Anda Perlu Membayar Untuk Menggunakan Beberapa Warna Mewah Dalam Photoshop Sekarang

Beberapa warna Pantone yang belum kami bayar.

Foto: Pantone

Kemungkinan besar anda tidak terlalu memikirkan dari mana asal warna digital yang anda gunakan. Anda juga mungkin tertanya-tanya siapa yang mungkin “memiliki” warna tertentu, apabila anda memilihnya semasa mencipta sesuatu dalam Photoshop. Tetapi ramai orang akan memberikan ini sejumlah besar perhatian mereka, kerana koleksi fail JPA mereka akan dipenuhi dengan warna hitam yang tidak diingini, disebabkan oleh perubahan pelesenan antara Adobe dan Pantone.

Buat masa ini, aplikasi Adobe yang digunakan secara meluas seperti Photoshop, Illustrator dan InDesign tidak lagi akan menyokong warna milik Pantone secara percuma, dan mereka yang ingin warna tersebut muncul dalam fail yang disimpan mereka perlu membayar lesen yang berasingan. Dan ini adalah kehidupan sebenar.

Pantone telah wujud sejak tahun 1950-an, syarikat New Jersey pada asalnya menapis dakwat pencetakan, kemudian mencipta Sistem Padanan Warna Pantone, yang digunakan di seluruh dunia oleh pereka untuk memastikan warna ciptaan akan sama seperti yang dikehendaki, tidak kira di mana atau bagaimana ia dihasilkan. Jadi, sudah tentu dalam menjadi piawaian industri untuk pemadanan warna, syarikat itu secara semula jadi menegaskan pemilikan semua 2,161 warnanya, mempertahankan harta inteleknya dan menghalang penggunaannya tanpa lesen. Ini meluas sehingga menghalang orang lain daripada mencipta sistem warna “serasi Patone”. Atau, dengan kata lain, mereka mendakwa mempunyai warna.

Pengumuman tahun lepas bahawa Adobe akan mengalih keluar “buku warna” Pantone daripada perisiannya membawa kebimbangan dalam dunia reka bentuk. Satu piawaian industri yang dialih keluar daripada piawaian lain jelas akan menimbulkan isu, tetapi pada masa itu Adobe berkata ia akan “mengusahakan penyelesaian alternatif,” sementara khabar angin tersebar bahawa syarikat itu telah bertelagah.

Sejak itu, alasan rasmi yang diberikan tidak begitu masuk akal. Menurut Pantone, kedua-dua syarikat itu mula bekerjasama pada tahun 1990-an, tetapi “sejak 2010, perpustakaan warna Pantone dalam apl Adobe belum dikemas kini.” Ini, nampaknya, bermakna mereka “sangat lapuk dan kehilangan beratus-ratus Warna Pantone baharu.” (Ya.

The removal of Pantone’s colors from Adobe’s software was meant to happen March 31 this year, but that date came and went. It was then due for August 16, then August 31. However, this month, people are noticing the effects, reporting issues with creations using Pantone’s spot colors. And the solution? It’s an Adobe plug-in to “minimize workflow disruption and to provide the updated libraries to the Adobe Creative Cloud users.” Which, of course, costs $15 a month. It’s Netflix, but for coloring in!

However, Pantone still states in its FAQ lapuk bahawa, “Kemas kini ini akan memberi impak minimum pada aliran kerja pereka bentuk. Fail dan dokumen Awan Kreatif sedia ada yang mengandungi rujukan Warna Pantone akan mengekalkan identiti dan maklumat warna tersebut.” Namun hari ini, orang ramai melaporkan bahawa Photoshop mereka memberitahu mereka“Fail ini mempunyai warna Pantone yang telah dialih keluar dan digantikan dengan hitam kerana perubahan dalam pelesenan Pantone dengan Adobe.”

Yang lain telah melaporkan walaupun melampirkan lesen Pantone dalam Photoshop tidak menyelesaikan masalah, warna masih digantikan dengan hitam, dan penyelesaiannya kelihatan seperti sakit.

Kami telah menghubungi Pantone dan Adobe, dan akan mengemas kini sama ada harus kembali kepada kami.

Kami, sebagai spesies, berada dalam masa yang sangat menarik apabila ia datang kepada apa yang dipanggil “Harta Intelek.” Memandangkan peraturan yang dikenakan pada objek fizikal dikenakan dengan buruk pada item digital, biasanya dikawal oleh mereka yang mempunyai wang terbanyak untuk dibelanjakan dan hilang, kami telah melihat perkara karut seperti ini tersebar daripada muzik ke filem kepada seni digital, dan kini warnanya. dibuat semula daripada diri mereka sendiri. Dan nampaknya selalu berakhir dengan kita perlu membayar lebih banyak wang.

Ia juga menjadi lebih biasa untuk perlu membayar untuk aspek perkhidmatan yang dahulunya percuma. BMW mengenakan bayaran kepada sesetengah orang untuk kerusi yang dipanaskan.

Walau bagaimanapun, terdapat penyelesaian untuk isu khusus ini. Tidak kurang juga membebaskan diri daripada kesengsaraan perisian tertutup itu, di mana situasi yang tidak masuk akal mampu membiak seperti arnab. Terdapat Perisian Percuma seperti Gimpdan percuma, skema warna terbuka seperti Warna Terbuka. Sudah tentu, sentiasa ada kesukaran yang diperkenalkan apabila melangkah keluar daripada piawaian industri, tetapi kemudian, jika kita semua melakukannya, masalah itu akan hilang dengan cepat.

Jika anda memerlukan atau mahu berpegang kepada projek Adobe, maka terdapat penyelesaian di sana juga. Yang percuma. Lihat video di bawah untuk satu.

Reka Bentuk Grafik Bagaimana Untuk

Petua lain yang dicadangkan oleh Minggu Cetak adalah untuk menyandarkan perpustakaan Pantone anda, kemudian mengimportnya semula apabila perisian Adobe anda mengemas kini untuk mengalih keluarnya, atau jika sudah terlambat, mencari rakan yang sudah melakukannya. Ada kemungkinan besar ini akan berfungsi, memandangkan warna Pantone disimpan sebagai fail .ACB, sama seperti warna Photoshop yang lain.

Atau, anda tahu, anda hanya boleh menyalin nilai metadata julat Pantone.

We would love to thank the writer of this article for this amazing web content

Anda Perlu Membayar Untuk Menggunakan Beberapa Warna Mewah Dalam Photoshop Sekarang


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/