Anda mungkin mahu berhenti menggunakan kamera keselamatan Wyze anda sekarang! (Dikemas kini)

TL;DR

  • Peranti Wyze Cam mempunyai kecacatan keselamatan yang besar selama bertahun-tahun.
  • Kerentanan itu membolehkan penggodam mendapat akses tanpa kebenaran kepada kamera keselamatan rumah Wyze.
  • Syarikat itu tahu tentang masalah itu dan tidak melakukan apa-apa.

Kemas kini: 31 Mac 2022 (11:07 PM ET): Menjawab laporan tentang kelemahan dalam kamera keselamatannya, Wyze telah mengeluarkan a catatan blog menerangkan sisi ceritanya.

“Kami menghargai pendedahan bertanggungjawab yang diberikan oleh Bitdefender mengenai kelemahan ini dan bekerja secara langsung dengan mereka untuk menambal isu keselamatan dalam produk yang disokong kami sebelum laporan awam,” kata syarikat itu.

Wyze seterusnya mengatakan bahawa untuk seseorang mengakses suapan kamera anda, mereka memerlukan akses kepada rangkaian tempatan anda. Oleh itu, anda perlu mendedahkan rangkaian tempatan anda sama ada kepada penggodam secara langsung atau internet secara amnya agar kelemahan ini boleh dieksploitasi dari jauh.

“Kami mengeluarkan patch pertama pada bulan selepas pemberitahuan kami, dan dari masa ke masa kami terus mengurangkan risiko eksploitasi ini dengan patch tambahan pada bulan-bulan berikutnya,” kata Wyze.

Ia juga mempunyai penjelasan mengapa ia tidak memberitahu pelanggannya tentang kecacatan keselamatan. Walau bagaimanapun, ia tidak menangani fakta bahawa kesalahan telah disembunyikan daripada pengguna selama bertahun-tahun. Inilah yang Wyze katakan:

Anda mungkin tertanya-tanya, “Mengapa saya baru mendengar tentang perkara ini sekarang?” Bitdefender dan Wyze kedua-duanya mengambil serius tentang keselamatan pengguna yang terjejas. Mengetahui bahawa kami sedang giat mengusahakan pengemaskinian pengurangan risiko dan pembetulan, kami membuat kesimpulan bersama bahawa adalah paling selamat untuk berhemat tentang butiran sehingga kelemahan itu diperbaiki.


Artikel asal: 31 Mac 2022 (4:30 PTG ET): Jika anda memiliki mana-mana peranti Wyze Cam — V1, V2 atau V3 — seseorang boleh dengan mudah memerhati anda secara rahsia dan malah memuat turun suapan daripada kad SD kamera anda. Apa yang lebih teruk? Selama tiga tahun, Wyze mengetahui tentang masalah itu dan memilih untuk tidak mengakuinya, membetulkannya atau memaklumkan kepada pelanggan yang terjejas.

Kecacatan perisian dalam kamera Wyze telah ditemui oleh orang ramai di Bitdefender. Firma penyelidikan keselamatan mendakwa ia memaklumkan Wyze tentang masalah itu pada Mac 2019. Walau bagaimanapun, syarikat yang berpangkalan di Seattle itu gagal bertindak balas sehingga November 2020. Dua tahun kemudian, pada Februari 2022, Wyze menghentikan Wyze Cam V1, dengan alasan ketidakupayaan kamera untuk menyokong kemas kini keselamatan.

“Penggunaan berterusan Wyze Cam v1 anda selepas 1 Februari 2022, membawa peningkatan risiko, tidak digalakkan oleh Wyze, dan sepenuhnya atas risiko anda sendiri,” kata syarikat itu dalam e-mel kepada pelanggan. Walau bagaimanapun, ia masih tidak mendedahkan fakta bahawa kamera pada dasarnya adalah lubang intip rahsia untuk penggodam dan ia tahu tentang isu itu. Sebagai Komputer Bleep nota, pemilik Wyze Cam mungkin masih menjalankan versi perisian tegar yang terdedah.

Lihat juga: Kamera keselamatan terbaik yang anda boleh dapatkan

Apabila ditanya mengapa ia mendiamkan diri mengenai pelanggaran keselamatan yang begitu besar, jurucakap Wyze Kyle Christensen memberitahu The Verge bahawa syarikat itu telah benar-benar telus dengan pelanggannya. Christensen juga berkata bahawa isu itu telah ditambal. Walau bagaimanapun, kemas kini yang mengalih keluar kerentanan hanya tersedia untuk Wyze Cam V2 dan V3, masing-masing dikeluarkan pada 2018 dan 2020.

Menurut penyenaraian Gedung Play Wyze, syarikat itu mempunyai lebih 5 juta pengguna. Ia juga membuat berbilang produk keselamatan rumah pintar lain seperti loceng pintu video, penderia gerakan dan banyak lagi. Bagi sebuah firma yang mempunyai hak dalam menyediakan penyelesaian dan perkhidmatan keselamatan yang nampaknya tidak bergantung pada pelayan luar negara, Wyze pasti telah menyelesaikan tugasnya sekarang kerana penemuan ini didedahkan secara terbuka.

Sementara itu, Jika anda seorang pengguna Wyze dan bimbang tentang keselamatan kamera anda, anda boleh pergi ke syarikat portal rasmi untuk menyemak perisian tegar terkini. Jika anda mempunyai Wyze Cam V1, anda tidak bernasib baik. Adalah lebih baik jika anda berhenti menggunakan kamera sama sekali.

We would like to give thanks to the author of this post for this amazing content

Anda mungkin mahu berhenti menggunakan kamera keselamatan Wyze anda sekarang! (Dikemas kini)


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/