Apakah Shizuku, dan apakah yang boleh anda lakukan dengannya pada peranti Android anda?

Jambatan Debug Android, atau ADB ringkasnya, ialah alat pembangunan yang berguna untuk antara muka dengan telefon anda untuk penyahpepijatan dan ujian. Melalui ADB, pembangun dan pengguna berkuasa boleh mengakses shell baris arahan Linux terbina dalam Android dengan keistimewaan yang lebih besar daripada aplikasi yang dipasang pengguna. Terutamanya, keistimewaan shell ADB tidak sama dengan akses superuser, oleh itu anda mungkin masih perlu melakukannya akar peranti anda untuk mengawal OS sepenuhnya. Walau bagaimanapun, bergantung pada keperluan pengubahsuaian anda, akses shell mencukupi untuk memberikan atau menafikan kebenaran, menukar nilai tetapan sistem dan melakukan banyak lagi. Di sinilah Shizuku aplikasi mula dimainkan.

Navigasi artikel ini:


Apakah Shizuku?

Shizuku ialah penyelesaian yang bagus untuk menangani senario yang agak rumit dalam dunia pengubahsuaian Android: Membenarkan apl pihak ketiga mengakses Antara Muka Pengaturcaraan Aplikasi (API) peringkat sistem. Ideanya adalah untuk menjalankan proses khusus dengan kebenaran peringkat shell, yang bertindak sebagai proksi antara pelayan sistem dan apl. Daripada bergantung pada menjalankan arahan dalam su shell, pembangun kemudiannya boleh menggunakan komponen pelayan Shizuku untuk melaksanakan operasi tinggi.

Secara ringkasnya, jika apl memerlukan kebenaran khas yang hanya boleh diberikan melalui ADB (atau dengan akar), anda hanya boleh menggunakan Shizuku untuk memberikannya terus dari peranti Android anda.

Projek Shizuku adalah sumber terbuka, dan ia telah diselenggara oleh Rikka (aka RikkaW), Haruuedan beberapa pembangun lain.


Apakah ciri-ciri Shizuku?

 • Overhed prestasi minimum.
 • Pelaksanaan yang sangat pantas (dikuasakan oleh mekanisme komunikasi antara proses Android yang dipanggil “pengikat”).
 • Apl boleh menggunakan API sistem Android dengan penambahan kod yang boleh diabaikan.
 • Pada Android 11 dan ke atas, anda boleh menyediakan dan melancarkan Shizuku terus pada peranti anda.

Bagaimana untuk memuat turun Shizuku?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, projek Shizuku adalah sumber terbuka, oleh itu anda boleh melihat pangkalan kod atau menyusunnya sendiri selepas mengambil sumber daripada repositori GitHub rasminya.

Sekiranya anda sedang mencari versi Shizuku yang telah dikompilasi, anda boleh mendapatkannya terus dari Gedung Google Play. Pemaju juga tuan rumah beberapa cermin untuk memudahkan anda memuat turun keluaran APK rasmi.


Bagaimanakah saya boleh memasang dan mengkonfigurasi Shizuku?

Versi Google Play Shizuku dipasang oleh pengurus pakej Android sendiri dan ia akan terus dikemas kini oleh Gedung Play. Jika anda ingin memilih keluaran APK daripada GitHub, maka anda perlu melakukannya memuatkan pakej secara manual pada peranti Android anda.

Walaupun anda boleh menggunakan Shizuku dalam persekitaran bukan akar, mempunyai akses root secara drastik memudahkan proses menyediakan perkhidmatan Shizuku. Ikuti bersama panduan di bawah untuk mengetahui cara mengkonfigurasi Shizuku dengan kaedah pilihan anda.

Dengan akses root

Sebelum memasang Shizuku dengan akses root, pastikan anda mempunyai versi terkini Magisk dipasang pada peranti sasaran.

 1. Cari ikon Shizuku dan ketik padanya untuk membuka aplikasi.
 2. Pada skrin utama, pergi ke bahagian yang dipanggil Mula (untuk peranti berakar).
  Shizuku bermula untuk peranti berakar
 3. Ketik butang Mula untuk memulakan proses.
 4. Tekan Geran untuk memberikan kebenaran root apabila diminta.
 5. Jika semuanya berjalan lancar, perkhidmatan Shizuku akan bermula dalam beberapa saat pada skrin baharu, kemudian ditutup secara automatik apabila ia selesai.
 6. Tatal ke atas dan sahkan status berjalan Shizuku. Ia sepatutnya memaparkan nombor versi diikuti dengan “root.”

Shizuku menjalankan akar

Secara lalai, perkhidmatan Shizuku tidak dimulakan secara automatik selepas but semula. Untuk menukar tingkah laku, ketik ikon Tetapan di penjuru kanan sebelah atas, kemudian cari Mulakan pada but (root) pilihan. Setelah didayakan, perkhidmatan Shizuku akan dilaksanakan tanpa sebarang campur tangan pengguna selepas anda but semula peranti anda.

Shizuku bermula pada akar but

Perlu dinyatakan bahawa pemaju projek Shizuku sedang mengusahakan bahagian hadapan canggih yang dipanggil Sui. Ia akhirnya akan menggantikan apl Shizuku semasa. Untuk mencubanya, muat turun keluaran terkini daripada repo GitHubnya. Oleh kerana Sui direka sebagai a Modul Magiskanda masih memerlukan Magisk untuk menjalankan apl.

Muat turun Sui

Tidak seperti apl pendamping biasa, Sui tidak menawarkan ikon apl biasa untuk bermula. Untuk mengakses antara mukanya, lakukan salah satu daripada yang berikut:

 • (Android 8.0+, Sui 12.1+) Tekan lama tetapan sistem daripada apl rumah, anda akan menemui pintasan Sui.
 • (Android 8.0+, Sui 12+) Masukkan “Pilihan pembangun” dalam tetapan sistem, sistem akan meminta anda menambah pintasan Sui.
 • Masuk *#*#784784#*#* dalam apl pendail lalai.

Skrin utama Sui

Walaupun Sui mempunyai potensinya sendiri, projek itu belum lagi lengkap. Sehingga penghijrahan daripada apl semasa Shizuku ke Sui secara rasminya dinyalakan hijau, anda dinasihatkan untuk menggunakan apl Shizuku utama untuk mengkonfigurasi pelbagai aspek Shizuku.

Tanpa akses root

Bermula dengan Android 11, Google menambahkan ciri penyahpepijatan wayarles pada pilihan pembangun Android. Ia boleh digunakan untuk mengkonfigurasi perkhidmatan Shizuku pada peranti sasaran tanpa akses root.

 1. Cari ikon Shizuku dan ketik padanya untuk membuka aplikasi.
 2. Pada skrin utama, pergi ke bahagian yang dipanggil Mulakan melalui penyahpepijatan wayarles.
  Shizuku bermula melalui penyahpepijatan wayarles
 3. Ketik pada Berpasangan butang, kemudian tekan Pilihan pemaju. Seterusnya, tatal ke bawah sehingga anda menemui pilihan Penyahpepijatan Tanpa Wayar. Hidupkannya.
 4. Semak Sentiasa benarkan pada rangkaian ini kotak, kemudian tekan benarkan untuk membolehkan ciri tersebut.
  Benarkan penyahpepijatan wayarles pada rangkaian ini
 5. Ketik pada Penyahpepijatan wayarles menu. Seterusnya, pilih pilihan yang dinamakan Gandingkan peranti dengan kod berpasangan.
  Peranti pasangan nyahpepijat wayarles dengan kod pasangan
 6. Sekarang, letakkan kod pasangan Wi-Fi 6 digit yang unik ke dalam kotak teks pemberitahuan kod Shizuku Pairing.
  • Anda juga boleh meleret ke bawah pada bar status anda ke pemberitahuan Shizuku, kemudian ketik Masukkan kod berpasangandan tekan butang Hantar di sebelah kanan untuk mengesahkan.
 7. Pada peringkat ini, anda harus melihat a Berganding berjaya mesej jika kod pasangan itu betul.
  Gandingan Shizuku berjaya
 8. Kembali ke skrin utama aplikasi Shizuku.
  • Anda mungkin perlu meleret keluar pemberitahuan Bergandingan berjaya sebelum anda boleh melakukannya.
 9. Cari Mulakan melalui penyahpepijatan wayarles bahagian dan ketik butang Mula untuk mendayakan perkhidmatan.
 10. Perkhidmatan Shizuku kini akan bermula secara automatik pada skrin baharu, kemudian ditutup secara automatik apabila ia selesai.
  Penyahpepijatan wayarles Shizuku bermula
 11. Tatal kembali ke atas dan sahkan status berjalan Shizuku. Ia harus memaparkan nombor versi diikuti dengan “adb.”

Shizuku menjalankan ADB

Perlu diingat bahawa anda perlu mendayakan pilihan “Penyahpepijatan wayarles” sekali lagi dan mulakan semula Shizuku selepas memulakan semula peranti sasaran.

Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan Shizuku melalui akses ADB berwayar. Ini amat berguna untuk semakan Android yang lebih lama, atau beberapa kulit Android OEM di mana penyahpepijatan wayarles tidak mudah diakses. Walau bagaimanapun, anda memerlukan a PC/Mac dengan ADB dipasang serta Pemacu Android OEM dipasang sebagai prasyarat.

 1. Sebelum meneruskan, pastikan peranti sasaran boleh ditemui oleh proses ADB pada PC/Mac anda.
  • taip adb devices dalam tetingkap terminal, kemudian tekan Enter. Anda seharusnya melihat nombor pengecam peranti unik di bawah Senarai peranti yang dilampirkan, memberitahu anda ia disambungkan dan dikenali oleh antara muka ADB.
 2. Buka apl Shizuku sekurang-kurangnya sekali pada telefon anda.
 3. Jalankan arahan berikut pada tetingkap terminal PC/Mac anda:
  adb shell sh /sdcard/Android/data/moe.shizuku.privileged.api/start.sh

  adb berwayar Shizuku bermula

 4. Jika berjaya, anda harus melihat a keluar dengan 0 status pada tetingkap terminal dalam beberapa saat.
 5. Pada telefon anda, buka apl Shizuku. Kemudian tatal kembali ke atas dan sahkan status berjalan Shizuku. Ia harus memaparkan nombor versi diikuti dengan “adb.”

Dengan syarat anda mengikuti semua itu, anda kini sepatutnya mempunyai contoh Shizuku yang berfungsi pada peranti Android anda.


Bagaimana untuk menggunakan Shizuku?

Jika anda biasa dengan Magisk, maka Shizuku agak serupa. Tetapi bukannya menguruskan akses root, ia menguruskan akses shell. Akibatnya, jika anda mempunyai tika Shizuku yang berfungsi dan kemudian cuba membuka apl yang menggunakan Shizuku untuk melaksanakan operasi tinggi, anda akan melihat gesaan untuk membenarkan akses. Sebaik sahaja anda membenarkannya, Shizuku akan menjaga keperluan akses API dengan lancar.

Shizuku mengakses sandaran Swift

Ia juga mungkin untuk menggunakan Shizuku bersama-sama dengan apl emulator terminal pada peranti. Bahagian ini berada di luar skop tutorial ini, tetapi anda boleh meneroka ciri ini dengan mengetik pilihan “Gunakan Shizuku dalam apl terminal” pada menu utama apl.

Untuk komuniti pembangunan aplikasi Android, anda boleh memanfaatkan kuasa Shizuku dengan mudah. Untuk berbuat demikian, lihat penerangan kami dan semak Repo API Shizuku.

Laman Web Rasmi Shizuku


Kesimpulan

Mengakar peranti Android anda membukanya kepada dunia penyesuaian, tetapi ia tidak selalu menjadi pilihan yang boleh dilaksanakan. Malangnya, apabila masa berlalu, dan Google menambah baik kaedah pengesanan gangguannya, semakin kurang ruang yang tinggal untuk bermain-main. Apl Shizuku agak mengisi kekosongan, yang bagus untuk adegan pengubahsuaian Android. Mudah-mudahan, kita akan melihat banyak apl dan mod dengan sokongan asli untuk perkhidmatan Shizuku dalam masa terdekat.


We would like to thank the author of this article for this incredible web content

Apakah Shizuku, dan apakah yang boleh anda lakukan dengannya pada peranti Android anda?


You can find our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/