Algoritma YouTube Dilaporkan Tidak Peduli Jika Anda ‘Thumbs Down’ Video

Foto skrin di YouTube dengan tetikus melayang di atas butang tidak suka.

YouTube telah pun menghentikan video daripada memaparkan bilangan tidak sukanya diterima, tetapi nampaknya memberikan video yang tidak suka tidak mengubah bilangan video serupa yang platform mengesyorkan anda.
Foto: Wachiwit (Shutterstock)

Cadangan YouTube saya penuh dengan tayangan semula lama Gordon Ramsay’s Kitchen Nightmares. Mungkin sebahagiannya kesilapan saya kerana mabuk satu malam dan menonton episod penuh. Izinkan saya memberitahu anda, jika ada satu perkara yang saya tidak mahu lagi pada suapan saya, itu ialah British blowhard terkenal yang merobohkan chef lain manakala kesan bunyi yang paling menjelikkan di dunia (braaa-reeeee) kocok di latar belakang. Saya tidak menyukai banyak video ini, tetapi sekarang saya telah memaparkan Hell’s Kitchen di halaman saya, dan saya berasa lebih dan lebih seperti stik “mentah” yang didorong dan dikecam oleh Ramsay.

Tetapi nampaknya saya tidak bersendirian dengan masalah cadangan YouTube saya. Laporan daripada Yayasan Mozilla dikeluarkan hari Isnin dakwaan, berdasarkan tinjauan dan data sumber ramai, bahawa “tidak sukaAlat maklum balas ” dan “jangan cadangkan saluran” sebenarnya tidak mengubah pengesyoran video.

Nah, ada dua perkara di sini. Salah satunya ialah pengguna sentiasa merasakan kawalan yang diberikan oleh YouTube milik Google tidak sebenarnya membuat perbezaan. Dua, berdasarkan data yang diperoleh daripada pengguna, bahawa kawalan menawarkan impak yang “boleh diabaikan” pada pengesyoran yang bermaksud “kebanyakan video yang tidak diingini masih terlepas.”

Yayasan itu bergantung pada data daripadanya sendiri PenyesalanReporter alat pemalam penyemak imbas yang membolehkan pengguna menyekat video YouTube terpilih daripada dipaparkan pada suapan mereka. Laporan itu mengatakan ia berdasarkan analisisnya pada hampir 2,757 responden tinjauan dan 22,722 orang yang membenarkan Mozilla mengakses lebih daripada 567 juta cadangan video yang diambil dari penghujung tahun 2021 hingga Jun, 2022.

Walaupun para penyelidik mengakui responden tinjauan bukanlah sampel yang mewakili YouTube penonton yang luas dan pelbagai, satu pertiga daripada mereka yang ditinjau berkata bahawa menggunakan kawalan YouTube nampaknya tidak mengubah syor video mereka sama sekali. Seorang pengguna memberitahu Mozilla bahawa mereka akan melaporkan video sebagai mengelirukan atau spam dan mereka akan kembali dalam suapan mereka kemudian. Responden sering berkata menyekat satu saluran hanya akan membawa kepada pengesyoran daripada saluran yang serupa.

YouTube’s algorithm recommends users videos they don’t want to see, and it’s often worse than just old Ramsay cable. A 2021 report by Mozilla, again based on crowdsourced user data, claimed that folks surfing the video platform are regularly being recommended violent content, hate speech, and political misinformation.

In this latest report, Mozilla researchers found that pairs of videos including those users rejected, like a Tucker Carlson senarai yg panjang lebar, hanya akan menghasilkan video lain daripada saluran YouTube Fox News disyorkan. Berdasarkan semakan terhadap 40,000 pasangan video, selalunya apabila satu saluran disekat, algoritma hanya akan mengesyorkan video yang sangat serupa daripada saluran yang serupa. Menggunakan butang “Tidak suka” atau “Tidak berminat” hanya menghalang 12% dan 11% pengesyoran yang tidak diingini, masing-masing, berbanding kumpulan kawalan. Menggunakan butang “jangan cadangkan saluran” dan “alih keluar daripada sejarah tontonan” adalah lebih berkesan untuk membetulkan suapan pengguna, tetapi hanya sebanyak 43% dan 29%, masing-masing.

“Dalam analisis data kami, kami menentukan bahawa mekanisme kawalan pengguna YouTube tidak mencukupi sebagai alat untuk menghalang pengesyoran yang tidak diingini,” tulis penyelidik Mozilla dalam kajian mereka.

Jurucakap YouTube Elena Hernandez memberitahu Gizmodo dalam satu kenyataan e-mel bahawa “Kawalan kami tidak menapis keseluruhan topik atau sudut pandangan, kerana ini boleh memberi kesan negatif kepada penonton, seperti mencipta ruang gema.” Syarikat itu berkata mereka tidak menghalang semua kandungan daripada topik berkaitan daripada disyorkan, tetapi mereka juga mendakwa menolak kandungan “berwibawa” sambil menyekat video “garis sempadan” yang hampir melanggar dasar penyederhanaan kandungan.

Didalam catatan blog 2021, Cristos Goodrow—Naib Presiden Kejuruteraan YouTube—menulis sistem mereka “berkembang secara berterusan” tetapi memberikan ketelusan pada algoritma mereka “tidak semudah menyenaraikan formula untuk pengesyoran” kerana sistem mereka mengambil kira klik, tonton masa, respons tinjauan, perkongsian, suka dan tidak suka.

Sudah tentu, sama seperti setiap platform media sosial di luar sana, YouTube telah bergelut untuk mencipta sistem yang boleh melawan keseluruhannya kandungan buruk atau malah pemangsa sedang dimuat naik ke tapak. Satu buku yang akan datang dikongsi secara eksklusif dengan Gizmodo berkata bahawa YouTube hampir menarik berbilion dolar hasil iklan untuk menangani video pelik dan mengganggu yang disyorkan kepada kanak-kanak.

Sementara Hernandez mendakwa syarikat itu telah mengembangkannya API dataspokesperson menambah “Laporan Mozilla tidak mengambil kira cara sistem kami sebenarnya berfungsi, dan oleh itu sukar bagi kami untuk mengumpul banyak cerapan.”

Tetapi ini adalah kritikan yang Mozilla juga meletakkan di kaki Google, mengatakan bahawa syarikat itu tidak menyediakan akses yang mencukupi untuk membenarkan penyelidik menilai apa yang memberi kesan kepada sos rahsia YouTube, AKA algoritma mereka.

We want to thank the author of this article for this remarkable material

Algoritma YouTube Dilaporkan Tidak Peduli Jika Anda ‘Thumbs Down’ Video


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/