Apple Keluarkan Mod Senaman Ultra Apple Watch Kuasa Rendah Menengah Baharu

Apabila Apple Watch Ultra telah diumumkan bulan lepas, ia termasuk mod kuasa rendah awal merentas keseluruhan jam tangan yang kebanyakannya hanya mengurangkan beberapa ciri latar belakang sambil mengekalkan kesetiaan senaman. Maksudnya, kadar denyutan jantung dan kadar pensampelan GPS kekal sama pada kadar kemas kini 1 saat (standard industri). Dalam mod kuasa rendah awal ini, Apple mendakwa anda mempunyai bateri yang mencukupi untuk kebanyakan orang menamatkan perlumbaan jarak Besi, dengan purata untuk itu adalah kira-kira 15 jam. Dan sememangnya, dalam ujian saya, saya keluar dan melakukan larian/kenaikan jejak selama 14 jam dan selesai dengan baki 15% bateri dalam mod ini.

Walau bagaimanapun, semasa pengumuman, mereka juga menjanjikan mod senaman kuasa rendah sekunder “kemudian Musim Gugur ini” yang akan mengurangkan bacaan GPS kepada sekali setiap 2 minit dan bacaan kadar denyutan jantung kepada sekali setiap 1 minit. Mod baharu itu dikeluarkan hari ini sebagai sebahagian daripada watchOS 9.1. Dalam mod itu, unit akan mencapai hayat bateri sehingga 60 jam. Walau bagaimanapun, itu bukan 60 jam hayat bateri GPS, tetapi 60 jam hayat jam pintar, termasuk tugas lain, khususnya:

“Senaman mendaki, berjalan kaki atau berlari, lebih 600 pemeriksaan masa, 35 minit penggunaan apl, 3 minit bercakap dan 15 jam penjejakan tidur. Penggunaan termasuk sambungan LTE atas permintaan dan 5 jam disambungkan ke iPhone melalui Bluetooth sepanjang 60 jam.”

Dan kemudian dalam mod baharu ini, perubahan berikut dibuat:

– Mematikan paparan sentiasa hidup
– Mengurangkan sambungan selular untuk hanya mengemas kini setiap jam
– Menjadikan selular atas permintaan apabila tidak berada dalam julat telefon anda
– Hadkan ciri latar belakang termasuk pemberitahuan kadar denyutan jantung yang tidak teratur dan pengesanan auto-senaman
– Mengurangkan kadar denyutan jantung kepada sekali seminit, dan kemas kini GPS kepada sekali setiap 2 minit
– Mengurangkan kemas kini jarak dan kadar kepada sekali setiap 1-2 minit (berbeza sedikit)
– Mematikan kuasa berjalan (sepenuhnya)
– Mematikan semua metrik kecekapan berjalan (cth ayunan menegak/masa sentuhan bumi)
– Mengurangkan bacaan altimeter
– Mematikan belahan dan segmen
– Mematikan makluman

Jadi untuk meringkaskan, anda pada dasarnya mempunyai empat tahap:

Penggunaan/mod biasa: 36 jam hayat bateri jam tangan pintar
Penggunaan biasa dengan mod senaman: 12 jam hayat bateri GPS
Mod Kuasa Rendah (kesetiaan senaman penuh): Kira-kira 15 jam hayat bateri GPS
Mod Kuasa Rendah (kemas kini HR/GPS dikurangkan): 60 jam hayat bateri jam tangan pintar

Jadi, berapa banyak masa senaman GPS sebenar ialah mod baharu ini? Malangnya, Apple tidak akan membuat sebarang tuntutan di sana. Dan walaupun sejarah saya baru-baru ini keluar dan mendaki/berlari sehingga pelbagai produk mati (termasuk menguji Enduro 2 pada musim panas lalu, 8 hari mendaki Alps kemudian), saya langsung tidak mempunyai masa minggu ini untuk keluar dan berlari/mendaki selama beberapa jam sehingga benda ini mati.

Walau bagaimanapun, apa yang saya pelajari daripada ujian bateri Apple Watch Ultra saya sebelum ini ialah kadar penurunan bateri sangat boleh diramalkan. Semasa pendakian 14 jam saya dengan mod rendah pertama, saya menyimpan nota setiap jam tentang kadar pembakaran bateri. Dan hampir sepanjang hari ia terbakar dengan sangat konsisten pada 6-7%/jam. Satu pengecualian ialah satu jam tengah hari di mana ia membakar 14% secara rawak tanpa sebab yang jelas. Walau bagaimanapun, alam 6-7% itu sepadan dengan apa yang orang lain lihat juga, sekali lagi, dalam mod senaman kesetiaan penuh.

Mengujinya:

Jadi, bagaimana pula dengan mod kuasa rendah baharu ini? Baiklah, mari kita lakukan beberapa ujian mudah. Pertama, untuk mendayakannya – yang memerlukan anda memuat turun kemas kini WatchOS 9.1 terkini, yang hanya akan dipaparkan sebaik sahaja anda memuat turun kemas kini iOS terkini – kedua-duanya dikeluarkan hari ini. Setelah anda memasangnya, di bawah tetapan senaman dalam apl ‘Tonton’ pada telefon anda, anda akan melihat pilihan “Sedikit Bacaan GPS dan Kadar Jantung” baharu:

clip_image001 clip_image001[6]

Apabila anda berbuat demikian, ia menyenaraikan sebahagian senarai perkara dalam apl, tetapi seperti yang saya dapati, itu sebenarnya bukan keseluruhan senarai. Sebaliknya, anda perlu keluar dan berlari dan menyedari apa yang hilang. Untuk itu, saya telah memasukkan semua yang saya boleh fikirkan dalam senarai di atas (termasuk perkara seperti tiada kuasa berjalan).

Dengan membolehkan itu, saya keluar untuk pengembaraan. Dalam kes ini, saya secara khusus meninggalkan telefon – tetapi ingat unit Apple Watch 2022 (Ultra/Siri 8/SE Generasi Kedua) tidak lagi memanfaatkan sambungan telefon untuk sebarang penggunaan GPS. Itu sahaja pada peranti sekarang. Seperti sebelum ini, saya tidak mendayakan LTE pada Apple Watch Ultra saya.

Apabila anda memulakan sebarang larian/berjalan/kenaikan (satu-satunya aktiviti yang berkaitan dengannya), ia akan memberi amaran kepada anda sekali lagi bahawa anda akan memasuki mod data-rendah-bau dan menawarkan untuk membawa anda kembali ke jalan lurus dan sempit :

clip_image001[13]

Untuk ujian ini, saya mengabaikannya, dan saya pergi:

clip_image001[17]

Sekarang, saya tidak akan membosankan anda dengan mengulangi keseluruhan larian. Sebaliknya, saya akan membuat beberapa perkara pemerhatian cepat, dan kemudian beberapa perkara data.

A) Laju/Jarak/Jam: Semasa berlari, anda kehilangan sebarang jenis rentak/jarak serta-merta dan metrik HR, sebaliknya, ini dikemas kini kira-kira sekali setiap 60 saat untuk kadar denyutan jantung (menunjukkan snap HR terbaharu sekali setiap minit). Dan kemudian untuk jarak, anda akan mendapat kemas kini kira-kira setiap 90 saat daripada ujian saya. Ia sebenarnya bukan setiap 2 minit dari kemas kini GPS. Ini menarik, kerana saya jangka ia akan menggunakan pecutan berasaskan pergelangan tangan untuk jarak yang dikemas kini secara berterusan (seperti jam tangan lain di pasaran), tetapi sebenarnya, ia tidak, ia hanya mengemas kini setiap 1-2 minit. Anda boleh melihat ini di bawah dalam dua foto yang saya ambil ini, kira-kira 70 saat, dan jarak dan HR kekal sama (walaupun berjalan sepanjang masa):

clip_image001 clip_image001[6]

B) Kuasa Larian/Metrik Lanjutan: Halaman data kuasa larian saya yang dikonfigurasikan untuk profil larian itu hilang sepenuhnya, begitu juga data kuasa larian selepas larian. Selanjutnya, semua metrik berkaitan kecekapan berjalan telah hilang – kedua-dua halaman data pertengahan jalan dan juga halaman data pasca jalan.

C) Altimeter: Halaman ketinggian altimeter barometrik saya nampaknya juga tidak dikemas kini dengan sangat mesra. Dalam sesetengah kes, ia adalah sekali setiap minit, dan dalam kes lain ia berlangsung beberapa minit antara kemas kini.

clip_image001[15]

D) Perpecahan: Seperti yang dinyatakan, anda tidak akan mendapat pemisahan semasa larian, tetapi anda akan mendapat pemisahan selepas larian, walaupun, ia tidak tepat.

E) Tali Kadar Jantung: Fakta yang menggembirakan: Jika anda mempunyai tali kadar denyutan jantung yang dipasangkan melalui menu Bluetooth pada Apple Watch, ia *AKAN* menggunakannya pada kesetiaan penuh (setiap saat), yang hebat. Saya menjangkakan sifar bateri terkena di sana, kerana gandingan sensor BLE adalah (mengikut reka bentuk) sangat ringan dari sudut kesan bateri, dan dalam hampir setiap peranti terdapat penjimatan yang besar menggunakan tali dada BLE/ANT+ di atas sensor HR optik dalaman.

clip_image001[11]

Walau bagaimanapun, perkara yang menarik sebenarnya ialah berapa banyak jarak yang anda akan hilang. Dalam kes saya, laluan saya tidak terlalu kompleks (baca: bukan laluan tukar balik gunung). Tetapi, ia adalah laluan dengan kedua-dua bahagian lurus yang bagus di mana kekurangan kemas kini GPS tidak begitu penting, tetapi juga beberapa bahagian hutan yang bagus di mana ia merindui segala-galanya. Dan walaupun saya mempunyai banyak carta perbandingan yang kemas untuk ditunjukkan kepada anda, cara terbaik untuk menggambarkan ini sebenarnya adalah tangkapan skrin peta Apple sendiri, kerana ia dengan mudah meletakkan garis putus-putus untuk semua bahagian yang GPS dimatikan, dan kemudian hanya menyambungkan titik-titik itu:

clip_image001[8] clip_image001[10] clip_image001[12] clip_image001[14]

Sekarang secara teori, jika terdapat telefon yang disambungkan dengan akses Peta Apple, ia melakukan beberapa perkara jenis snap-to-route. Tetapi saya tidak mempunyai sambungan pertengahan larian itu, dan ia tidak terputus untuk laluan selepas larian. Walau bagaimanapun, secara realistik, jika anda cuba mengeluarkan setiap bahagian bateri pada jam tangan ini untuk pengembaraan 20 jam lebih, maka dalam kebanyakan kes saya, anda juga berkemungkinan cuba mengeluarkan bateri pada telefon anda, dan mungkin sambungan telah ditolak /dilumpuhkan untuk mengekalkan hayat bateri.

Walau apa pun, anda boleh melihat kesan trek GPS dalam peta perbandingan (inilah pautan penuh jika anda ingin menggali lebih dalam):

ApplewatchKuasa Rendah2ApplewatchKuasa Rendah1

Dan lagi:

ApplewatchKuasa Rendah4 ApplewatchKuasa Rendah5

Jelas sekali, ia memotong sudut seperti perniagaan tiada siapa. Keseluruhan bahagian luar/belakang tiada. Rosie Ruiz pasti berbangga. Bagi jarak akhir:

Apple Watch Ultra (Mod Kuasa Terendah): 10.54KM

COROS Vertix 2 (Multiband):
11.66km

Garmin MARQ Athlete 2 (Multiband):
12.00KM

Suunto 9 Peak Pro (Semua Sistem):
11.94KM

Akhirnya, bagaimana pula dengan hayat bateri Apple Watch? Nah, itu nampaknya lebih rumit. Dalam kes saya, saya memulakan larian selama sejam dengan bateri 86%…dan…umm…menamatkan larian selama sejam dengan bateri 86%. Jelas sekali, ia membakar beberapa bateri, tetapi saya nampaknya kekal dalam ralat pembundaran itu pada dasarnya menjadi 1% atau kurang. Saya perhatikan bahawa Dave dari Chase the Summit mendapat 1% terbakar pada salah satu larian jejaknya selama satu jam.

Dan walaupun semua itu mungkin kedengaran mengagumkan – mari kita ingat jam tangan pada asasnya sepenuhnya dalam mod kuasa rendah-hampir-tidur untuk hampir semua kecuali 60 saat ‘bekerja’ sepanjang jam. Pada hakikatnya, ia sememangnya lebih daripada itu, tetapi secara praktikalnya, jumlah yang telah dimatikan oleh Apple di sini menjadikan keadaan ini agak tidak boleh digunakan. Jika kita bandingkan dengan syarikat seperti Garmin, COROS dan Suunto, mod kuasa rendah mereka masih mempunyai kesetiaan yang agak penuh kecuali untuk kadar pensampelan GPS. Tetapi segala-galanya (termasuk kemas kini jarak/kepantasan/HR) semuanya kebanyakannya pada selang 1 saat. Dan Fenix ​​7 Solar Garmin boleh melakukan 289 jam yang menakjubkan dalam mod itu. Fenix ​​7X Solar? 578 jam. Dan berani saya menyebut Enduro 2? 714 jam!

Penggulungan:

clip_image001[9]

Maksud saya di sini ialah untuk penggunaan *sukan*, mod kuasa rendah baharu tidak begitu membantu. Sebaliknya, mod kuasa rendah peringkat pertengahan yang tidak mengorbankan sebarang kedalaman data ialah tempat yang anda mahukan (dan jika anda benar-benar perlu membuat penjimatan bateri di sana, sambungkan tali HR).

Walau bagaimanapun, seperti kebanyakan perkara Apple – faedah ciri tertentu tidak selalunya sukan ketahanan. Sebaliknya, ia adalah sebahagian daripada pemasaran, dan sebahagian lagi senario kasual. Jika anda hanya mahukan hayat bateri yang lebih baik secara umum, dan tidak mengambil berat tentang kedalaman data, dan tidak bergerak begitu pantas, maka untuk berjalan-jalan santai, kehilangan data bukanlah masalah besar. Terutamanya jika anda mempunyai telefon anda supaya Peta Apple boleh melakukan beberapa keajaiban.

Sama ada cara, seperti yang saya katakan berkali-kali tentang Apple Watch Ultra sejak dikeluarkan: Nilai masa depan segmen ini bukan dengan percubaan dan kesusahan awal Apple, tetapi sebaliknya, di mana ia berada dalam masa 12-18 bulan. Sudah lebih sebulan sejak Apple Watch Ultra memulakan penghantaran, dan ini adalah yang pertama daripada beberapa kemas kini ciri tertumpu sukan yang dirancang pada tahun ini sahaja (masih termasuk mod pacer perlumbaan, mod trek dan banyak lagi). Sesetengah ciri baharu ini akan mereka perolehi pada permulaannya, dan sebahagian daripada ciri tersebut perlu kembali untuk mendapatkan lebih banyak penghalusan selepas maklum balas pengguna.

Dengan itu, terima kasih kerana membaca!

Adakah Siaran Ini Berguna? Sokong Laman ini!

Pada penghujung hari, saya seorang atlet sama seperti anda mencari perincian yang paling mungkin untuk pembelian baharu. Siaran ini biasanya mengambil banyak masa untuk disusun, jadi jika anda membeli-belah untuk Apple Watch Ultra (Alpine Loop Orange) atau sebarang item aksesori lain, sila pertimbangkan untuk menggunakan pautan ahli gabungan di bawah! Sebagai Associate Amazon, saya memperoleh hasil daripada pembelian yang layak. Ia tidak memerlukan bayaran tambahan kepada anda, tetapi pembelian anda membantu menyokong tapak web ini. Lebih-lebih lagi, jika anda menggunakan Backcountry.com atau Penunggang Basikal yang kompetitif dengan kod kupon PEMBUAT DCRAINpengguna kali pertama menjimatkan 15% pada produk yang berkenaan!

Dan sudah tentu – anda boleh sentiasa mendaftar untuk menjadi Penyokong DCR! Itu memberi anda DCR tanpa iklan, akses kepada siri video Sudut Kuarantin DCR yang penuh dengan berita di sebalik tabir…dan ia juga membuatkan anda hebat. Dan menjadi hebat adalah semua tentangnya!

We want to thank the author of this write-up for this outstanding material

Apple Keluarkan Mod Senaman Ultra Apple Watch Kuasa Rendah Menengah Baharu


Explore our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/