API ‘Penjejakan Badan’ Quest Hanya Anggaran Tanpa Kaki

API ‘Penjejakan Badan’ Quest bukanlah seperti yang kelihatan dan bunyinya.

API Penjejakan Badan telah dikeluarkan pada hari Khamis sebagai sebahagian daripada SDK Pergerakan, yang turut merangkumi API Penjejakan Mata dan API Penjejakan Wajah untuk Quest Pro.

Akaun Twitter rasmi Oculus Developers mengumumkan pelepasan itu dengan ilustrasi daripada dokumentasi tersebut menunjukkan pose seluruh badan pengguna sedang dijejaki. Ini telah dikongsi secara meluas – menyebabkan ramai yang percaya Quest baru sahaja mendapat sokongan penjejakan badan – tetapi kedua-dua nama API dan ilustrasinya mengelirukan.

Meta API Penjejakan Tangan menyediakan kedudukan sebenar tangan & jari anda, dijejaki oleh kamera yang menghadap ke luar. API Penjejakan Mata & API Penjejakan Wajah memberikan arah pandangan sebenar anda dan pergerakan otot muka, dijejaki oleh kamera menghadap ke dalam Quest Pro. Tetapi API “Penjejakan Badan” hanya menyediakan “simulasi rangka bahagian atas badan” berdasarkan kedudukan kepala dan tangan anda, jurucakap Meta mengesahkan kepada UploadVR. Ia bukan penjejakan sebenar, dan ia tidak termasuk kaki anda.

Nama yang lebih baik untuk API ialah Anggaran Pose Badan. Jurucakap itu menyifatkan teknologi itu sebagai gabungan kinematik songsang (IK) dan pembelajaran mesin (ML). IK merujuk kepada kelas persamaan untuk menganggar kedudukan yang tidak diketahui bagi bahagian rangka (atau robot) berdasarkan kedudukan yang diketahui. Persamaan ini menguasakan semua avatar VR badan penuh dalam apl hari ini. Pembangun tidak perlu melaksanakan (atau memahami) matematik di sebalik IK, kerana enjin permainan seperti Unity & Unreal mempunyai IK terbina dalam dan pakej seperti yang popular IK akhir menawarkan pelaksanaan yang lengkap dengan harga kurang daripada $100.

Melainkan anda menggunakan perkakasan penjejakan badan seperti HTC Vive Trackers, IK untuk VR cenderung tidak tepat – terdapat banyak penyelesaian yang berpotensi untuk setiap set kedudukan kepala dan tangan yang diberikan. Cadangan Meta di sini ialah model pembelajaran mesinnya boleh menghasilkan pose badan yang lebih tepat secara percuma. Video demonstrasi nampaknya menyokong dakwaan itu, walaupun tanpa bahagian bawah badan – dan dengan sokongan terhad kepada set kepala Quest – kebanyakan pembangun mungkin tidak akan menerima tawaran ini.

Walau bagaimanapun, petua yang diberikan pada acara Meta’s Connect 2022, dan penyelidikan syarikat, mencadangkan kaki akan ditambah pada masa hadapan.

Dalam ceramah untuk pemajuPengurus Produk Penjejakan Badan Vibhor Saxena berkata:

“Peningkatan baharu pada penjejakan badan pada tahun-tahun akan datang akan tersedia melalui API yang sama, jadi anda boleh yakin bahawa anda akan terus mendapat teknologi penjejakan badan terbaik daripada Meta tanpa perlu beralih kepada antara muka yang berbeza.

Kami teruja untuk membawa keupayaan ini kepada anda dan bekerja keras untuk menjadikan pengesanan badan lebih baik pada tahun-tahun akan datang.”

Semasa ucaptama utama Mark Zuckerberg mengumumkan Meta Avatar semakin berkaki dengan demonstrasi yang juga mengelirukan. Legs akan tiba di Horizon akhir tahun ini, kemudian dalam SDK untuk apl lain tahun depan. Saxena mengesahkan API Penjejakan Badan memanfaatkan teknologi asas yang sama yang menjanakan Meta Avatar – yang nampaknya mencadangkan API akan mendapat kaki juga.

Anda mungkin tertanya-tanya: jika API Penjejakan Badan hanyalah anggaran berdasarkan kedudukan kepala dan tangan, bagaimana mungkin ia boleh menggabungkan kaki? Bulan lepas Meta menunjukkan penyelidikan mengenai perkara ini, memanfaatkan kemajuan terkini dalam pembelajaran mesin. Sistem yang ditunjukkan tidak tepat sepenuhnya walaupun dan mempunyai Kependaman 160ms – lebih daripada 11 bingkai pada 72Hz. Masa itu terlalu perlahan dan outputnya tidak sempurna, jadi anda tidak boleh mengharapkan untuk melihat ke bawah dan melihat kaki anda sendiri dalam kedudukan yang anda harapkan. Komen daripada CTO Meta cadangkan syarikat mungkin menggunakan teknologi seperti ini untuk menunjukkan kaki milik orang lain avatar sebaliknya:

“Mempunyai kaki pada avatar anda sendiri yang tidak sepadan dengan kaki sebenar anda sangat membingungkan orang ramai. Tetapi sudah tentu kita boleh meletakkan kaki pada orang lain, yang anda boleh lihat, dan ia tidak mengganggu anda sama sekali.

Jadi kami sedang mengusahakan kaki yang kelihatan semula jadi kepada seseorang yang menjadi pemerhati – kerana mereka tidak tahu bagaimana kedudukan kaki sebenar anda – tetapi mungkin anda apabila anda melihat kaki anda sendiri akan terus tidak melihat apa-apa. Itu strategi kami sekarang.”

Seperti yang kita perhatikan pada masa itu, penyelesaian yang akan datang mungkin tidak mempunyai kualiti yang sama dengan penyelidikan ini. Kertas pembelajaran mesin sering dijalankan pada GPU PC berkuasa pada kadar bingkai yang agak rendah, dan kertas itu tidak menyebut prestasi masa jalan sistem yang diterangkan.We would like to give thanks to the writer of this post for this amazing material

API ‘Penjejakan Badan’ Quest Hanya Anggaran Tanpa Kaki


You can view our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/