Amazon Alexa akan dapat meniru suara orang tersayang yang telah meninggal dunia

Syarikat itu mengumumkan pada hari Rabu semasa persidangan ulang: MARS tahunannya, yang memfokuskan pada inovasi kecerdasan buatan, bahawa ia sedang mengusahakan kemas kini kepada sistem Alexanya yang membolehkan teknologi itu meniru sebarang suara, walaupun ahli keluarga yang telah meninggal dunia.

Dalam video yang ditayangkan di atas pentas, Amazon (AMZN) menunjukkan bagaimana, bukannya suara khas Alexa yang membacakan cerita kepada seorang budak lelaki, itu adalah suara neneknya.

Rohit Prasad, naib presiden kanan Amazon, berkata sistem yang dikemas kini akan dapat mengumpul data suara yang mencukupi daripada kurang daripada satu minit audio untuk membolehkan pemperibadian seperti ini, dan bukannya meminta seseorang menghabiskan masa berjam-jam di studio rakaman seperti cara ia dilakukan dalam masa lalu. Prasad tidak menjelaskan secara terperinci bila ciri ini boleh dilancarkan. Amazon enggan mengulas mengenai garis masa.

Konsep ini berpunca daripada Amazon mencari cara baharu untuk menambah lebih banyak “sifat manusia” kepada kecerdasan buatan, terutamanya “dalam masa pandemik yang berterusan ini, apabila begitu ramai daripada kita kehilangan seseorang yang kita sayangi,” kata Prasad. “Walaupun AI tidak dapat menghapuskan kesakitan kehilangan itu, ia pasti boleh membuat kenangan mereka kekal.”

Amazon telah lama menggunakan suara yang boleh dikenali, seperti suara sebenar Samuel L. Jackson, Melissa McCarthy dan Shaquille O’Neal, untuk menyuarakan Alexa. Tetapi ciptaan AI bagi suara rakyat juga semakin bertambah baik sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya dengan penggunaan AI dan teknologi deepfake. Sebagai contoh, tiga baris dalam dokumentari Anthony Bourdain “Roadrunner” telah dihasilkan oleh AI, walaupun ia terdengar seperti dikatakan oleh personaliti media yang mendiang. (Kes khusus ini menimbulkan kekecohan kerana tidak dijelaskan dalam filem bahawa dialog itu dihasilkan AI dan tidak diluluskan oleh harta pusaka Bourdain). “Kami boleh mempunyai panel etika dokumentari mengenainya kemudian,” pengarah Morgan Neville memberitahu The New Yorker apabila filem itu ditayangkan pada tahun lepas.
Baru-baru ini, pelakon Val Kilmer, yang kehilangan suaranya akibat kanser tekak, bekerjasama dengan syarikat permulaan Sonantic untuk mencipta suara pertuturan dipacu AI untuknya dalam filem “Top Gun: Maverick” baharu. Syarikat itu menggunakan rakaman audio arkib Kilmer untuk mengajar algoritma cara bercakap seperti pelakon, menurut Kepelbagaian.

Adam Wright, seorang penganalisis kanan di IDC Research, berkata dia melihat nilai dalam usaha Amazon.

“Saya rasa Amazon berminat untuk melakukan ini kerana mereka mempunyai keupayaan dan teknologi, dan mereka sentiasa mencari cara untuk meningkatkan pengalaman pembantu pintar dan rumah pintar,” kata Wright. “Sama ada ia memacu hubungan yang lebih mendalam dengan Alexa, atau hanya menjadi kemahiran yang diceburi sesetengah orang dari semasa ke semasa masih belum dapat dilihat.”

Penyelidikan Amazon ke dalam suara Alexa yang diperibadikan mungkin paling sukar dengan kesan lembah yang luar biasa — mencipta semula suara yang sangat mirip dengan suara orang yang disayangi tetapi tidak betul, yang membawa kepada penolakan oleh manusia sebenar.

“Sudah tentu terdapat beberapa risiko, seperti jika suara dan interaksi AI yang terhasil tidak sepadan dengan ingatan orang tersayang terhadap individu itu,” kata Micheal Inouye dari ABI Research. “Bagi sesetengah orang, mereka akan melihat ini sebagai menyeramkan atau sangat mengerikan, tetapi bagi yang lain ia boleh dilihat dengan cara yang lebih mendalam seperti contoh yang diberikan dengan membenarkan seorang kanak-kanak mendengar suara datuk nenek mereka, mungkin untuk kali pertama dan dengan cara yang berbeza. itu bukan rakaman ketat dari masa lalu.”

Beliau percaya, bagaimanapun, pelbagai reaksi terhadap pengumuman seperti ini bercakap tentang bagaimana masyarakat perlu menyesuaikan diri dengan janji inovasi dan realiti akhirnya pada tahun-tahun mendatang.

“Kami pasti akan melihat lebih banyak jenis eksperimen dan percubaan ini – dan sekurang-kurangnya sehingga kami mendapat tahap keselesaan yang lebih tinggi atau perkara ini menjadi lebih arus perdana, masih terdapat pelbagai respons,” katanya.

We would love to thank the author of this short article for this awesome material

Amazon Alexa akan dapat meniru suara orang tersayang yang telah meninggal dunia


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/