Apple Menjeda Iklan Perjudian di Halaman App Store Selepas Pembangun Mengadu [Updated]

Kemas kini 26 Oktober 3:31 petang: Dalam satu kenyataan yang dikongsi bersama MacRumors hari ini, Apple berkata ia telah menjeda iklan perjudian dalam halaman apl App Store, tanpa butiran lanjut diberikan:

Kami telah menjeda iklan yang berkaitan dengan perjudian dan beberapa kategori lain pada halaman produk App Store.

Cerita asal dari 25 Oktober menyusul.


Apple hari ini melancarkan peletakan iklan baharu di App Store pada iPhone, membenarkan pembangun mengiklankan apl mereka di lebih banyak tempat, termasuk tab Hari Ini utama dan dalam Bahagian “Anda Mungkin Juga Suka”. di bahagian bawah penyenaraian apl individu.

Hanya beberapa jam kemudian, beberapa pembangun terkemuka telah mengadu tentang iklan yang tidak menyenangkan untuk apl perjudian yang muncul dalam penyenaraian App Store mereka sendiri di luar kawalan mereka, termasuk Marco Arment, Simon Støvring, dan lain lain. Isu itu turut diketengahkan dalam tweet yang dikongsi oleh MacStories Ketua Editor Federico Viticci.

“Sekarang halaman produk apl saya memaparkan iklan perjudian, yang saya benar-benar tidak OK,” tweet Arment. “Apple juga tidak sepatutnya bersetuju dengannya.”

Seperti yang dinyatakan oleh Arment, Apple memberi pengiklan pilihan untuk memaparkan iklan mereka dalam kategori apl berbeza daripada kategori apl mereka sendiri, membenarkan iklan untuk iklan perjudian muncul dalam penyenaraian untuk apl yang tidak berkaitan seperti aplikasi podcast Overcast.

Kehadiran iklan perjudian di App Store secara keseluruhan telah mencetuskan beberapa kritikan, dengan beberapa menuduh Apple sebagai tamak dan menjauhi dasar yang dipegang oleh syarikat itu di bawah bekas CEO Steve Jobs. Apple memperoleh hasil daripada kedua-dua peletakan iklan dan potongan 15% hingga 30% pembelian dalam apl dalam apl perjudian.

Selain menyusahkan sesetengah pembangun, Apple membenarkan apl menjalankan iklan dalam penyenaraian apl lain telah menyebabkan syarikat itu menghadapi tuduhan kelakuan antipersaingan. Dalam tweet minggu lepas, pakar undang-undang Florian Mueller berhujah bahawa iklan itu adalah “cara lain untuk meningkatkan kadar cukai apl yang berkesan, memaksa pembangun membeli iklan pada halaman apl mereka sendiri untuk mengelakkan orang lain menjauhkan pelanggan dari situ.”

Pada Ogos, BloombergMark Gurman berkata Apple mahu hampir tiga kali ganda hasil pengiklanan semasanya kepada sekurang-kurangnya $10 bilion setahun pada masa hadapan. Gurman berkata iklan hasil carian berasaskan kata kunci adalah datang ke apl Peta Apple mulai tahun depan.

Kami telah menghubungi Apple untuk mendapatkan komen dan bertanya sama ada syarikat itu akan mempertimbangkan untuk mengetatkan peraturannya mengenai iklan tersebut. Kami akan mengemas kini cerita ini jika kami mendengarnya.

We would love to thank the author of this short article for this remarkable material

Apple Menjeda Iklan Perjudian di Halaman App Store Selepas Pembangun Mengadu [Updated]


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/