Apl Windows Ini Sudah Lapuk, Berisiko atau Scammy

Imej untuk artikel bertajuk Aplikasi Windows Ini Sudah Lapuk, Berisiko atau Scammy

Foto: diy13 (Shutterstock)

Setiap komputer membangunkan beberapa cruft dari semasa ke semasa: apl kecil yang anda pasang tahun lalu dan terlupa tentangnya, atau utiliti pembersihan yang anda muat turun semasa anda ingin mengosongkan sedikit ruang, tetapi masih berjalan di latar belakang. Tambahan pula, Windows datang dengan perisian bloat sendiri. Tidak kira berapa lama (atau baru) PC Windows anda adalah, anda harus melakukan audit sekali-sekala ke atas apl yang telah anda pasang, dan tentukan apl yang anda boleh lakukan tanpanya.

Disini adalah beberapa aplikasi Windows yang anda patut alih keluar ASAP—sama ada kerana mereka ketinggalan zaman, mereka menimbulkan risiko keselamatan, atau kerana ia hanya penipuan.

CCleaner dan utiliti pembersihan lain

Windows 10 dan 11 melakukan tugas yang baik untuk menjaga diri mereka sendiri. Tidak perlu lagi aplikasi pembersihan—terutamanya CCleaner. CCleaner pernah menjadi a aplikasi yang boleh dipercayai untuk membersihkan Windows. Tetapi pada tahun 2017, ia telah dibeli oleh Avast, yang mula menambah ciri dan data yang tidak diperlukan-alat pemantauan. Walaupun aplikasi lebih baik mengenai perkara ini sekarang, hanya tidak perlu menggunakan utiliti pembersihan seperti CCleaner pada hari ini.

Teknologi berlebihan seperti Flash, Silverlight, Java

Adobe Flash tiada lagi. Alhamdulillah. Tetapi ia masih mungkin pada komputer anda. Perkara yang sama mungkin berlaku untuk rangka kerja dan teknologi yang lebih lama seperti Microsoft Silverlight, Java dan Shockwave. Pergi ke senarai apl anda dan jika anda melihat mana-mana daripadanya dalam senarai, jadikan ia sebagai pembunuhan segera.

Utiliti tangkapan skrin percuma seperti Lightshot

Lightshot ialah utiliti percuma untuk mengambil dan memuat naik tangkapan skrin ke awan. Ia berguna, tetapi ia mempunyai risiko keselamatan. Kami cadangkan anda jangan gunakan mana-mana alat tangkapan skrin pihak ketiga untuk mengambil tangkapan skrin data peribadi—eterutamanya sesuatu seperti Lightshot yang bersambung ke storan awan, di mana anda tidak mempunyai kawalan ke atas data.

Gunakan Alat Snipping Window, atau ShareX, cadangan kami untuk alat tangkapan skrin terbaik untuk Windows (dan kemudian hanya simpan tangkapan skrin secara setempat).

Cortana

Cortana ialah salah satu projek Microsoft yang tidak pernah berjaya. Ia telah pun disembunyikan dalam Windows 10, dan ia hilang dalam Windows 11. Namun, Cortana mengintai di latar belakang, mengambil ruang dan sumber. Menggunakan Skrip Windows10Debloater dalam PowerShell untuk menyahpasang Cortana dengan hanya satu klik.

Apl Apple seperti Bonjour, QuickTime, iTunes dan banyak lagi

Jika anda memasang iTunes sekali pada tahun 2014, anda masih mempunyai sekurang-kurangnya lima apl Apple berbeza yang dipasang pada komputer anda. Dalam era moden, iTunes benar-benar tidak diperlukan, dan jika anda mahu membuat sandaran atau menyegerakkan iPhone anda dengan PC, anda boleh menggunakan alat pihak ketiga (atau hanya menggunakan iCloud).

Pergi ke senarai apl anda dan alih keluar apl berkaitan iTunes seperti Bonjour, Kemas Kini Perisian Apple, Sokongan Apple Mobile Devie, QuickTime dan iTunes.

bloatware pengeluar

Jika anda membeli PC Windows daripada sesiapa selain daripada Microsoft, kemungkinan besar ia telah diprapasang dengan apl percuma anda tidak perlu. Pergi ke senarai apl anda dan cari apl sedemikian. Menggunakan Patutkah Saya Mengalihkannya? tapak web untuk mengetahui apl mana yang merupakan perisian bloat dan nyahpasangnya serta-merta.

Perisian bloat McAfee

McAfee ialah salah satu aplikasi antivirus yang sendiri tidak selamat. Dan ia telah terbukti a terkenal rumit untuk sepenuhnya Nyahpasang pada Mac. Ia kebanyakannya datang sebelumdipasang dengan PC, dan bukan aplikasi yang mudah digunakan. sayaia mudah untuk disingkirkan pada Windows, walaupun—yanda boleh menyahpasangnya daripada senarai Apl dalam Tetapan.

Apl Torrent seperti uTorrent dan BitTorrent

uTorrent pernah menjadi aplikasi torrent terbaik untuk Windows; BitTorrent adalah detik terdekat. Tetapi kemudian uTorrent mula mendapat iklan dan bloat—dan BitTorrent berjalan dengan cara yang sama. uTorrent juga menambah perisian perlombongan kripto tanpa memberitahu pengguna. Aduh.

Nyahpasang apl ini dan tukar ke qBittorrentyang selamat, percuma dan sumber terbuka.

WinRar

Semua orang memerlukan apl untuk membuka zip arkib—but ia tidak sepatutnya WinRar. ini aplikasi tidak melihat kemas kini sebenar dalam 20 tahun, dan menawarkan percubaan selama 40 hari secara berterusan. Ia tidak akan mengunci anda jika anda tidak membayar, tetapi ia kehendak terus tunjukkan kepada anda pop timbul yang menjengkelkan. Tukar kepada 7-Zip aplikasi, yang percuma dan mudah digunakan.

We would love to thank the author of this write-up for this amazing material

Apl Windows Ini Sudah Lapuk, Berisiko atau Scammy


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/