Alternatif Raspberry Pi 4 Terbaik

Daniel Chetroni/Shutterstock.com

The Raspberry Pi 4 adalah peranti yang hebat. Ia adalah yang terbaharu dan terhebat daripada satu siri komputer yang telah mendapat berjuta-juta dalam pengekodan, dan ia menjadi asas kepada pelbagai projek elektronik DIY. Tangkapannya adalah, mereka tidak mungkin untuk dipegang, sekurang-kurangnya tidak di MSRP.

Kekurangan semikonduktor digabungkan dengan lonjakan populariti telah menyebabkan kekurangan bekalan Pi 4 yang ketara. Pengilang berkata peranti itu tidak akan kembali dalam stok sehingga April tahun hadapandan sementara itu, beberapa yang ada di sekeliling cenderung untuk berharga premium — sehingga 400% lebih daripada harga runcit yang dimaksudkan.

Tetapi alternatif tersedia. Sesetengahnya mungkin mahal sedikit, dan yang lain mungkin tidak mempunyai kuasa Pi 4, tetapi semuanya ada dalam stok dan bersedia untuk terus ke projek anda yang seterusnya. Mari lihat apakah pilihan anda semasa Pi tiada dalam menu.

Papan Tinker S R2.0

Papan Tinker S R2.0 dengan dimensi

Jika anda memilih Tinker Board S R2.0, anda akan mendapat CPU empat teras 1.8 GB, 2GB RAM LPDDR3 dan storan dalaman 16GB. Papan Tinker sepatutnya mempunyai kuasa yang mencukupi untuk melaksanakan projek “Pi” anda yang lebih bercita-cita tinggi, seperti sistem hiburan rumah atau pengawal rumah pintar.

Pemproses Tinkerboard lebih berkuasa daripada yang anda akan dapati dalam Pi 4 B, jadi anda mungkin boleh menjadi lebih bercita-cita tinggi dengan binaan anda. Walau bagaimanapun, apabila ia tersedia, anda boleh mendapatkan Pi 4s dengan sehingga 8 GB RAM, iaitu lebih daripada 2 GB yang ditawarkan oleh Tinkerboard. Kemudian ada harga. Anda boleh membeli Tinkerboard S R2.0 di Amazon dengan harga $149.99 — iaitu lebih daripada beberapa Pi 4 yang sedang dijual. Ringkasnya, ini adalah pilihan yang baik jika anda memerlukan lebih banyak kuasa pemprosesan atau anda tidak dapat mencari Pi 4, walaupun pada harga premium. Papan lain dalam senarai ini juga telah memilih 2GB RAM, tetapi tanda harganya lebih sesuai.

ODROID XU4Q

Gambaran dekat ODROID XU4Q
ODROID

ODROID XU4Q yang dikuasakan Linux mendapat manfaat daripada “Samsung Exynos5422 Cortex-A15 2Ghz dan Cortex-A7 Octa core CPUs” bersama-sama dengan 2GB RAM DDR3. Di atas kertas, ini berpotensi menjadikan UX4Q komputer mikro paling berkuasa dalam senarai ini. Ia juga disertakan dengan heatsink yang sangat besar, mungkin untuk menyerap sedikit haba daripada pemprosesnya yang agak berkuasa. Berkenaan dengan port, ODROID telah berjaya menjejalkan dua USB 3.0, satu USB 2.0, Gigabit Ethernet dan port HDMI ke papan kecil.

Dari segi harga, pada hanya lebih $100, ODROID XU4Q berada di tengah-tengah. Ini lebih murah daripada harga semasa yang ditawarkan oleh beberapa Pis tetapi lebih mahal daripada beberapa pilihan lain dan MSRP Pi. Walaupun harga dan kuasa pemprosesan, daripada maklumat yang tersedia, saya ragu XU4Q boleh menjalankan video 4K, walaupun ia mempunyai port untuknya, yang mengehadkan sedikit aplikasinya.

ODROID XU4Q

Tengah jalan dari segi harga. Didatangkan dengan pemproses yang berkuasa tetapi beberapa had.

Papan Komputer Percuma AML-S905X-CC

Penutupan Papan Komputer Percuma AML-S905X-CC
Projek Komputer Percuma

Dengan pemproses empat teras 1.5GHz, GPU 4K Ultra HD ARM Mali-450 750MHz dan 2 GB RAM DDR3, Libre Computer Board AML-S905X-CC (atau “Le Potato”) adalah secara kasarnya setanding dengan Pi 4 dan lebih tinggi daripada Pi 3. Syarikat itu mendakwa kentang mereka adalah kira-kira 50% lebih cepat daripada pendahulu Pi 4. Tetapi perkara terbaik tentang Papan Komputer Percuma adalah fakta bahawa ia ada dalam stok dan harganya. Papan ini serasi dengan Android, Linux dan kemungkinan besar mana-mana perisian sumber terbuka lain yang boleh anda gunakan.

Bagi saya, kentang kecil Libre adalah pilihan senarai ini dan apa yang saya akan lakukan untuk membantu saya mengatasi kekurangan Pi. Pada $55, ia tidak sejuta batu jauhnya daripada apa yang anda akan bayar untuk Pi 4 dengan harga yang sama pada masa yang lebih gembira. Ia sememangnya jauh lebih murah daripada beberapa mikrokomputer yang melambung tinggi yang terbang di sekitar hari ini.

Sebuah Raspberry Pi Pico

Sebiji raspberi Pi Pico dipegang di antara dua jari
Pai raspberi

Raspberry Pi 4 mempunyai pukulan yang serius, tetapi jika anda tidak dapat mendapatkannya, anda perlu bertanya kepada diri sendiri: “adakah saya benar-benar memerlukan semua kuasa itu?” The Raspberry Pi Pico ada dalam stok, murah kotoran, dan boleh digunakan untuk pelbagai projek yang menyeronokkan. Anda akan membayar lebih daripada MSRP untuk pico, tetapi premium 75% pada $4 adalah lebih mudah untuk perut daripada premium 400% pada $35.

Pico mungkin tidak mencukupi untuk menjalankan sistem hiburan rumah anda, menggantikan komputer harian anda atau menghidupkan cermin pintar — tetapi anda boleh membuat dron dengan satu. Pengawal mikro juga boleh digunakan untuk meniru permainan lama. Walaupun Pico sememangnya tidak mempunyai kuasa yang dimiliki oleh saudara-saudaranya yang lebih besar, ia adalah sesuai jika anda hanya mahu Pi untuk menggaru gatal kreatif anda.

Anda masih akan memasang sesuatu, mengekod dengan versi Python Pico, dan menyelesaikan masalah kecil yang timbul. Satu-satunya perbezaan ialah skop projek yang boleh anda lakukan dan penjimatan yang anda akan buat dengan tidak membelanjakan beberapa kali MSRP untuk Pi anda.

Raspberry Pi Pico

Tersedia dengan harga di bawah $10 dan mampu memberikan anda rasa apa yang boleh ditawarkan oleh Pi.

We want to say thanks to the author of this write-up for this incredible material

Alternatif Raspberry Pi 4 Terbaik


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/