Apple akan melancarkan iPad boleh lipat dan bukannya iPhone pada 2024, penganalisis meramalkan

Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook bercakap pada satu acara di kampus Apple Park di Cupertino, California, pada 7 September 2022. Pada pembentangan yang digelar Far Out, Apple bersedia untuk memperkenalkan barisan iPhone 14, serangkaian jam tangan pintar baharu dan AirPod baharu .

Nic Coury | Bloomberg | Imej Getty

epal kemungkinan akan melancarkan iPad dengan skrin lipat pada 2024, firma penganalisis CCS Insight berkata pada hari Selasa, meramalkan gergasi teknologi AS itu akan mula bereksperimen dengan teknologi boleh lipat tidak lama lagi.

CCS Insight menerbitkan laporan ramalan tahunannya pada hari Selasa di mana penganalisis kumpulan itu membuat ramalan tentang produk dan arah aliran masa depan.

Dalam laporan terbaru, CCS Insight meramalkan Apple akan melancarkan iPad boleh lipat dalam masa dua tahun dan bukannya bermula dengan iPhone boleh lipat.

Ini bertentangan dengan pembuat telefon pintar lain seperti Samsung yang mempunyai melancarkan telefon pintar boleh lipat bukannya tablet.

“Sekarang ini tidak masuk akal untuk Apple membuat iPhone boleh lipat. Kami fikir mereka akan mengelak trend itu dan mungkin mencelupkan jari kaki ke dalam air dengan iPad boleh lipat,” Ben Wood, ketua penyelidikan di CCS Insight, memberitahu CNBC dalam temu bual.

“IPhone lipat akan berisiko tinggi untuk Apple. Pertama, ia perlu sangat mahal untuk tidak menghina iPhone sedia ada,” tambah Wood.

Baca lebih lanjut mengenai teknologi dan kripto daripada CNBC Pro

Penganalisis itu berkata bahawa iPhone boleh lipat mungkin memerlukan kos sekitar $2,500. iPhone 14 Pro Max Apple dengan storan terbesar, yang merupakan model paling mahal pada masa ini, berharga sekitar $1,599.

Wood juga berkata bahawa jika Apple mempunyai sebarang masalah teknikal dengan telefon boleh lipat, maka ia akan menjadi “kegilaan makan” dengan pengkritik yang menyerang Apple untuk masalah tersebut.

Namun, Apple “tiada pilihan selain bertindak balas kerana trend ke arah barang boleh lipat sedang mengumpul momentum,” kata Wood, justeru syarikat itu akan bermula dengan iPad.

Beliau berkata ia akan memberi Apple peluang untuk mempelajari cara melaksanakan dan menskalakan teknologi skrin boleh lipat serta “menghirup nafas baharu” ke dalam rangkaian iPad.

Apple tidak serta-merta tersedia untuk komen apabila dihubungi oleh CNBC.

Terdapat beberapa rungutan mengenai niat Apple dengan produk skrin boleh lipat. Awal tahun ini, firma penyelidikan pasaran Display Supply Chain Consultants berkata Apple tidak mungkin memasuki pasaran telefon pintar boleh lipat sehingga 2025 paling awal. Bagaimanapun, syarikat itu berkata bahawa Apple sedang meneroka teknologi boleh lipat untuk paparan bersaiz sekitar 20 inci. Itu boleh ditumpukan pada produk notebook boleh lipat baharu, kata syarikat penyelidikan pasaran itu.

Ramalan tentang iPhone boleh lipat sementara itu telah wujud sekurang-kurangnya empat tahun. Tahun lepas, Ming-Chi Kuo dari TF International Securities, seorang penganalisis Apple terkemuka yang terkenal dengan ramalannya yang boleh dipercayai, berkata syarikat itu boleh mengeluarkan iPhone dengan skrin lipat pada 2024.

Apple akan menggabungkan 5G dan pemproses dalam cip

CCS Insight juga meramalkan bahawa Apple akan terus melabur dalam reka bentuk cipnya sendiri.

Pada masa ini, gergasi Cupertino mereka bentuk cip tersuainya sendiri untuk iPhone dan iPad. Ia bergantung pada pembuat cip AS Qualcomm untuk modem yang membenarkan peranti ini menyambung ke rangkaian internet mudah alih untuk sambungan 5G.

Walau bagaimanapun, CCS Insight berkata bahawa Apple mungkin akan menyepadukan modem 5Gnya sendiri ke dalam siri pemproses A untuk penyelesaian “cip tunggal” untuk iPhone pada tahun 2025.

Apple memperoleh perniagaan modem Intel pada 2019. Itu membawa kepada spekulasi bahawa gergasi teknologi itu akan segera meninggalkan Qualcomm dan menggunakan modem sendiri dalam perantinya. Namun, itu belum berlaku lagi.

Kuo dari TF International Securities berkata pada bulan Jun beliau menjangkakan syarikat itu akan terus menggunakan cip Qualcomm untuk iPhone yang dikeluarkan pada 2023.

Wood berkata bahawa Apple telah “meningkatkan keupayaan dalaman” supaya ia boleh menggunakan modemnya sendiri dalam iPhone.

“Mereka (Apple) telah menembak untuk sasaran ini selama bertahun-tahun. Mereka memperoleh aset daripada Intel daripada unit modem, mereka telah bekerja keras untuk meningkatkannya, mereka sangat berminat untuk memastikan mereka terus mengembangkan mata kawalan yang mereka ada,” kata Wood.

“Mereka tidak mahu perlu terus membayar pembekal pihak ketiga untuk teknologi mereka.”

We wish to give thanks to the author of this post for this amazing content

Apple akan melancarkan iPad boleh lipat dan bukannya iPhone pada 2024, penganalisis meramalkan


Explore our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/