Alexa mempunyai suara baharu — saudara mati anda

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Disandarkan di atas a tepi katil semasa sidang kemuncak teknologi Amazon minggu ini, Echo Dot telah diminta untuk menyelesaikan tugas: “Alexa, bolehkah Nenek selesai membaca saya ‘The Wizard of Oz’?”

Suara Alexa yang biasanya ceria muncul daripada pembesar suara pintar bertemakan kanak-kanak dengan reka bentuk panda: “Baiklah!” Kemudian, apabila peranti itu mula menceritakan adegan Singa Pengecut yang meminta keberanian, deruan robot Alexa telah digantikan oleh pencerita yang lebih terdengar seperti manusia.

“Daripada suara Alexa membaca buku, ia adalah suara nenek kanak-kanak itu,” Rohit Prasad, naib presiden kanan dan ketua saintis kecerdasan buatan Alexa, dengan teruja menjelaskan pada hari Rabu semasa ucaptama di Las Vegas. (Pengasas Amazon Jeff Bezos memiliki The Washington Post.)

Demo itu ialah pandangan pertama ke dalam ciri terbaharu Alexa, yang — walaupun masih dalam pembangunan — akan membolehkan pembantu suara itu meniru suara orang daripada klip audio pendek. Matlamatnya, kata Prasad, adalah untuk membina kepercayaan yang lebih besar dengan pengguna dengan menerapkan kecerdasan buatan dengan “sifat empati dan kesan manusia.”

Ciri baharu ini boleh “membuat [loved ones’] kenangan kekal,” kata Prasad. Tetapi walaupun prospek mendengar suara saudara yang mati mungkin menarik perhatian, ia juga menimbulkan pelbagai kebimbangan keselamatan dan etika, kata pakar.

“Saya rasa dunia kita tidak bersedia untuk teknologi pengklonan suara mesra pengguna,” Rachel Tobac, ketua eksekutif SocialProof Security yang berpangkalan di San Francisco, memberitahu The Washington Post. Teknologi sedemikian, tambahnya, boleh digunakan untuk memanipulasi orang ramai melalui klip audio atau video palsu.

“Jika penjenayah siber boleh dengan mudah dan boleh dipercayai meniru suara orang lain dengan sampel suara kecil, mereka boleh menggunakan sampel suara itu untuk menyamar sebagai individu lain,” tambah Tobac, pakar keselamatan siber. “Pelakon jahat itu kemudiannya boleh menipu orang lain supaya mempercayai mereka adalah orang yang mereka tiru, yang boleh membawa kepada penipuan, kehilangan data, pengambilalihan akaun dan banyak lagi.”

Kemudian terdapat risiko mengaburkan garis antara apa yang manusia dan apa yang mekanikal, kata Tama Leaver, seorang profesor pengajian internet di Curtin University di Australia.

“Anda tidak akan ingat bahawa anda bercakap dengan kedalaman Amazon … dan perkhidmatan penuaian datanya jika ia bercakap dengan nenek anda atau suara datuk anda atau orang tersayang yang hilang.”

“Dalam beberapa cara, ia seperti episod ‘Black Mirror,'” kata Leaver, merujuk kepada siri sci-fi yang membayangkan masa depan bertemakan teknologi.

Jurutera Google yang menganggap AI syarikat telah hidup

Ciri Alexa baharu juga menimbulkan persoalan tentang persetujuan, tambah Leaver – terutamanya bagi orang yang tidak pernah membayangkan suara mereka akan diikat oleh pembantu peribadi robotik selepas mereka mati.

“Terdapat cerun yang licin di sana menggunakan data orang yang telah meninggal dunia dengan cara yang kedua-duanya hanya menyeramkan di satu pihak, tetapi sangat tidak beretika di pihak yang lain kerana mereka tidak pernah menganggap jejak tersebut digunakan dengan cara itu,” kata Leaver.

Setelah kehilangan datuknya baru-baru ini, Leaver berkata dia bersimpati dengan “godaan” kerana ingin mendengar suara orang yang disayangi. Tetapi kemungkinan itu membuka pintu banjir implikasi bahawa masyarakat mungkin tidak bersedia untuk mengambilnya, katanya – sebagai contoh, siapakah yang berhak ke atas coretan kecil yang ditinggalkan oleh orang kepada eter World Wide Web?

“Jika datuk saya telah menghantar 100 mesej kepada saya, adakah saya berhak untuk memasukkannya ke dalam sistem? Dan jika saya melakukannya, siapa yang memilikinya? Adakah Amazon kemudian memiliki rakaman itu?” dia tanya. “Adakah saya telah melepaskan hak suara datuk saya?”

Prasad tidak menyatakan butiran sedemikian semasa ucapan hari Rabu. Walau bagaimanapun, dia menegaskan bahawa keupayaan untuk meniru suara adalah produk “tidak dapat dinafikan hidup dalam era keemasan AI, di mana impian dan fiksyen sains kita menjadi kenyataan.”

Model AI ini cuba mencipta semula minda Ruth Bader Ginsburg

Sekiranya demo Amazon menjadi ciri sebenar, Leaver berkata orang ramai mungkin perlu mula memikirkan bagaimana suara dan rupa mereka boleh digunakan apabila mereka mati.

“Adakah saya perlu memikirkan dalam kehendak saya bahawa saya perlu berkata, ‘Suara saya dan sejarah bergambar saya di media sosial adalah hak milik anak-anak saya, dan mereka boleh memutuskan sama ada mereka mahu menghidupkan semula itu dalam sembang dengan saya atau tidak? ‘ ” Leaver tertanya-tanya.

“Itu perkara yang pelik untuk diperkatakan sekarang. Tetapi ia mungkin satu soalan yang kita patut ada jawapan sebelum Alexa mula bercakap seperti saya esok,” tambahnya.

We want to give thanks to the author of this article for this outstanding content

Alexa mempunyai suara baharu — saudara mati anda


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/