Arm mengumumkan CPU Cortex X3, menuju ke telefon Android 2023

Besarkan / Arm Cortex X3 membawa beberapa peningkatan sederhana.

lengan

Baru dari perjalanan dramatik tidak dibeli oleh Nvidia, Arm mengumumkan CPU perdana terbaharunya. Akan datang ke peranti Android 2023 anda, kami mempunyai CPU Cortex-X3 dan Arm Cortex-A715.

Seperti biasa, reka bentuk ini akan menjadi sebahagian daripada kluster CPU sistem pada cip. Dengan mengandaikan susun atur biasa, reka bentuk yang dicadangkan Arm akan mempunyai SoC 2023 dengan satu teras Cortex-X3 yang besar, tiga CPU Cortex-A715 teras sederhana dan empat teras Cortex-A510 kecil, yang kembali daripada generasi semasa.

Arm menjanjikan CPU X3 akan 25 peratus peningkatan prestasi berbanding X2, manakala Cortex A715 menuntut “20 peratus peningkatan kecekapan tenaga dan 5 peratus peningkatan prestasi” berbanding Cortex A710 gen semasa. Arm mendakwa A715 adalah sepantas CPU Cortex X1 dari 2020. A715 juga menurunkan sokongan 32-bit, menjadikannya bahagian terakhir SoC perdana teori kami untuk menggunakan 64-bit sahaja. CPU A510 yang lebih kecil kembali, tetapi Arm mengatakan ia adalah “versi yang dikemas kini” dengan pengurangan kuasa sebanyak 5 peratus.

Peningkatan 25 peratus tahun ke tahun untuk hanya CPU terbesar tidak akan membakar sebarang carta penanda aras. Untuk rujukan, ujian kami menunjukkan A15 Apple adalah sekitar 38 peratus lebih pantas (dalam ujian tunggal dan berbilang teras) daripada telefon Android terbaik, dan hanya meningkatkan satu CPU besar sebanyak 25 peratus bermakna telefon Android 2023 masih jauh lebih perlahan daripada iPhone 2021. Apple menggunakan seni bina Arm tetapi bukan reka bentuk Arm, kerana Apple nampaknya merupakan pereka cip Arm yang lebih baik.

Arm Cortex X3 membawa beberapa peningkatan sederhana.
Besarkan / Arm Cortex X3 membawa beberapa peningkatan sederhana.

lengan

Jarak separas lengan daripada produk sebenar

Pengumuman Arm hanya untuk reka bentuk yang boleh digunakan oleh syarikat lain untuk cip pengguna sebenar, dan kebanyakan masa itu bermakna Qualcomm atau Samsung SoC. Jarak antara Arm dan produk akhir bermakna anda perlu mengambil unjuran tuntutan prestasi syarikat dengan sebutir garam, kerana ia masih perlu ditapis melalui pelaksanaan reka bentuk Arm oleh orang lain. Tahun lepas, tiada satu pun unjuran Arm’s X2 benar-benar menjadi kenyataan. Syarikat itu berjanji “30 peratus lebih pantas“CPU, pada hakikatnya, cip berasaskan X2 di pasaran adalah lebih perlahan atau sama dengan cip X1 dari tahun sebelumnya.

Disana ada sudah khabar angin bahawa Qualcomm tidak akan menggunakan susun atur reka bentuk SoC yang dicadangkan oleh Arm untuk cip 2023nya, Snapdragon 8 Gen 2 SoC. Khabar angin mendakwa susun atur Qualcomm akan menjadi satu Cortex X3, dua Cortex A720s, dua CPU A710 daripada generasi semasa, dan tiga CPU A510. The justifikasi kerana ini adalah bahawa Qualcomm tidak mahu menggugurkan sokongan 32-bit sepenuhnya untuk pasaran China, dan menyeret dua CPU A710 dari 2022 ke tahun depan akan memastikan kereta api 32-bit itu berjalan.

Arm juga mengumumkan reka bentuk GPU baharu, yang biasanya tidak digunakan oleh kebanyakan vendor. Qualcomm mempunyai bahagian GPU sendiri, Adreno, dan Samsung kini membuat GPU dengan AMD. Pertaruhan terbaik anda untuk melihat GPU Arm unggul dalam produk ialah dengan SoC Mediatek perdana yang jarang ditemui. Untuk nilainya, GPU ARM baharu mempunyai penjenamaan baharu yang dipanggil “GPU Immortalis.” Immortalis-G715 ialah GPU rekaan Arm pertama dengan pengesanan sinar perkakasan (Samsung dan AMD mengumumkan ciri serupa tahun lepas). Arm mendakwa GPU adalah 15 peratus lebih pantas berbanding tahun lepas.

Arm memberitahu rakan kongsinya untuk menjadi gila dengan reka bentuk cip besar yang melawan M2, tetapi kami tidak pasti sesiapa sedang mendengar.
Besarkan / Arm memberitahu rakan kongsinya untuk menjadi gila dengan reka bentuk cip besar yang melawan M2, tetapi kami tidak pasti sesiapa sedang mendengar.

lengan

Arm juga berharap vendor akan meningkatkan cip Arm dengan reka bentuk SoC yang dimaksudkan untuk komputer riba dan desktop. Syarikat itu melancarkan konfigurasi baharu yang akan melibatkan lapan CPU X3, empat CPU A715 dan sifar teras kecil. Arm cuba mengapungkan idea yang sama tahun lepas apabila ia mencadangkan cip dengan lapan CPU X2, tetapi kami tidak fikir sesiapa mengambil syarikat itu dalam tawaran itu. Qualcomm merancang untuk akhirnya menyerang pasaran komputer riba lewat 2023 dengan cip yang direka oleh pemerolehan Nuvianya.

Imej penyenaraian oleh ArmWe would love to give thanks to the writer of this write-up for this awesome material

Arm mengumumkan CPU Cortex X3, menuju ke telefon Android 2023


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/