Arkitek Cip Legendaris, Jim Keller, Kata AMD ‘Bodoh Dibatalkan’ Projek CPU ARM K12 Selepas Dia Meninggalkan Syarikat

Arkitek cip legenda, Jim Keller, telah berkata semasa a persidangan bahawa miliknya Projek CPU ARM K12 telah ‘Bodoh Dibatalkan’ selepas dia meninggalkan majikannya yang terdahulu, AMD.

Bekas Arkitek AMD Chip, Jim Keller Mengatakan Dia Bekerja pada Zen 1, Zen 2, Zen 3 Tetapi CPU K12 ARM Dibatalkan Oleh Bekas Majikannya

Persidangan ‘Future of Compute’ telah diadakan oleh Jabatan Sains Komputer dan Automasi, Institut Sains India di mana Jim Keller memberikan gambaran ringkas tentang pelbagai projek yang telah diusahakannya dan asas reka bentuk cip.

Harga Kad Grafik AMD Radeon & NVIDIA GeForce Kembali Kepada Normal & Di Bawah MSRP Di Beberapa Wilayah Ketika Hari Perlombongan GPU Berakhir

Jim menyatakan bahawa semasa dia berada di AMD, dia bekerja pada Zen 1 dan meletakkan rancangan untuk melakukan Zen 2 dan Zen 3 yang bermaksud bahawa Zen 3 mungkin boleh menjadi reka bentuk Jim Keller terakhir yang kami dapat daripadanya sebagai projek Zen 4 dan Zen 5 terkini boleh direka secara dalaman oleh pasukan baharu di AMD. Semasa berada di AMD, Jim dan pasukannya menyedari bahawa reka bentuk cache untuk CPU ARM dan x86 kebanyakannya sama antara lain seperti unit pelaksanaan dan satu-satunya perbezaan antara kedua-dua seni bina pemproses ialah unit penyahkod jadi mereka memutuskan untuk bekerja. pada cip baharu, yang dikenali kepada kami sebagai K12 yang kemudiannya dibatalkan oleh AMD.

Ia didedahkan oleh Jim Keller bahawa projek CPU K12 ARM sebenarnya telah dibatalkan selepas dia meninggalkan syarikat itu oleh pengurus tertentu. Seperti yang dia katakan, kebanyakan pengurus takut untuk menukar barangan tetapi kerana dia sendiri adalah seorang arkitek, dia tidak takut dengan perubahan seperti ini dan kerja yang dia lakukan semasa di AMD adalah ‘Menyeronokkan’.

Mengenai jenis K12 AMD, CPU berasaskan ARMv8-A telah direka bentuk untuk dilancarkan bersama projek Zen dan dijangka menumpukan pada persekitaran frekuensi tinggi dan kecekapan kuasa, menyasarkan pada pelayan yang padat, terbenam dan separuh. segmen pasaran tersuai. AMD sejak itu telah membawa pelbagai cip pelayan separa tersuai berdasarkan seni bina teras Zen dan mereka bergerak ke segmen pengiraan padat dengan seni bina Zen 4C baharu mereka tahun depan yang akan debut pada Platform EPYC Bergamo. Cip terbenam AMD juga menggunakan silikon Zen jadi nampaknya AMD mempunyai rancangan yang sangat berbeza untuk menggunakan Zen untuk keseluruhan keperluan pengkomputerannya dan bukannya bergantung pada seni bina tertumpu ARM yang berasingan.

“Tetapi saya akan memberitahu anda dari sudut pandangan saya, apabila anda melihat penyelesaian pengiraan, sama ada x86 atau ARM atau kawasan lain, itu adalah kawasan untuk tumpuan kami terhadap pelaburan untuk kami,” CFO AMD Devinder Kumar menjawab soalan mengenai pandangan syarikat terhadap cip Arm bersaing. “Kami tahu pengiraan dengan sangat baik. Malah ARM, seperti yang anda rujuk, kami mempunyai hubungan yang sangat baik dengan ARM. Dan kami faham bahawa pelanggan kami ingin bekerjasama dengan kami dengan produk tertentu untuk menyampaikan penyelesaian. Kami bersedia untuk meneruskan dan lakukan itu walaupun ia bukan x86, walaupun kami percaya x86 adalah kekuatan yang dominan di kawasan itu.”

melalui AMD

Dengan itu, CFO AMD, Devinder Kumar, telah menyatakan bahawa mereka bersedia untuk membuat cip ARM jika terdapat keperluan dan permintaan untuknya. AMD juga memasuki arena separa tersuai di mana ia merancang untuk menggunakan ciplet pihak ke-3 dalam masa terdekat jadi itu juga sesuatu yang mungkin menggunakan cip ARM tetapi ia bukan reka bentuk dalaman sepenuhnya yang AMD buat dengan K12 semasa Jim berada di sekeliling. Jim juga menyertai Intel kembali 2018 dan dibiarkan masuk 2020 selepas mengerjakan pelbagai projek cip & kini adalah pemangku CTO di Tenstorrent.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Arkitek Cip Legendaris, Jim Keller, Kata AMD ‘Bodoh Dibatalkan’ Projek CPU ARM K12 Selepas Dia Meninggalkan Syarikat


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/