Apple Mungkin Mula Memajak iPhone. Inilah Sebab Itu Idea Bagus

iPhone 13 Pro Apple.

James Martin/CNET

Anda mungkin tidak lama lagi boleh menaik taraf iPhone anda dengan cara yang sama seperti anda membayar Netflix, Amazon Prime dan banyak produk lain yang anda harapkan: langganan. Demikian menurut Bloomberg, yang baru-baru ini dilaporkan bahawa Apple sedang membangunkan pelan langganan yang akan membenarkan pelanggan membayar yuran bulanan untuk iPhone dan bukannya membelinya secara langsung atau melalui ansuran.

Biar saya katakan di hadapan bahawa saya fikir idea ini boleh membantu mengubah industri teknologi. Saya tahu, idea Apple mengubah industri teknologi sudah sesuai. Tetapi dengarkan saya.

pajakan iPhone daripada menjualnya secara tradisional — jika idea itu berjaya — boleh menjejaskan pertumbuhan industri teknologi yang semakin meningkat bagi sisa-sisa elektronik.

Sejak melancarkan iPhone pada 2007, Apple telah menghantar telefon pintar yang mencukupi untuk mengelilingi Bumi lebih daripada sedozen kali. Dan kejayaan besar Apple, di samping banyak pembuat komputer dan alat lain, telah datang dengan kos yang tinggidikira dalam tan aluminium, kobalt, tembaga, kaca, emas, litium dan banyak bahan mentah lain yang digunakan untuk membuat peranti yang sedang anda baca sekarang.

Program pajakan boleh membantu Apple bergerak lebih dekat kepada matlamatnya untuk mencipta sebuah iPhone sepenuhnya diperoleh daripada bahan kitar semula, sambil meyakinkan pengguna untuk menaik taraf telefon mereka setiap tahun. Lebih ramai pelanggan akan menyamai lebih banyak hasil untuk Apple dan berpotensi lebih banyak iPhone dengan bahan kitar semula di dalamnya.

Terdapat sebab lain program seperti ini boleh menjadi pintar. Memajak iPhone dan bukannya menjualnya akan memberi peminat cara mudah untuk menaik taraf kepada model terbaharu tanpa menelan harga sekaligus yang tinggi yang dikenakan Apple untuk telefon seperti $699 iPhone 13 Mini atau $1,099 Pro Max. Bagi Apple, tawaran langganan iPhone berkemungkinan akan menghasilkan rangsangan yang sihat kepada dua segmen perniagaannya yang paling penting: hasil daripada iPhone dan perkhidmatan digital seperti iCloud dan Apple TV Plus.

Namun, konsep itu menimbulkan banyak persoalan.

Kami tidak tahu berapa banyak Apple akan mengenakan bayaran untuk program sedemikian. Jadi menimbang sama ada ia “berbaloi” adalah sukar sehingga ada harga. Apa yang akan berlaku pada akhir tempoh pajakan juga adalah misteri. (Apple tidak segera menjawab permintaan CNET untuk mengulas mengenai laporan Bloomberg.)

Terdapat juga banyak pilihan pembelian untuk dipilih, antara tawaran tukar beli, subsidi pembawa dan Apple sedia ada. program naik taraf iPhone. Tidak kira rancangan Apple, ia mesti jauh lebih berpatutan daripada pilihan pembayaran telefon lain ini untuk benar-benar menarik perhatian pengguna.

Selain itu, pelanggan sudah pun letih dengan peningkatan jumlah langganan bulanan, daripada perkhidmatan penstriman kepada rancangan pembawa sel kepada storan awan. Saya boleh memikirkan 10 perkhidmatan digital berbeza yang kini saya langgan terus, tanpa melalui penyata kad kredit saya. Adakah kita semua bersedia untuk menambah satu lagi?

Langganan iPhone boleh membantu menjadikan kitar semula iPhone anda sebagai perkara biasa

epal-kitar-semula-robot-daisy-8369

Robot Daisy Apple direka untuk mengekstrak bahagian daripada iPhone kitar semula.

James Martin/CNET

Sejak beberapa tahun yang lalu, Apple telah sangat lantang mengenai rancangannya untuk mengurangkan jejak karbonnya. Dalam beberapa cara, pelan langganan iPhone kelihatan seperti langkah seterusnya yang logik. Tawaran itu mungkin termasuk pilihan untuk menukar peranti lama untuk model yang lebih baru, menurut laporan itu, mungkin memberi pembeli iPhone satu lagi insentif untuk mengitar semula iPhone lama mereka melalui Apple.

Apple telah mencapai kemajuan yang mantap dalam cita-cita mesra alamnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada tahun 2016, syarikat memperkenalkan Liamrobot pertamanya yang direka untuk membuka iPhone dan menggunakan semula bahagiannya, sebelum mengumumkan robot baharu, dipanggil Daisy, pada 2018. Dengan iPhone 12, Apple juga berhenti termasuk pengecas dan fon kepala berwayar dalam pembungkusan iPhonenya, untuk mengurangkan pembaziran, langkah yang ditiru oleh Samsung. Antara usaha Apple yang paling bercita-cita tinggi ialah berjanji untuk menjadi neutral karbon menjelang 2030.

Dalam jangka panjang, Apple juga mahu membina iPhonenya tanpa perlu mendapatkan bahan baharu. Ia sudah maju di hadapan itu. iPhone 13 ialah produk Apple yang pertama untuk menggunakan emas kitar semula yang diperakui 100% dalam penyaduran papan logik utama. Dan Apple baru sahaja mengumumkan rancangan untuk dibuat iPhone SE baharu menggunakan aluminium karbon rendah.

Pelaburan sedemikian menunjukkan bahawa Apple meletakkan sumber ke dalam kerja belakang tabir yang digunakan untuk mengitar semula iPhone. Dengan melancarkan pelan langganan iPhone, Apple boleh menjadikan inisiatif hijaunya sebagai bahagian yang lebih penting dalam pengalaman membeli-belah iPhone juga. Apple telah secara terbuka mempromosikan tawaran tukar belinya dan program peningkatan iPhone selama bertahun-tahun, tetapi perkhidmatan langganan akan menjadikannya bahagian yang lebih penting dalam model perniagaan iPhone Apple.

Walaupun benar Apple dan peruncit lain sudah menawarkan program tukar beli, kadar kitar semula global adalah rendah. Secara purata, hanya 20% daripada sisa elektronik dilaporkan secara rasmi dan dikutip dengan betul, kata laporan Januari 2019 daripada Forum dan Platform Ekonomi Dunia untuk Mempercepatkan Ekonomi Pekeliling. Sama seperti anda akan berdagang dalam kereta anda sebaik sahaja pajakan anda tamat, mungkin program ini boleh membantu menjadikan tukar-masuk iPhone sebagai amalan industri standard dan bukannya sekadar pilihan untuk menjimatkan wang.

Selain daripada berpotensi membantu Apple mengurangkan pembaziran, pelan langganan iPhone mungkin lebih baik untuk dompet anda. Apple, pembawa wayarles dan peruncit sudah menawarkan diskaun tukar beli utama dan pelan ansuran bulanan. Tetapi tidak seperti pilihan pembayaran sedia ada, tawaran baharu ini tidak akan membahagikan kos peranti selama 12 atau 24 bulan, lapor Bloomberg.

Sebaliknya, pelanggan dilaporkan akan membayar jumlah yang ditetapkan yang berbeza-beza bergantung pada peranti. Ini bermakna perkhidmatan langganan mungkin akan menjadi lebih murah daripada rancangan semasa jika pembeli tidak perlu menanggung keseluruhan kos peranti. Tetapi sekali lagi, kami tidak tahu pasti, kerana ini berdasarkan laporan Bloomberg dan bukannya perkataan rasmi daripada Apple.

The iPhone 13 Pro berharga $999, atau kira-kira $27 atau $41 sebulan, bergantung pada sama ada anda bersetuju menerima komitmen 24 bulan atau 36 bulan melalui Apple atau pembawa wayarles. Pada penghujung spektrum yang lebih murah ialah iPhone 11 yang lebih lama, yang biasanya bermula pada $499, atau kira-kira $14 sebulan. Apple, pembawa dan peruncit biasanya memberikan diskaun untuk pertukaran masuk telefon atau untuk mendaftar untuk pelan perkhidmatan baharu.

Apple juga menawarkan Pelan naik taraf iPhone, yang membolehkan pengguna mendapatkan iPhone baharu setiap tahun selepas menampung kos peranti dalam 12 pembayaran bulanan. Ia bermula pada $35.33 sebulan dan termasuk perlindungan AppleCare Plus.

Jelas terdapat faedah lain untuk Apple juga. IPhone ialah pengeluar wang terbesar Apple, jadi sebarang tawaran baharu yang berpotensi memacu pertumbuhan iPhone akan dipandang baik oleh Wall Street. Mencari cara baharu untuk menggalakkan peningkatan iPhone juga amat penting sekarang kerana orang ramai telah melakukannya memegang telefon lama untuk jangka masa yang lebih lama.

Lebih banyak pilihan mungkin bukan perkara yang baik

034verizon-att-t-mobile-big-three-carrier-logos-2021

Pembawa menawarkan banyak diskaun menarik dan tawaran tukar beli untuk mereka yang ingin meningkatkan telefon mereka.

Sarah Tew/CNET

Walaupun melanggan iPhone anda secara bulanan berpotensi untuk menjadi lebih baik untuk alam sekitar dan lebih menjimatkan kos, terdapat juga kemungkinan ia boleh menjadikan perkara lebih rumit. Dengan begitu banyak pilihan naik taraf yang tersedia, mungkin sukar untuk mengetahui sama ada melanggan iPhone anda adalah tawaran terbaik.

Pembawa sudah menawarkan tawaran tukar beli yang agresif, terutamanya sekitar musim pelancaran iPhone, untuk menarik pelanggan baharu dan mengunci pelanggan semasa. Tawaran tersebut adalah a tumpuan besar semasa pelancaran iPhone 13 Apple, dengan pembawa seperti AT&T dan Verizon menawarkan untuk menampung kos asas untuk model tertentu iPhone terbaharu Apple. Walau bagaimanapun, diskaun ini selalunya memerlukan pelanggan menukar telefon lama mereka dan melanggan pelan yang betul.

Jika Apple memperkenalkan tawaran langganan iPhone yang menarik, ia tidak menghairankan untuk melihat pembawa sama ada bekerja dengan Apple atau melancarkan cara baharu untuk bersaing. Sebagai pelanggan, ini mungkin bermakna lebih banyak penyelidikan dan cetakan halus untuk ditapis untuk mencari pilihan yang paling berpatutan. (Tetapi jangan risau, jika Apple melancarkan langganan iPhone, CNET akan melakukan penyelidikan itu untuk anda.)

Dan seperti yang dinyatakan, terdapat persoalan sama ada orang sudah terharu dengan banyaknya perkhidmatan langganan tersedia hari ini. Dalam edisi ke-15 Laporan trend media digital Deloitte, yang meninjau 2,009 pengguna AS pada Februari 2021, 53% responden kecewa dengan bilangan perkhidmatan yang perlu mereka langgan untuk mengakses kandungan yang mereka inginkan. Pelanggan tersebut mungkin tidak mahu mula melanggan iPhone mereka juga.

Dan walaupun kemajuan Apple telah dicapai dalam inisiatif hijaunya, langkah sedemikian datang selepas ia berdepan kritikan bertahun-tahun tentang kebolehbaikan iPhone dan produk lainnya. Syarikat itu sahaja memperkenalkan programpada bulan November, yang membolehkan pemilik gajet memesan komponen daripada Apple untuk membaiki peranti mereka sendiri.

Banyak persoalan yang perlu dijawab. Kami tidak tahu berapa kos perkhidmatan seperti ini, atau sama ada ia akan dilancarkan sama sekali. Tetapi ia akan memberi peluang kepada Apple untuk membuktikan betapa pentingnya penggunaan semula iPhone — bukan sahaja proses membina iPhone, tetapi juga menjualnya.

We wish to thank the author of this article for this outstanding material

Apple Mungkin Mula Memajak iPhone. Inilah Sebab Itu Idea Bagus


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/