Apple M2 Max lwn. M1 Max – Perbezaan Proses Pengilangan, Spesifikasi dan Naik Taraf Yang Anda Perlu Tahu

Dengan MacBook Pro 14-inci dan 16-inci yang dikemas kini Apple dikhabarkan akan menjadi a sebahagian daripada kenyataan akhbar pada 17 Januari, apakah cara yang lebih baik untuk membandingkan dua generasi Mac mudah alih daripada menyerlahkan perbezaan chipset? Dalam perbandingan ini, M1 Max syarikat mengambil M2 Max yang akan datang, dan kami akan membincangkan perubahan penting dan bagaimana perkara itu penting kepada anda sebagai pengguna.

M2 Max lwn. M1 Max – Proses pembuatan

Apple sebelum ini dikhabarkan akan melancarkan model MacBook Pro yang dikemas kini pada akhir 2022, tetapi ini tertangguh. Pendapat umum ialah TSMC menghadapi isu pengeluaran besar-besaran 3nm, yang menyebabkan Apple menolak garis masa pelancaran. Nasib baik, dengan pengeluar Taiwan telah secara rasmi memulakan pengeluaran cip awal tahun ini proses generasi akan datang, hanya ada berita positif dari sini.

Ini hanya bermakna di mana M1 Max dihasilkan secara besar-besaran pada seni bina 5nm TSMC, kita harus mengharapkan M2 Max dibuat pada proses 3nm, atau sekurang-kurangnya, 4nm. Walaupun kami cenderung ke arah 3nm, ada kemungkinan Apple mengalami kelewatan yang tidak perlu dalam penghantaran model MacBook Pro M2 Pro atau M2 Max yang dikonfigurasikan sejak menghasilkan SoC pada proses ini dikatakan amat sukar dan mahal.

Kiraan teras CPU dan GPU bagi SoC M1 Pro dan M1 Max Apple untuk model MacBook Pro 14-inci dan 16-inci 2021

M2 Max lwn. M1 Max – Spesifikasi

M1 Max boleh dikonfigurasikan dengan sehingga a CPU 10 teras (lapan teras prestasi dan dua teras kecekapan tenaga) dan a GPU 32 teras. Seperti halnya dengan keluaran berturut-turut, Apple Silicon baharu akan mempunyai kiraan teras CPU dan GPU yang lebih tinggi. Pada masa ini, kita tahu bahawa M2 Max akan menampilkan sehingga a CPU 12 teras dan GPU 38 teras tetapi had RAM bersatu yang sama. Ringkasnya, jangkakan prestasi pengiraan dan grafik yang lebih tinggi, dipadankan dengan kecekapan yang dipertingkatkan, terima kasih kepada proses pembuatan yang lebih baik, atau sekurang-kurangnya itulah yang kami harapkan.

Perlu diingat bahawa GPU 12-teras dan 38-teras bukan untuk model asas, dan pengguna mungkin akan dikenakan bayaran premium untuk meningkatkan jumlah bilangan teras. Walau bagaimanapun, apabila melihat konfigurasi M1 Max Apple di tapak web syarikat, kami mendapati bahawa yang terakhir tersedia dengan tiga teras GPU yang berbeza-beza. Kesemuanya menampilkan CPU 10-teras yang sama, dengan versi asas menggunakan GPU 16-teras, yang di tengah mempunyai GPU 24-teras, dan varian dek-out menggembar-gemburkan 32 teras yang hebat.

Sangkaan kami ialah M2 Max akan tersedia dengan CPU 12 teras dalam semua versi, dengan asas satu menawarkan GPU 19 teras, dan pelanggan mempunyai pilihan untuk mendapatkan lebih banyak teras sebagai pertukaran untuk ‘Cukai Apple’ yang lebih tinggi itu. Kami tidak tahu sama ada Apple akan menambah bilangan teras untuk Enjin Neuralnya pada M2 Max, tetapi kami akan mengetahui semasa pengumuman rasmi.

Kiraan teras CPU dan GPU bagi SoC M1 Pro dan M1 Max Apple untuk model MacBook Pro 14-inci dan 16-inci 2021

M2 Max lwn. M1 Max – Peningkatan

M2 Max dikatakan mempunyai sokongan untuk RAM LPDDR5X yang lebih pantas dan cekap itu akan menjadi sebahagian daripada SoC die sebagai seni bina bersatu Apple. Penambahbaikan harus termasuk peningkatan lebar jalur dan penggunaan kuasa yang lebih rendah kerana RAM bersatu pada M1 Pro dan M1 Max adalah berdasarkan LPDDR5, menjadikannya kurang berkuasa dan kurang cekap berbanding LPDDR5X.

Untuk tujuan perbandingan, M1 Pro menduduki tempat teratas pada 200GB/s lebar jalur memorimanakala had M1 Max ialah 400GB/s. Samsung baru-baru ini mengumumkan LPDDR5X RAMnya dan mendakwa peningkatan 1.3x dalam prestasi, bersama-sama dengan pengurangan kuasa sebanyak 20 peratus berbanding LPDDR5.

Berdasarkan perbezaan ini, peningkatan prestasi 1.3x bersamaan dengan peningkatan 33 peratus, dan jika matematik kami betul, lebar jalur memori M2 Pro akan meningkat kepada 266GB/smanakala M2 Max boleh mencapai 532GB/s. Sudah tentu, ini hanyalah angka teori, dan prestasi sebenar akan berbeza dengan ketara pada jenis beban kerja yang perlu ditangani oleh M2 Max.

Jalur lebar memori maksimum M1 Pro dan M1 Max

M2 Max ialah sesuatu yang kami teruja untuk melihatnya, kerana Apple akan menolak had kiraan teras CPU dan GPU, tetapi terdapat perkara lain yang ditunggu-tunggu. Sebagai contoh, model MacBook Pro 14-inci dan 16-inci mungkin mengguna pakai Wi-Fi 6E buat pertama kalinya, seperti yang dicadangkan oleh versi yang belum dikeluarkan yang dikesan dalam kebocoran pangkalan data Kanada. Bagi mereka yang masih belum beralih ke MacBook Pro mewah, peningkatan ‘di bawah hud’ ini harus menarik anda secara menyeluruh.

Kongsi cerita ini

Facebook

Twitter

We wish to say thanks to the author of this write-up for this amazing content

Apple M2 Max lwn. M1 Max – Perbezaan Proses Pengilangan, Spesifikasi dan Naik Taraf Yang Anda Perlu Tahu


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/