejaskan keputusan, tidak banyak, katanya, walaupun Gonzalez dan Wakil AS Filemon Vela telah menghantar surat kepada FAA beberapa bulan lalu meminta PEA dipercepatkan.

“Mereka semua agensi bebas, bukan? Kami hanya boleh membantu semampu kami, tetapi kami boleh berbincang dengan pentadbiran mengenainya dan memberi galakan yang mungkin,” kata Gonzalez.

Walaupun pelancaran orbital Starship yang pertama berakhir dari Florida — SpaceX sedang membina menara pelancaran itu di 39A sama seperti yang dilancarkan di Boca Chica — dia tidak fikir SpaceX akan meninggalkan Texas Selatan.

“Mereka bukan sahaja akan mengambil dan pergi,” kata Gonzalez. “Mereka cukup berakar umbi. Mereka telah membuat beberapa pelaburan yang agak besar di luar sana, dan kerajaan persekutuan juga. … Mereka mempunyai kira-kira $1.5 bilion dalam pelaburan persekutuan dalam projek itu. Ini tidak akan hilang begitu sahaja.”

Dia menyifatkan pembangunan Starship sebagai “projek monumental” dan berkata pasti ada halangan di sepanjang perjalanan.

“Jika ada kelewatan dia tidak akan menghentikan operasinya,” kata Gonzalez. “Dia hanya akan melakukan apa yang dia perlu di Florida dan melakukan apa yang dia boleh di Texas sehingga kami sampai ke garisan penamat itu. Tetapi pada ketika ini saya agak optimis bahawa semuanya akan berjalan lancar.”

Musk, sebagai tindak balas kepada soalan susulan daripada The Brownsville Herald pada pembentangan 10 Februari, menunjukkan bahawa Boca Chica sememangnya sebahagian daripada rancangan jangka panjang syarikat, walaupun ia tidak semestinya sebagai pelabuhan angkasa dengan Starships datang dan pergi.

“Peranan Starbase masa depan saya fikir, ia sangat sesuai untuk menjadi seperti lokasi lanjutan (penyelidikan dan pembangunan) kami, jadi ia seperti di mana kami akan mencuba reka bentuk baharu dan versi baharu roket,” katanya. “Dan kemudian saya fikir mungkin (Cape Canaveral) akan menjadi tapak pelancaran operasi utama kami.

“Dan kemudian dari masa ke masa saya fikir akan ada pelabuhan angkasa terapung seperti pelabuhan angkasa lautan. Kami mempunyai dua pelantar minyak yang ditukar ini yang akan dijadikan tapak pelancaran orbit, dan ia boleh dialihkan ke seluruh dunia.”

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

Ahli Kongres berkata jangan risau tentang pemergian SpaceX


You can find our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/