Apa yang Berlaku jika Penggodam Rockstar Membocorkan Kod Sumber GTA 6

Imej untuk artikel bertajuk What Happens if the Rockstar Hacker Bocorkan Kod Sumber GTA6

Foto: Luca Laurenzelli (Shutterstock)

Apakah, jika ada, kesan penggodaman teruk awal minggu ini akan berlaku pada perniagaan Rockstar Games? Penerbit permainan sistem telah dilanggar beberapa hari yang lalu dalam apa yang sesetengah orang panggil sebagai hack terbesar seumpamanya dalam ingatan baru-baru ini. Terkenal dengan francais popular seperti merah mati yang Grand Theft Auto, Rockstar berkata bahawa ia “amat kecewa” bahawa episod penggodaman “haram” telah berlaku. Penggodam, yang juga mendakwa sebagai pelaku yang sama di sebalik penggodaman Uber melampau baru-baru inimembocorkan video rakaman pembangunan awal daripada akan datang GTA6.

Setakat ini, Rockstar tidak banyak berkata tentang kesan yang dianggarkan oleh serangan siber itu. Dalam kenyataan awalnya, syarikat itu sebahagian besarnya menolak prospek sebarang masalah jangka panjang akibat pencerobohan itu: “Kami tidak menjangkakan sebarang gangguan kepada perkhidmatan permainan langsung kami mahupun sebarang kesan jangka panjang ke atas pembangunan projek kami yang sedang berjalan. ” Gizmodo menghubungi penerbit permainan untuk mendapatkan maklumat lanjut dan akan mengemas kini cerita kami jika mereka membalas.

Penggodaman permainan video telah menjadi semakin biasa sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Hanya minggu lepas ini, rakaman beta daripada yang akan datang Diablo IV adalah bocor kepada Reddit. Musim panas yang lepas, Permainan EA mengalami penggodaman yang agak dahsyat yang menyaksikan kod sumber permainan bocor di seluruh web. Pada masa lalu, hack-and-bocor permainan seperti Cyberpunk 2077 dan Separuh Hayat 2 telah membawa kepada masalah epik untuk penerbit permainan di belakang mereka.

Pintu Masuk Menipu

Salah satu kebimbangan terbesar sekarang ialah sama ada penjenayah siber di sebalik serangan itu akan menerbitkan lebih banyak data. Penggodam itu mendakwa telah mencuri kod sumber untuk kedua-duanya GTA 5 (diterbitkan 2013) dan GTA6 (dikhabarkan tarikh keluaran pada 2025), menyiarkan tangkapan skrin pilihan kod ke forum dalam talian dan telah mengancam untuk mengeluarkan selebihnya. Kod sumber, DNA digital program, adalah maklumat proprietari yang penting untuk mana-mana syarikat permainan. Secara hipotesis, apakah yang boleh dilakukan oleh pelepasan kod sedemikian?

Ben Ellinger, vice president of software production at the video game design school Digipen, told Gizmodo that it really depends on what kind of code was stolen. If the hacker managed to steal server-side code for GTA6, that could potentially open up Rockstar to a masalah penipuanprofesor itu membuat spekulasi.

Memahami ini memerlukan sedikit latar belakang seni bina permainan. Hari ini dalam talian permainan berbilang pemain pada asasnya direka untuk menghalang pemain daripada menipu. Kod permainan dibahagikan kepada dua bahagian: kod bahagian pelayan (yang dikendalikan oleh alat kawalan jauh ladang pelayan dimiliki oleh syarikat) dan kod sisi pelanggan (yang dijalankan pada peranti sebenar pemain, seperti Xbox atau telefon). Kod pelanggan memberitahu pengalaman pengguna pemain, manakala kod pelayan mengawal permainan itu sendiri. Kod ini dibahagikan dengan cara ini kerana keperluan (anda benar-benar tidak boleh mencipta persekitaran berbilang pemain dalam talian tanpa beberapa jenis infrastruktur awan) tetapi ia juga membantu mengekalkan kawalan permainan dengan kukuh di tangan syarikat: pemain menghantar input mereka (iaitu, arahan) ke pelayan, dan pelayan menghantar semula versi permainan yang dikemas kini yang mencerminkan input pemain.

Walau bagaimanapun, jika penggodam mendapat akses kepada kod sebelah pelayan, itu boleh membolehkan mereka melihat cara permainan berfungsi, yang akhirnya akan membolehkan mereka mengeksploitasi pengetahuan itu untuk membangunkan penipuan baharu. Ini mungkin tidak kelihatan seperti masalah besar, tetapi ia boleh berkembang dengan cepat menjadi masalah yang besar, kata Ellinger. Dalam kes khusus ini, penipuan benar-benar boleh mengganggu permainan, dan jika penipuan dijual atau diedarkan kepada subset pemain yang lebih luas, skala masalah boleh berkembang dengan pesat. Adakah penggodam menjual menipu dalam talian? Sudah tentu mereka lakukan.

Paranoia Keselamatan

Bellinger berkata bahawa satu lagi potensi kesan sampingan negatif daripada pelanggaran data ialah peralihan dalam budaya keselamatan syarikat. Berikutan serangan siber, firms biasanya akan menilai semula prosedur keselamatan mereka dalam usaha untuk mengelakkan insiden buruk seterusnya. Walau bagaimanapun, penilaian semula ini boleh menjadi tidak terkawal, malah akhirnya akan menghadapi paranoia, katanya.

“Masalahnya adalah sangat sukar untuk menentukan sama ada [the hack] hanyalah lubang keselamatan lurus…atau sama ada ia kejuruteraan manusia.” Dengan kejuruteraan manusia, Bellinger bermaksud bahawa terdapat “seseorang di dalam yang sama ada terlibat dalam perkara ini [data breach] atau secara tidak sengaja—mereka telah dimanipulasi.” Pekerja ditipu untuk membenarkan penceroboh masuk ke dalam rangkaian korporat sepanjang masa, walaupun ketika itu bengkel anti-pancingan data telah membuat pusingan.

Bellinger berkata bahawa a peralihan budaya selepas penggodaman boleh menjadi penghalang kepada syarikat aliran kerja, dan mereka tidak selalu akhirnya menjadi sangat membantu, sama ada. Mereka “boleh menyebabkan gangguan dalaman kepada pasukan kerana anda kini memasuki keadaan hampir paranoia,” katanya sambil menjelaskan bahawa syarikat akan melalui tempoh soal siasat sendiri selepas perkara seperti ini berlaku. “Senario terburuk untuk itu ialah anda kehilangan berbulan-bulan akibat ketidakcekapan yang terhasil daripada itu,” katanya.

Berapa Kos Hack?

Ia tidak begitu jelas berapa banyak ini insiden akan merugikan Rockstar. Daniel Wood, seorang penyelidik akademik yang mengkaji industri insurans siber, berkata jika syarikat itu mempunyai insurans siber, maka syarikat insurans boleh membantu sebahagiannya dengan kos, tetapi tidak jelas bahawa Rockstar mempunyai apa-apa.

Walau bagaimanapun, walaupun mereka melakukannya, insurans mungkin tidak banyak membantu dalam kes seperti ini. “Insurans siber biasanya tidak melindungi kehilangan harta intelek atau kerosakan reputasi, sebahagiannya kerana ia sukar untuk diukur,” kata Woods. “Nampaknya penggodaman Rockstar terutamanya merosakkan IP dan reputasi,” katanya, sambil menambah bahawa dia meragui “liputan kewangan akan membantu” dalam kes ini.

Terdapat juga batasan yang serius dan sering mengecewakan terhadap jenis perlindungan yang boleh diberikan oleh industri insurans siber, kata Wood. “Walaupun insurans siber melindungi sesuatu, had insurans selalunya melebihi kerana penanggung insurans tidak selesa menawarkan had dalam ratusan juta (untuk mendapatkan ini, diinsuranskan mesti mendapatkan insurans daripada gabungan penanggung insurans),” katanya.

Ia akan baik-baik saja, Mungkin?

Gambar besar, apakah kerosakan? Jika ia adalah penerbit permainan yang lebih kecil, nasib Rockstar mungkin akan jauh lebih teruk. Walau bagaimanapun, bagi sebuah syarikat yang membanggakan biasa pendapatan bersih ratusan juta dolar, ia mampu untuk mempunyai sedikit telur di mukanya sekali-sekala. Menurut Bellinger, ia mungkin tidak akan menjadi masalah besar.

“Tidak apa-apa,” katanya sambil ketawa. Sukar untuk membayangkan bahawa ini secara serius akan menghalang pengeluaran permainan baharu itu, tambahnya. “Ini adalah masalah Grand Theft Auto. Ia akan baik-baik saja. Orang ramai masih akan terkesan [with the game]mereka [Rockstar] masih akan membuat berbilion-bilion dolar. Sembilan puluh peratus daripada orang yang memainkannya tidak akan pernah menyatakan bahawa ini pernah berlaku,” katanya.

We would like to give thanks to the writer of this article for this incredible content

Apa yang Berlaku jika Penggodam Rockstar Membocorkan Kod Sumber GTA 6


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/