Apple Menuntut Potongan 30% Siaran Sosial Digalakkan dalam Satu Lagi Tamparan kepada Meta

Monopoli ialah permainan papan yang menyeronokkan yang boleh anda mainkan di mana anda cuba menghalang pesaing anda.

Monopoli ialah permainan papan yang menyeronokkan yang boleh anda mainkan di mana anda cuba menghalang pesaing anda.
Foto: Studio LightField (Shutterstock)

Apple mengeluarkan kemas kini kepada garis panduan pembayarannya pada hari Isnin, menuntut apl menggunakan alat Pembelian Dalam Apl syarikat untuk “meningkatkan” dan siaran yang dipromosikan, yang bermaksud Apple akan mengambil potongan jualan sebanyak 30%. Tindakan itu nampaknya merupakan satu lagi dasar yang ditujukan kepada Meta (dahulunya dikenali sebagai Facebook).

Pelbagai apl membolehkan pengguna mempromosikan kandungan mereka dengan bayaran yang kecil. Mahu lebih ramai orang melihat tweet anda, profil temu janji atau permainan video lama yang anda cuba jual? Twitter, Tinder, dan eBay akan menjual “galak” kepada anda untuk menaikkannya lebih tinggi dalam suapan. Selama bertahun-tahun, itu nampaknya menjadi kawasan kelabu dalam dasar App Store. Apl yang menjual “barangan maya” sepatutnya untuk menggunakan sistem Pembayaran Dalam Apl iPhone, yang disertakan dengan caj perkhidmatan yang besar. Itu benar untuk masa yang lama. Tetapi dasar itu tidak selalu dikuatkuasakan apabila ia berkaitan dengan rangsangan, dan aplikasi tertentu, seperti Facebook, terlepas daripada menerima pembayaran secara terus dan mengelakkan bayaran besar Apple. Apple enggan mengulas.

Sesetengah apl, termasuk Twitter dan Tinder, sudah menggunakan alat Pembayaran Dalam Apl untuk rangsangan dan siaran yang dipromosikan, tetapi Facebook tidak menggunakannya. Apple mungkin akan membuat sebahagian besar perubahan apabila ia mula menguatkuasakan dasar ini dengan lebih teruk, walaupun Meta mungkin mencabar perubahan itu. Gergasi media sosial itu sudah terlibat dalam pergaduhan awam dengan Apple mengenai perubahan dasar terbaru yang terakhir, dan tweak kepada keperluan Pembayaran Dalam Apl mungkin akan menambah bahan api kepada kebakaran. Satu lagi perubahan dasar iPhone tahun lepas menelan Meta berbilion-bilion dolar dalam hasil pengiklanan yang hilang, yang kini sedang diusahakan oleh Apple melalui beberapa projek pengiklanan baharu.

“Apple terus mengembangkan dasarnya untuk mengembangkan perniagaan mereka sendiri sambil mengurangkan orang lain dalam ekonomi digital,” jurucakap Meta Tom Channick dilaporkan berkata dalam komen kepada The Verge. “Apple sebelum ini berkata ia tidak mengambil bahagian daripada hasil pengiklanan pembangun, dan kini nampaknya berubah fikiran. Kami kekal komited untuk menawarkan perniagaan kecil cara mudah untuk menyiarkan iklan dan mengembangkan perniagaan mereka pada apl kami.”

Kemas kini baharu ini bertujuan untuk pengiklanan yang meningkatkan keterlihatan siaran media sosial, tetapi terdapat carveout untuk jenis iklan yang lebih tradisional, jadi model perniagaan Meta yang lebih besar tidak terjejas oleh langkah ini. Dasar ini adalah contoh kuasa pasaran Apple. Mereka mengawal App Store, dan itulah satu-satunya cara rasmi untuk memasukkan apl anda ke iPhone. Apple pada asasnya boleh mengenakan bayaran kepada pemaju apa sahaja yang mereka mahu selagi mereka dapat melepaskannya. Di sesetengah tempat, ia tidak dapat dielakkan: Penguatkuasaan undang-undang Korea Selatan menyerbu ibu pejabat Apple selepas aduan berterusan mengenai caj berlebihan daripada pembangun iOS. Meta tidak menjawab permintaan untuk komen.

Kemas kini dasar yang dipertingkatkan adalah sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk membanteras apl, memaksa pembangun mencium cincin Apple dan menggunakan sistem Pembayaran Dalam Apl atau berisiko ditendang keluar dari pasaran.

Pengawal selia di negara lain, di mana peraturan tentang persaingan jauh lebih ketat, telah memaksa Apple membenarkan apl menggunakan sistem pembayaran lain yang tidak mengambil potongan besar hasil. Google telah menghadapi penelitian untuk dasar serupa di Gedung Playnya dan bahkan didenda $113 juta minggu ini kerana tidak membenarkan pembayaran pihak ketiga. Tahun lepas, Epic Games memenangi a saman besar terhadap Apple selepas Fortnite ditendang keluar dari gedung aplikasi kerana menyediakan pilihan pembayaran pihak ketiga. Seorang hakim memutuskan bahawa Apple tidak boleh menghalang pembangun aplikasi daripada memasukkan pautan ke sistem pembayaran lain.

Apple berkata ia mengambil wang ini hanya untuk melindungi anda. Syarikat itu menyemak apl untuk isu keselamatan, privasi dan penipuan, termasuk mendaftar masuk pada sistem pembayaran. Ketua Pegawai Eksekutif Tim Cook berpendapat bahawa ia mahal untuk diselenggara, dan potongan 30% adalah bayaran yang berpatutan kerana wang itu diperlukan untuk melindungi pengguna, yang memberi manfaat kepada pembangun juga, kerana ia mewujudkan pasaran yang dipercayai.

Apple telah mencipta App Store. Penyokong (dan Tim Cook) berhujah bahawa syarikat itu sepatutnya boleh mengenakan bayaran apa sahaja yang dikehendakinya. Tetapi melihat dengan cara lain ini, App Store bukanlah perkhidmatan biasa yang tunggal, sebaliknya portal kepada setiap aplikasi iPhone yang lain. Pengkritik berkata 30% adalah jauh lebih tinggi daripada Apple perlu membayar untuk semakan apl, dan apa yang sebenarnya berlaku di sini ialah monopoli yang berlaku, mengecaj wang perlindungan untuk sesiapa sahaja yang ingin melalui pintu masuk Cupertino.

Kemas kini: 26/10/2022 9:40 ET: Cerita ini telah dikemas kini dengan ulasan daripada Meta.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Apple Menuntut Potongan 30% Siaran Sosial Digalakkan dalam Satu Lagi Tamparan kepada Meta


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/