Apakah Kesan Skrin Kotor?

TV besar di dinding di rumah moden.
Bilik_Jepun/Shutterstock.com

Sesuatu yang mungkin anda hadapi semasa membeli TV baharu ialah keseragaman warna yang lemah pada latar belakang hitam, juga dikenali sebagai “kesan skrin kotor” atau singkatannya DSE. Jadi apa yang menyebabkannya, dan adakah apa-apa yang boleh anda lakukan mengenainya?

Apakah Kesan Skrin Kotor?

Kesan skrin kotor merujuk kepada penampilan warna pepejal yang tidak sekata, terutamanya latar belakang kelabu, hitam atau putih pada panel paparan. Ia boleh menjejaskan apa sahaja dengan paparan nipis dan moden, daripada TV dan monitor kepada telefon pintar dan komputer riba. Kesan itu dinamakan kerana ia menyerupai keruh pada paparan di bawah keadaan yang betul, seolah-olah skrin perlu dibersihkan.

Anda boleh melihat kesan skrin kotor menggunakan warna pepejal skrin penuh pada TV anda. Dalam keadaan tontonan biasa, anda mungkin hanya melihat kesannya dalam pemandangan yang sangat gelap atau sangat terang. Ia mungkin hanya kelihatan di dalam bilik yang sangat gelap. Kadangkala pergerakan seperti kuali kamera (terutama pada warna pepejal, seperti padang hijau permainan sukan) boleh menyerlahkan kesannya.

DSE kebanyakannya menjejaskan panel LCD bercahaya LED tetapi kesan yang serupa dengan DSE juga mungkin kelihatan pada Paparan OLED. Pada skrin LCD ia disebabkan oleh isu pembuatan dengan panel itu sendiri atau pencahayaan latar yang tidak sekata. Dalam sesetengah kes, anda mungkin dapat melihat grid lampu latar LED di belakang set yang digunakan peredupan tempatan tatasusunan penuh.

Pada OLED kesannya sama ada menandakan panel rosak atau jalur yang sering menghadapkan kepalanya pada kandungan hampir hitam. Mengambil gambar paparan anda dengan telefon pintar hampir selalu akan memburukkan lagi kesan berbanding keadaan tontonan dunia sebenar.

Anda mungkin pernah mendengar istilah “loteri panel” yang digunakan untuk menerangkan pembelian TV baharu. Jika set anda mempamerkan tanda-tanda DSE, berita “baik” adalah bahawa sangat sedikit panel kelihatan sempurna apabila diperiksa pada slaid kelabu, putih, hitam atau warna penuh medan penuh.

Apa yang Boleh Anda Lakukan Mengenainya?

Sebelum anda tergesa-gesa untuk menguji keseragaman panel TV anda, pertimbangkan perkara ini: jika anda tidak dapat melihat sebarang kelainan dalam keadaan tontonan dunia sebenar, panel anda mungkin cukup baik. Ramai pemilik TV tidak menyedari isu sehingga mereka mencarinya, pada ketika itu mereka melihat ketidaksempurnaan atau kawasan masalah yang kemudiannya sukar untuk diabaikan. Perkara yang sama berlaku untuk set OLED dengan tompok jalur dan gelap.

Jika anda benar-benar mesti menguji setiap aspek TV anda, lakukannya apabila anda mula-mula membelinya supaya anda boleh membuat tuntutan waranti dengan segera. Dalam kes OLED, anda mungkin diminta untuk “menjalankannya” selama beberapa ratus jam atau menjalankan kitaran penyegar semula piksel padanya untuk mengurangkan isu jalur sebelum permintaan anda dipenuhi.

Tiada apa yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan penampilan DSE pada LCD kerana masalahnya adalah disebabkan oleh pembuatan. Laman web seperti RTINGS uji setiap set untuk fenomena dan siarkan penemuannya dalam talian, tetapi perbezaan boleh berlaku antara produk yang berbeza daripada model yang sama, yang dihasilkan pada tahun yang sama, di kilang yang sama. Ia adalah loteri panel!

Jika dalam keadaan ujian TV anda mempamerkan beberapa DSE atau OLED anda mempunyai jalur yang boleh dilihat, cuba buangkannya daripada fikiran anda. Jika anda tidak memberi perhatian kepadanya, anda mungkin mendapati ia mudah diabaikan dan tidak dapat dilihat apabila menonton filem, penstriman rancangan TVatau bermain permainan.

Jika ia benar-benar mengganggu anda dan waranti untuk TV anda telah tamat tempoh—baik, sentiasa ada pembelian TV baharu. Sudah tentu, anda akan mengambil pusingan lagi di loteri panel.

Membeli TV Baharu?

Jika anda mahukan TV baharu pastikan anda membaca panduan kami untuk membeli TV moden (dan panduan kami untuk membeli TV permainan juga). Kami juga telah menghasilkan panduan membeli untuk TV terbaik anda boleh beli.We would like to say thanks to the writer of this post for this amazing material

Apakah Kesan Skrin Kotor?


Our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/