ASUS ROG Phone 6D Ultimate mempunyai sistem penyejukan yang lebih terperinci | Engadget

Selepas pelancaran Telefon ROG 6 Pro telefon permainan, sesetengah peminat tegar tertanya-tanya apa yang berlaku kepada varian “Multimate”. Ternyata, ASUS menunggu selama lebih dua bulan sebelum memperkenalkan “satu perkara lagi”: ROG Phone 6D Ultimate. Ia sama dengan 6 Pro dalam hampir semua cara, kecuali empat perkara: warna “kelabu ruang” baharu, pilihan menarik pemproses MediaTek Dimensity 9000+ (iaitu maksud “D” dalam “6D”), suis kepada RAM LPDDR5X yang lebih pantas, dan reka bentuk “AeroActive Portal” baharu untuk meniup udara sejuk ke dalam sirip pelesapan haba dalamannya — saya akan menyingkatkannya sebagai heatsink dari sini dan seterusnya.

Portal AeroActive itu sendiri pada asasnya adalah kepak pintu yang terbuka apabila AeroActive Cooler 6 yang digabungkan, supaya sebahagian daripada angin sejuk yang dihasilkan oleh kipas — pada hampir 1,000cc sesaat — dipandu melalui terowong angin dan masuk ke dalam heatsink. , dengan udara panas keluar dari slot atas. Hebatsink, sudah tentu, dikaitkan dengan lapisan haba bersaiz besar yang meliputi papan logik dan sel bateri, untuk memindahkan haba daripada komponen ke aliran udara. Ini adalah untuk membantu mengekalkan kadar bingkai yang tinggi dalam tempoh yang lebih lama semasa bermain permainan, serta memastikan telefon masih selesa untuk dipegang.

Richard Lai/Engadget

ASUS mendakwa bahawa selepas 60 minit Perfdog menanda aras pada Kesan Genshin pada 60Hz dalam mod penyejukan udara, ROG Phone 6D mencapai 36.9°C (98.42°F), iaitu 3.4°C lebih rendah daripada ROG Phone 6 dalam mod yang sama. Maksudnya, Portal AeroActive nampaknya membuat perbezaan yang ketara. Begitu juga dalam mod “Frosty” dan “Frozen” (dengan cip penyejukan termoelektrik Peltier didayakan), dan patut diulangi bahawa AeroActive Cooler 6 ialah satu-satunya penyejuk berdaya Peltier dalam pasaran yang tidak memerlukan kuasa tambahan secara luaran — ia hanya memerlukannya untuk mod “Beku” yang lebih berkuasa.

Walaupun Portal AeroActive hanya bermula apabila AeroActive Cooler 6 dilampirkan, anda boleh membukanya buat sementara waktu dalam tetapan untuk tujuan pembersihan. Kepak sebaliknya ditutup rapat untuk melindungi rintangan percikan IPX4 telefon. Ia juga mempunyai pengesanan jatuh untuk menarik balik flap secara automatik, dan motor loncatan bersama-sama engsel aloi zirkonium nampaknya baik untuk lebih 40,000 lilitan – kedua-duanya adalah berdasarkan pembelajaran daripada yang kini bersara. Balikkan Kamera ciri daripada Zenfone siri.

Reka bentuk haba ROG Phone 6D Ultimate

ASUS

6D Ultimate mempunyai set ciri utama yang sama seperti 6 Pro: paparan AMOLED 165Hz 6.78-inci, kadar pensampelan sentuhan 720Hz, storan sehingga 512GB, bateri 6,000mAh, pengecasan pantas 65W (42 minit), Dirac-tala di hadapan- menghadap pembesar suara stereo, “AirTiggers” ultrasonik dan paparan warna “ROG Vision” yang boleh disesuaikan di bahagian belakang. Ia juga set kamera yang sama: kamera utama 50 megapiksel dengan penderia IMX766 Sony, kamera ultra lebar 13 megapiksel serta kamera makro 5 megapiksel; dan pada bahagian hadapan, terdapat kamera swafoto 12 megapiksel dengan penderia Sony IMX663.

Untuk pemproses, ASUS membuat pertukaran mengejut kepada MediaTek untuk pemproses Dimensity 9000+, yang nampaknya mendapat markah sedikit lebih tinggi daripada ROG Phone 6. Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Syarikat itu menambah bahawa walaupun cipset perdana Snapdragon memuatkan GPU yang lebih baik, CPU Dimensity didakwa 10 peratus lebih berkuasa (walaupun dengan kelajuan jam maksimum 3.2GHz yang sama), dan ini lebih penting untuk kebanyakan permainan mudah alih. CPU ini juga dilengkapi dengan RAM LPDDR5X yang lebih pantas, walaupun ini adalah sebab yang sama mengapa ini dihadkan pada 16GB dan bukannya 18GB di sini.

Reka bentuk haba ROG Phone 6D Ultimate

ASUS

ROG Phone 6D Ultimate akan tersedia di seluruh Eropah tidak lama lagi, dengan model tunggal (16GB RAM dengan storan 512GB) berharga €1,399 (sekitar $1,400) atau £1,199. Sekali lagi, model premium ini disertakan dengan AeroActive Cooler 6. Terdapat juga ROG Phone 6D yang dilancarkan bersama-sama, yang pada asasnya ialah ROG Phone 6 (jadi hanya logo RGB di bahagian belakang) tetapi sebaliknya membungkus cipset MediaTek dan LPDDR5X RAM. Ini bermula dari €949 (sekitar $950) atau £799 dengan model asas storan 12GB RAM ditambah 256GB.

ROG Phone 6 Edisi Batman

Andy Yang/Engadget Chinese

ASUS juga melancarkan ROG Phone 6 Batman Edition, yang pada asasnya sama ada model asas 6 atau 6D (bergantung pada kawasan) dengan bekas storan khas, projektor LED isyarat kelawar kecil (anda boleh menghidupkannya dengan telefon anda melalui USB-C) , Kes Batman Aero khas dan pin dulang SIM lambang Batman — ini disertakan dengan pendiriannya sendiri untuk tujuan paparan. Belum ada maklumat mengenai ketersediaan AS atau Eropah.

Semua produk yang disyorkan oleh Engadget dipilih oleh pasukan editorial kami, bebas daripada syarikat induk kami. Beberapa cerita kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Semua harga adalah betul pada masa penerbitan.

We would like to thank the author of this write-up for this awesome content

ASUS ROG Phone 6D Ultimate mempunyai sistem penyejukan yang lebih terperinci | Engadget


Check out our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/