AS mempunyai perjalanan yang jauh sebelum menerima pakai dasar pengecas universal

USB Type-C, penyambung membosankan yang paling menarik dalam industri sekarang.

Andrew Cunningham

Selepas Kesatuan Eropah (EU) mengumumkan bahawa banyak peranti teknologi pengguna yang menggunakan pengecasan berwayar akan memerlukan USB-C menjelang 2024tiga senator AS mencari standard yang sama.

Dalam surat yang dihantar Khamis [PDF]Senator Edward Markey (D-Mass.), Elizabeth Warren (D-Mass.), dan Bernie Sanders (I-Vt) meminta Setiausaha Perdagangan Gina Raimondo untuk melihat ke arah strategi yang memerlukan piawaian pengecasan universal dalam teknologi pengguna.

Para senator tidak menyebut USB-C tetapi memetik undang-undang EU akan datang yang memerlukan telefon pintar, kamera digital, e-pembaca, set kepala, komputer riba dan beberapa produk teknologi pengguna lain dengan pengecasan berwayar untuk menggunakan USB-C.

Sehingga berita ini ditulis, Setiausaha Raimondo masih belum menjawab surat itu.

Para senator meminta setiausaha perdagangan “untuk menyelaraskan dengan pejabat dan agensi di seluruh Jabatan Perdagangan untuk membangunkan pelan komprehensif yang akan melindungi kedua-dua pengguna dan alam sekitar dengan menangani kekurangan piawaian pengecasan AS yang sama.”

Beban kewangan dan alam sekitar

Surat yang ditulis dengan tegas memfokuskan pada “kegagalan industri elektronik pengguna untuk mewujudkan piawaian aksesori pengecasan seragam” dan seterusnya “kemudaratan ekonomi dan alam sekitar.”

Ia juga menunjuk kepada data EU mendapati bahawa pada tahun 2020, 38 peratus pengguna EU mempunyai sekurang-kurangnya satu kali semasa mereka cuba mengecas telefon mereka dan satu-satunya pengecas di sekeliling tidak serasi.

Pengalaman ini ada di mana-mana untuk pengguna Apple iPhone bergantung pada port Lightning proprietari. Apple ialah penentang paling terkenal terhadap pengecasan USB-C yang dimandatkan di EU. Ia dituntut dasar itu akan mengehadkan inovasi dan mewujudkan lebih banyak kekeliruan pelanggan dan e-waste kerana pengecas dan aksesori Lightning menjadi usang.

Markey, Sanders, dan Warren mengatakan hujah sedemikian secara awal, menyifatkan “keusangan terancang” pengecas sebagai beban kewangan bagi pengguna.

Surat itu berbunyi:

“Inovasi harus memberi manfaat kepada pengguna. Ia tidak sepatutnya ditanggung oleh mereka, membebani mereka dengan aksesori yang tidak serasi, dan memaksa mereka untuk membeli peralatan pengecasan yang berbeza untuk setiap peranti yang mereka miliki.”

Satu kebimbangan kesihatan

Para senator menggesa campur tangan kerajaan, merangka perbahasan itu sebagai isu kesihatan juga.

Mereka menunjukkan produk baharu yang menjadikan pengecas khusus usang (melihat anda, Penyambung 30-pin) dan dibuang. Data EU mendapati bahawa pengecas mewakili sehingga dianggarkan 11,000 tan e-sisa setiap tahun, nota surat itu.

Senator menulis:

“Apabila elektronik tidak dilupuskan dengan betul, e-waste boleh menyebarkan toksin dalam air, mencemarkan tanah, dan merendahkan udara yang kita sedut.”

EU meletakkan asas, tetapi halangan kekal di AS

Di samping menggunakan data EU untuk membuat hujahnya kepada Raimondo, para senator memintanya untuk mengikuti arahan penggubal EU “dengan membangunkan strategi komprehensif untuk menangani kos pengguna yang tidak perlu, mengurangkan pembaziran elektronik, dan memulihkan kewarasan dan kepastian kepada proses membeli elektronik baharu.”

Namun, masih jauh lagi sebelum kita melihat USB-C atau sebarang penyelesaian pengecasan yang diseragamkan dalam alat pengguna. EU mengambil masa 10 tahun untuk meluluskan undang-undangnya, yang tidak dijangka berkuat kuasa sehingga 2024. Sepanjang perjalanan, ia menghadapi banyak tentangan daripada orang seperti Apple.

Sementara itu, perdebatan untuk dasar pengecas standard mula terbentuk di AS. Markey, Sanders dan Warren tidak menyatakan secara spesifik tentang produk teknologi mana-mana standard yang harus mempengaruhi atau standard pengecasan pilihan.

Para senator juga tidak mencadangkan bahawa undang-undang perlu diluluskan tetapi, sebaliknya, semacam perbincangan antara agensi. Sama seperti dasar pengecasan universal EU dan memperjuangkan hak untuk membaiki di AS, undang-undang caj biasa di AS mungkin akan menghadapi tentangan daripada perniagaan dan kumpulan politik yang percaya kerajaan sepatutnya kurang terlibat. (Ia juga bernilai menyebut pergerakan ketara dalam ruang ini, termasuk Negeri New York meluluskan rang undang-undang hak pembaikan elektronik pertama.)

Sekiranya kerajaan melihat untuk menyeragamkan USB-C dalam beberapa cara, adalah berguna kerana banyak elektronik telah menerima pakainya secara rela. Malah Apple dilaporkan sedang menguji Pengecasan USB-C untuk iPhone.

Tetapi sukar untuk mengabaikan hujah bahawa pengecasan universal boleh menyekat teknik pengecasan baharu. Walaupun EU berkata ia akan meminda dasarnya jika teknologi pengecasan baharu lebih baik untuk pengguna berbanding USB-C, terdapat kerenah yang jelas untuk pendekatan itu.

Selain itu, mengetahui bahawa mana-mana inovasi hebat boleh menjadi titik jualan untuk saingan anda boleh menjejaskan R&D.

Bergantung pada produk yang disasarkan oleh standard pengecas biasa, ini boleh merumitkan perkara bagi syarikat yang mengenakan bayaran premium untuk USB-C yang lebih pantas dan lebih mudah didapati di mana-mana. Begitu juga, ia boleh memberi kesan kepada produk yang mengambil kuasa ke atas teknologi proprietari atau alternatif seperti Micro USB, yang boleh menjadi lebih besar dan perlahan tetapi kosnya lebih murah.

Tanpa mengira halangan, senator percaya kerajaan AS harus mengikut telunjuk EU, yang “bertindak secara bijak demi kepentingan awam.”

We want to give thanks to the writer of this post for this incredible content

AS mempunyai perjalanan yang jauh sebelum menerima pakai dasar pengecas universal


Check out our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/