Android 13 Tiba di Google I/O: Inilah Ciri Baharu

Pada Google I/O pada hari Rabu, kami mendapat paparan baharu dan terperinci pada Android 13. Sistem pengendalian baharu telah diumumkan pada bulan Februari, tetapi akan debut pada musim luruh ini. Ia dibina berdasarkan perubahan yang disertakan dengan Android 12 dan menawarkan lebih banyak pemperibadian Material You, peningkatan alatan untuk privasi dan keselamatan, lebih banyak lagi Sokongan pemesejan RCS, Google Wallet yang diperbaharui dan penyepaduan yang lebih baik dengan Chromebook, jam tangan, TV, kereta dan peranti rumah pintar. Perisian baharu itu menjadikan ekosistem perisian Android dan Google yang luas lebih berdaya saing dengan portfolio perisian dan perkhidmatan Apple yang luas. Buktinya ada pada angka.

Buat pertama kalinya, Google berkongsi bilangan pengaktifan telefon Android, yang pada 2021 melebihi 1 bilion peranti. Dan terdapat lebih daripada 3 bilion peranti Android aktif setiap bulan menurut Sameer Samat, naib presiden pengurusan produk untuk Android dan Google Play.

Statistik tersebut, digabungkan dengan perkara seperti Samsung menawarkan empat tahun kemas kini OS Android utama, letakkan Google pada kedudukan yang unik. Ia perlu menyokong pelbagai jenis telefon lama dan baharu serta tablet dan boleh lipat. Nasib baik, Android 13 adalah bukti bahawa Google bersedia dan tidak sabar-sabar untuk memastikan OS mahkota permatanya boleh disesuaikan dan terkini sambil memberikan pemilik telefon Android pengalaman yang lebih lancar merentas berbilang peranti. Beberapa ciri yang diserlahkan oleh Google ialah penambahbaikan pada ciri sedia ada atau sokongan untuk ciri di lebih banyak negara.

Android 13 kini dalam versi beta. Untuk maklumat lanjut lihat tapak web Android Beta Google.


Bermain sekarang:
Tengok ini:

Android 13: Ciri Baharu Kegemaran Kami


6:54

Penyulitan hujung ke hujung untuk sembang kumpulan RCS dalam Messages

Google telah bekerjasama dengan pembawa dan pengeluar telefon sejak beberapa tahun lalu untuk melancarkan Perkhidmatan Komunikasi Kaya sebagai alternatif yang kaya dengan ciri kepada pemesejan teks SMS dan MMS. Ini memberikan sokongan untuk foto berkualiti tinggi, pemesejan melalui Wi-Fi, pengalaman pemesejan kumpulan yang lebih baik dan penunjuk menaip, yang memberitahu anda apabila seseorang sedang menaip. Apl itu sudah pun menyokong penyulitan hujung ke hujung untuk perbualan satu sama satu secara automatik dan sokongan untuk sembang kumpulan yang disulitkan akan dilancarkan lewat tahun ini.

Penyulitan hujung ke hujung untuk perbualan kumpulan akan datang ke Google Messages akhir tahun ini.

Google

Google ambil perhatian bahawa apl Mesej berkuasa RCS — aplikasi teks lalai pada kebanyakan telefon Android — sudah mempunyai setengah bilion pengguna aktif bulanan pada telefon Android. Walaupun standard RCS akhirnya boleh menjadi universal, buat masa ini ia masih tidak disokong pada iOS dan sistem pengendalian telefon lain.

Google Wallet dan Wear OS

Google Wallet, yang mula-mula muncul pada tahun 2011, mendapat beberapa kemas kini dan fungsi baharu. Google Wallet boleh menyimpan versi digital dokumen penting anda, termasuk kad pembayaran, pas transit, lencana pejabat, rekod vaksin, kunci kereta, pas masuk dan ID pelajar. Ideanya adalah untuk menyediakan alternatif yang lebih pantas dan selamat kepada kad fizikal. Google sedang bekerjasama dengan negeri AS dan kerajaan antarabangsa untuk menyokong ID digital, sesuatu Apple Wallet mula menyokong di beberapa negeri AS pada bulan Mac.

Google Wallet menunjukkan kad kredit digital dan pas masuk

Google Wallet menyimpan data dan kad anda dengan selamat dan setempat pada peranti anda.

Google

Google Wallet juga akan membenarkan anda berkongsi kad digital melalui NFC atau kod QR, yang boleh menjadi cara yang lebih pantas untuk berkongsi maklumat kad dan bukannya menyerahkan telefon anda secara fizikal kepada orang yang menyemaknya.

Google Wallet juga menyokong penyepaduan dengan apl lain yang boleh anda ikut serta. Contohnya, jika anda mempunyai kad transit dalam Google Wallet, kad dan baki anda akan dipaparkan secara automatik dalam Peta Google apabila anda mencari arah. Dengan cara itu, jika baki anda rendah, anda boleh menambah lebih banyak wang untuk tambang sebelum anda tiba di stesen atau perhentian anda.

Dari segi mengawal privasi anda, Google Wallet menyimpan segala-galanya dengan selamat pada telefon anda dan tidak berkongsi data dengan perkhidmatan Google.

Lewat musim panas ini, lebih daripada 40 negara yang sedang menggunakan Google Pay akan ditingkatkan kepada Google Wallet. Pengecualian ialah India, yang masih akan menggunakan Google Pay, dan AS dan Singapura yang akan mempunyai kedua-dua Google Wallet dan Google Pay. Mana-mana peranti yang menjalankan Android 5 (Lollipop) atau Wear OS akan menyokongnya.

SOS Kecemasan akan datang ke Wear OS

Apabila berlaku kecemasan, telefon kita menjadi lebih penting. Sebagai sebahagian daripada Android 12, Google melancarkan SOS Kecemasan yang membolehkan anda mendapatkan bantuan, menghubungi orang yang dipercayai dan berkongsi maklumat kecemasan anda tanpa membuka kunci telefon anda. Google sedang berusaha untuk membawa SOS Kecemasan ke Wear OS.

Memandangkan jam tangan Wear OS daripada Fossil, Montblanc, Mobvoi dan lain-lain mula dilancarkan akhir tahun ini, satu ciri yang mereka semua akan kongsi ialah SOS Kecemasan.

Google

Perkhidmatan Lokasi Kecemasan, yang sudah terbina dalam Android, membantu responden pertama mencari anda apabila anda meminta bantuan. ELS kini tersedia kepada lebih 1 bilion orang di seluruh dunia.

Amaran Gempa Awal melalui Android telah pun dilaksanakan di 25 negara, dan tahun ini Google akan melancarkannya di lebih banyak kawasan berisiko tinggi di seluruh dunia. Di tempat yang tidak mempunyai sistem amaran awal rasmi, Android boleh sumber ramai petunjuk gempa bumi daripada telefon. Apabila peranti mula-mula mengesan gelombang yang dijana oleh gempa bumi, Google menganalisis data daripada telefon dan menghantar amaran amaran awal kepada orang di kawasan itu.

Android 12L dan masa depan tablet dan boleh lipat

Google mengatakan bahawa terdapat 275 juta pengguna aktif pada peranti skrin besar seperti tablet dan telefon boleh lipat. Pada bulan Mac, Android 12L dilancarkan untuk membantu pembangun mereka bentuk apl untuk skrin yang lebih besar ini. Android 13 meneruskan di mana 12L berhenti dan memperkenalkan multitugas yang lebih baik daripada bar alat untuk apl skrin pisah serta sokongan dan pengoptimuman untuk lebih daripada 20 apl Google termasuk YouTube Music, Peta Google dan Google Messages.

Lagi Bahan Anda

Salah satu perubahan yang paling jelas dalam Android 12 ialah Material You. Android pada asasnya menyesuaikan cara skrin utama dan ikon apl anda kelihatan berdasarkan warna yang terdapat dalam imej kertas dinding anda. Untuk Android 13, Google memperkenalkan set warna prabuatan untuk mereka yang inginkan sesuatu yang sedikit berbeza. Anda memilih skema warna dan ia akan digunakan di seluruh OS.

Empat telefon Android menunjukkan kalkulator masing-masing dengan varian warna yang berbeza

Android 13 mempunyai set varian warna baharu untuk memberi anda lebih kawalan ke atas rupa telefon anda.

Google

Ikon bertema tidak lagi terhad kepada apl sistem. Kini terdapat togol dalam Tetapan yang membolehkan anda menghidupkan ikon bertema untuk semua apl pada skrin utama anda.

Kawalan media juga mendapat rangsangan daripada Material You. Apabila anda mendengar muzik, tetingkap pemain akan menggunakan warna karya seni album. Terdapat juga bar kemajuan bentuk gelombang baharu yang bergerak bersama ke audio.

Tetingkap pemain audio dengan kawalan yang sepadan dengan karya seni album

Dalam Android 13, kawalan pemain media akan menggunakan warna daripada karya seni album untuk apa sahaja yang anda dengar.

Google

Ciri privasi dan keselamatan yang lebih baik

Tetapan Bahasa Apl kini membolehkan anda menetapkan bahasa lalai yang berbeza untuk apl yang berbeza. Contohnya, apl bank anda boleh ditetapkan kepada bahasa Inggeris semasa apl pemesejan anda dalam bahasa Hindi. Seperti yang kamera pada Pixel 6 dan Pixel 6 Proini adalah satu lagi contoh Google menjadi lebih inklusif dan saksama dengan perisian dan reka bentuknya.

Pemilih Foto Android menambah ciri privasi hebat yang berasal dari iOS: Anda boleh mengehadkan foto dan video yang boleh diakses oleh apl. Daripada memberikan apl akses kepada pustaka foto lengkap anda, anda boleh memilih imej khusus untuk apl tersebut.

Halaman Keselamatan dan Privasi baharu dalam Tetapan untuk Android 13

Android 13 akan membawa halaman Keselamatan dan Privasi baharu ke Tetapan lengkap dengan status berkod warna yang menunjukkan tahap keselamatan telefon anda.

Google

Android sudah memberitahu anda apabila apl mengakses papan keratan salin dan tampal anda. Tetapi Android 13 melangkah lebih jauh dan memadamkan sejarah papan keratan telefon anda secara automatik selepas tempoh yang singkat.

Lewat tahun ini, Google akan menambah halaman tetapan Keselamatan dan Privasi bersatu yang meletakkan semua privasi dan keselamatan data telefon anda di hadapan dan tengah. Akan ada penunjuk berkod warna yang menunjukkan status keselamatan anda dan menawarkan panduan untuk menjadikan telefon anda lebih selamat.

Android 13 berfungsi lebih baik dengan peranti anda yang lain

Google mengatakan purata isi rumah AS mempunyai 20 peranti yang disambungkan. Awal tahun ini Google mendedahkan visinya untuk bagaimana Android akan berfungsi dengan lebih baik dengan TV, kereta, pembesar suara dan komputer riba anda. Android 13 akan menyokong gandingan pantas untuk menyediakan peranti baharu dengan telefon anda, menukar audio automatik antara peranti untuk fon kepala anda dan menampal salin antara peranti. Ia juga membolehkan anda menstrim mesej dan apl lain daripada telefon anda ke komputer anda.

Paparan konsol media kereta menunjukkan Chromecast daripada telefon

Chromecast akan datang ke kereta.

Google

Chromecast akan menyokong lebih banyak peranti daripada syarikat seperti Bose, TCL, Sony, Vizio dan LG. Ia juga akan memperluaskan keupayaan penghantaran kepada produk baharu, seperti Chromebook dan juga kereta anda.

Wear OS mempunyai apl baharu daripada Spotify dan Adidas. Ia akan menyokong arah belokan demi belokan untuk berbasikal dan berjalan menggunakan maklum balas haptik, seperti yang dilakukan oleh Apple Watch.

Gedung Google Play mendapat baik pulih visual. Apl kelihatan lebih bersih. Kedai lebih mudah dinavigasi dan apl lebih mudah dicari.

Kemas kini Android tahunan yang besar berbanding kemas kini biasa yang lebih kecil

Android 13 membawa lebih banyak fungsi, keselamatan dan privasi pada telefon anda. Dan walaupun kemas kini Android utama setiap tahun tidak pergi ke mana-mana, Google menjelaskan dengan jelas bahawa ciri seperti Google Wallet dan pemesejan RCS mungkin akan dikemas kini mengikut keperluan merentas peranti. Ini boleh memberi manfaat terutamanya untuk telefon yang mungkin tidak menerima Android 13, tetapi masih akan mendapat peningkatan daripada kemas kini pada apl Wallet dan Messages. Saya teruja untuk mencuba Android 13 dan melihat rupa versi terakhir pada akhir tahun ini.

We want to thank the writer of this write-up for this remarkable web content

Android 13 Tiba di Google I/O: Inilah Ciri Baharu


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/