Apl papan buletin tanpa nama Yik Yak mendedahkan lokasi sebenar penggunanya

Yik Yak, sebuah aplikasi yang bertindak sebagai papan mesej tanpa nama tempatan, memungkinkan untuk mencari lokasi tepat pengguna dan ID unik, Papan induk laporan. Seorang penyelidik yang menganalisis data Yik Yak dapat mengakses koordinat GPS tepat dari mana siaran dan ulasan datang, tepat dalam jarak 10 hingga 15 kaki, dan berkata dia membawa penemuannya kepada syarikat pada bulan April.

Pertama kali dilancarkan pada 2013, Yik Yak popular di kampus kolej, di mana ia sering digunakan untuk mengumpat, menyiarkan kemas kini dan pembuli siber pelajar lain. Selepas kemerosotan kaitan dan percubaan yang gagal penyederhanaan kandungan, aplikasi ditutup pada 2017, hanya untuk bangkit daripada kematian tahun lepas. Pada bulan November, kata syarikat itu ia telah melepasi 2 juta pengguna.

Papan induk bercakap dengan David Teather, pelajar sains komputer yang berpangkalan di Madison, Wisconsin, yang membangkitkan kebimbangan keselamatan kepada Yik Yak dan terus menerbitkan penemuannya di catatan blog. Apl ini memaparkan siaran daripada pengguna berdekatan tetapi hanya memaparkan lokasi anggaran, seperti “sekitar 1 batu jauhnya,” sehingga lima batu, untuk memberi pengguna gambaran dari mana kemas kini komuniti berdekatan mereka datang.

Walaupun Yik Yak menjanjikan tidak mahu namanya disiarkan, Teather menegaskan bahawa menggabungkan koordinat GPS dan ID pengguna boleh menyahnamakan pengguna dan mengetahui tempat tinggal orang memandangkan ramai yang berkemungkinan menggunakannya dari rumah dan data adalah tepat dalam jarak 10 hingga 15 kaki. Gabungan maklumat itu boleh digunakan untuk mengintai atau memerhati orang tertentu, dan Teather menyebut bahawa risiko mungkin lebih tinggi bagi orang yang tinggal di kawasan luar bandar di mana jarak rumah lebih daripada 10 hingga 15 kaki kerana lokasi GPS boleh menyempitkan pengguna kepada satu alamat.

Sebagai Papan induk melaporkan, data itu boleh diakses oleh penyelidik seperti Teather, yang tahu cara menggunakan alatan dan menulis kod untuk mengekstrak maklumat — tetapi risikonya cukup nyata untuk menggesa Teather untuk membawanya ke perhatian Yik Yak.

“Memandangkan id pengguna adalah berterusan, anda boleh mengetahui rutin harian pengguna tentang bila dan dari mana mereka menyiarkan YikYaks, ini boleh digunakan untuk mengetahui rutin harian pengguna YikYak tertentu,” tulis Teather. Dia menyenaraikan cara lain data boleh disalahgunakan, seperti mengetahui tempat tinggal seseorang, memantau pengguna atau menceroboh rumah seseorang apabila mereka tiada di sana.

Yik Yak tidak menjawab permintaan untuk komen daripada The Verge.

mengikut papan induk, versi terbaharu apl yang dikeluarkan oleh Yik Yak tidak lagi mendedahkan lokasi dan ID pengguna yang tepat, tetapi Teather berkata dia masih boleh mendapatkan maklumat tersebut menggunakan versi apl sebelumnya.

“Jika YikYak mengambil perkara ini dengan lebih serius, mereka akan menyekat medan ini daripada dikembalikan dan memecahkan versi lama dan memaksa pengguna untuk menaik taraf kepada versi aplikasi yang lebih baharu,” tulisnya dalam catatan blog.We would love to thank the author of this write-up for this incredible material

Apl papan buletin tanpa nama Yik Yak mendedahkan lokasi sebenar penggunanya


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/