Apakah Perbezaan Antara Em Dash, En Dash dan Hyphen?

Chinnapong/Shutterstock.com

Dalam dunia tipografi, garis mendatar yang sederhana boleh bermakna sekurang-kurangnya tujuh perkara berbeza bergantung pada panjangnya dan konteks penggunaannya. Secara amnya, yang paling mengelirukan ialah tanda sempang, en dash dan em dash. Kami akan menerangkan perbezaannya.

Em Dash lwn En Dash lwn Sempang lwn Minus

Seperti yang kami nyatakan di atas, setiap jenis tanda sempang, sempang atau tanda tolak mempunyai panjang khasnya sendiri, dan setiap jenis juga mendapat Unicode watak. Mari kita lihat bagaimana setiap satu berbeza—dan kami juga akan menunjukkan kepada anda cara menaipnya.

  • Tanda Sempang (-): Tanda sempang menggabungkan perkataan dan digunakan untuk membentuk kata majmuk (biasanya kata adjektif gabungan) seperti “sekali dalam seumur hidup” atau “berkaitan dengan cyborg.” Ia adalah yang paling pendek daripada keluarga garis mendatar tanda baca. Untuk menaip tanda sempang, hanya tekan kekunci tolak pada papan kekunci anda.
  • En Dash (–): Sempang en lebih panjang daripada sempang tetapi lebih pendek daripada sempang em. Ia digunakan untuk menandakan julat berangka (seperti 1981-1983) atau untuk menggantikan perkataan “kepada” dalam perbandingan. Anda boleh menaipnya pada Windows dengan menahan Alt pada papan kekunci anda dan menekan 0150. Pada Mac, taipkannya dengan menekan Option+Minus.
  • Em Dash (—): Sempang em lebih panjang daripada sempang dan sempang en, dan ia sering digunakan untuk memisahkan kata seru atau frasa kurungan—seperti yang ini—tanpa mengganggu aliran ayat. Ia juga boleh menggantikan jenis tanda baca yang lain juga. Sengkang em menimbulkan kontroversi kadang-kadang kerana kekerapan ia muncul dalam tulisan moden. Untuk menaipnya pada Windows, tekan Alt+0151. Pada Mac, tekan Shift+Option+Minus.
  • Tolak (−): Tolak ialah simbol matematik yang secara teknikalnya lebih panjang daripada tanda sempang dan lebih pendek daripada sempang em. Kami menyebut “secara teknikal” kerana kebanyakan orang menggunakan kekunci tolak yang sama untuk menaip sama ada tanda sempang atau tolak silih berganti pada komputer kerana duluan sejarah dari era mesin taip. Secara rasmi, sempang dan tolak ialah dua aksara yang berbeza. Untuk menaip tolak secara tidak rasmi, tekan kekunci tolak pada papan kekunci anda. Jika anda mahukan aksara tolak Unicode rasmi, anda boleh menggunakan pemilih Emoji dalam Windows (tekan Alt+Period) atau pada Mac (Tekan Ctrl+Command+Space) kemudian pilihnya daripada menu dengan kursor tetikus anda.

Seolah-olah itu tidak mencukupi, terdapat aksara Unicode garis mendatar lain, seperti garis bawah (_), makron (¯), dan atas talian (‾)—semuanya boleh digunakan dalam konteks yang berbeza untuk bermaksud perkara yang berbeza. Jenis adalah sangat rumit, dan biasanya anda tidak perlu risau tentangnya. Bagi orang biasa, anda selalunya boleh mendapatkan dengan hanya mengetahui tanda sempang dan tanda sempang.

Apakah Perbezaan Antara Dash dan Em Dash?

Ombak dihempas ke batu di lautan.
Changyu lu/Shutterstock.com

Walaupun selepas semua itu, anda mungkin masih keliru: Bagaimana pula dengan “sempang” lama yang biasa? Apakah itu, dan bagaimana ia berbeza daripada simbol-simbol lain ini? Nah, ternyata dalam dunia tipografi moden, “sempang” biasa sebagai tanda baca tunggal tidak benar-benar wujud. Sebaliknya, “sempang” ialah istilah itu merangkumi berbilang tanda baca seperti en dash dan em dash.

Jadi secara tidak rasmi, anda boleh menyebut “sempang” dan bermaksud sama ada sempang en atau em sempang, tetapi jika anda ingin menaip sengkang, anda perlu memilih salah satu jenis sengkang tertentu. Harap kami tidak memusnahkan harapan anda! Semoga berjaya di luar sana.

BERKAITAN: Apakah Pengekodan Aksara Seperti ANSI dan Unicode, dan Bagaimanakah Ia Berbeza?

We would love to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Apakah Perbezaan Antara Em Dash, En Dash dan Hyphen?


Find here our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/