Bacaan Kelajuan, 23 Oktober 2022

Daripada Cyberpunk yang diilhamkan Skuter Honda, kepada pelumba kafe Yamaha R1 yang membingungkan, kami ada sesuatu untuk semua orang minggu ini. Dalam berita lain: Yamaha RZ350 akan dilelong, dokumentari mengenai pelancaran Jessi Combs yang lewat, dan beberapa kutu buku basikal membuka kotak Yamaha berusia 40 tahun buat kali pertama.

Skuter Honda Spacy 110 oleh Rainbow Moto Builder
Honda Spacy 110 oleh Rainbow Moto Builder Bukan rahsia lagi bahawa kami mempunyai tempat yang lembut untuk skuter tersuai—itulah sebabnya anda akan melihatnya di halaman ini dengan kerap. Tetapi walaupun kami suka melemparkan jaring kami lebar-lebar, kami tidak pernah melihat perkara seperti ini.

Betul: bersembunyi di bawah rangka badan mesin yang diilhamkan sci-fi ini, adalah skuter. Khususnya, Honda Spacy 110 model 2012 yang sederhana.

Skuter Honda Spacy 110 oleh Rainbow Moto Builder
Dalam bentuk stok, ia hanyalah satu lagi skuter komuter dengan rupa generik, direka untuk melakukan lebih sedikit daripada pergi dari A ke B. Tetapi Rainbow Moto Builder Indonesia melihat potensi untuk lebih banyak lagi.

Mengambil inspirasi daripada siri permainan video Cyberpunk, krew membalut Spacy dengan pelengkap penuh panel badan kepingan logam berbentuk tangan. Ia dilitupi dari kepala ke kaki dengan sentuhan kecil yang kemas, termasuk banyak lubang dan pelbagai pengikat yang, dari jauh, meniru rivet pada badan pesawat.

Skuter Honda Spacy 110 oleh Rainbow Moto Builder
Mencungkil bahagian hadapan adalah dua lampu LED yang sangat terang, diilhamkan oleh watak tituler daripada filem animasi, WALL-E. Tepat di belakangnya, potongan memberi laluan kepada satu set klip-on, dilengkapi dengan barangan daripada RCB dan Rizoma. Pencucuhan terletak di sebelah kiri berkata tentang fairing utama, dengan speedo yang dinaik taraf tertanam di atas penutup tangki.

Skuter Honda Spacy 110 oleh Rainbow Moto Builder
Terdapat jumlah perincian yang mengejutkan untuk basikal penderma yang begitu sederhana. Bahagian ekor menampilkan lampu belakang LED bersepadu, serta penutup yang boleh ditanggalkan untuk memuatkan penumpang. Lebih jauh ke bawah ialah set belakang dan pasak penumpang yang dinaik taraf.

Rainbow Moto Builder juga meningkatkan kapasiti enjin sehingga 135 cc, dan memasang ekzos selepas pasaran. Spacy juga turut menggunakan roda baharu—tetapi ia lebih luas daripada stok, jadi pasukan terpaksa menggunakan keajaiban mereka pada garpu dan lengan ayun.

Skuter Honda Spacy 110 oleh Rainbow Moto Builder
Ia adalah tindakan liar untuk skuter, tetapi kita semua untuk itu. Dan ini bukan kali pertama Rainbow Moto Builder melakukan sesuatu ini di atas—tatal melalui suapan Instagram mereka, dan anda akan melihat beberapa lagi basikal yang kelihatan seperti ia dilancarkan daripada filem sci-fi animasi. [Rainbow Moto Builder Instagram]

Pelumba kafe Yamaha R1 oleh FrameCrafters
Yamaha R1 oleh Robert Catanese dan FrameCrafters Sesetengah lelaki gembira untuk menampar bonggol ekor dan klip-on pada Honda CB lama dan memanggilnya pelumba kafe. Tetapi bukan Robert Catanese. Ideanya tentang pelumba kafe adalah sesuatu yang menggabungkan prestasi moden dengan panache vintaj—seperti Yamaha R1 yang dibungkus semula ke dalam casis yang ditempah sepenuhnya.

Pelumba kafe Yamaha R1 oleh FrameCrafters
Berpangkalan di Chicago, Rob adalah peminat tegar kedua-dua perlumbaan motosikal dan budaya motosikal tersuai. Dia juga mempunyai beberapa kenalan yang sangat jahat—seperti pasukan bapa dan anak lelaki di FrameCrafters di Union, Illinois. Jadi projek ini tidak pernah mencapai apa-apa selain melampau.

Projek Rob bermula sepenuhnya analog; lakaran pada serbet yang dibuat di atas bir dengan rakan. Berbekalkan lakaran itu, dan penderma Yamaha R1 2012 yang hampir sempurna, Rob menuju ke FrameCrafters untuk menentukan keseluruhan binaan. Akhirnya, motor R1, ECU dan beberapa “titik geometri” utama adalah yang tinggal.

Pelumba kafe Yamaha R1 oleh FrameCrafters
Enjin empat silinder berkuasa 182 hp kini berada (sebagai anggota tertekan) dalam bingkai kromol yang dibuat khas. Ia bukan sekadar cantik—Rob mempunyai gaya tunggangan yang agresif, jadi casisnya dibina untuk mengatasinya. Lengan swingarm juga merupakan unit chromoly buatan tangan, dan semuanya telah disalut nikel sebagai tanda kepada bingkai Rickman lama.

FrameCrafters kemudiannya mengadaptasi unit fairing dan ekor replika Ducati 750SS agar sesuai dengan basikal, dipadankan dengan tangki bahan api aluminium buatan tangan. Pengambilan udara aloi bersembunyi di bawahnya.

Pelumba kafe Yamaha R1 oleh FrameCrafters
Meneruskan tema persembahan, Rob melemparkan senarai cucian bahagian eksotik pada binaan itu. Ia bergolek pada roda gentian karbon dari BST, dan berhenti dengan ihsan angkup brek Beringer dan rotor Brake Tech. Peningkatan lain termasuk kuk Prestasi Serangan, kejutan belakang Öhlins, kawalan kaki gaya GP dari Vortex, dan sekumpulan bit Lightech dan Motogadget.

Pelumba kafe Yamaha R1 oleh FrameCrafters
Rob juga memasang ekzos titanium tersuai, dan motosikal itu telah dicabang dan ditala. Ia kini mempunyai berat 50 paun kurang daripada stok R1, dan menghasilkan kira-kira 200 hp.

Yang bestnya, ia ditunggangi sepanjang masa. [Source]

Yamaha RZ350 untuk dijual di Iconic Motorbikes
Untuk dijual: 1985 Yamaha RZ350 Jika anda lebih suka basikal berprestasi klasik berbanding pelumba kafe, mereka yang berada di Lelong Motosikal Iconic sediakan hadiah untuk anda. Mereka kini sedang melelong Yamaha RZ350 1985.

Sudah tentu, RZ350 adalah dua lejang paling ikonik yang pernah dibuat oleh Yamaha, tetapi ia masih istimewa dengan haknya sendiri. Sebagai permulaan, ia adalah salah satu daripada dua lejang terakhir yang dibina oleh Yamaha, sebelum mengetatkan keperluan pelepasan mula mencekik pasaran. RZ350 dibuat berdasarkan kulit giginya, sebahagiannya berkat fakta bahawa ia menampilkan salah satu sistem ekzos yang dilengkapi penukar pemangkin terawal dalam industri.

Yamaha RZ350 untuk dijual di Iconic Motorbikes
Ia adalah penonton juga, menurut Cycle World, yang meletakkannya di muka depan mereka pada Julai 1984 dan menilainya sebagai “10 sempurna pada skala keseronokan.”

Yamaha memasarkan motosikal itu di AS dengan bergantung kepada model jualan ‘menang pada hari Ahad, jual pada hari Isnin’ yang boleh dipercayai. Jadi RZ350 pasaran AS memakai livery ‘speedblock’ kuning, dengan tandatangan Kenny Roberts pada fairing.

Yamaha RZ350 untuk dijual di Iconic Motorbikes
Contoh untuk dijual di sini mempunyai 7,859 batu pada jam, dan kebanyakannya adalah stok. Satu-satunya perubahan yang ketara ialah ekzos Allspeed, hos berjalin dan cengkaman baharu.

Krew di Iconic telah memberikan basikal itu dengan baik sekali lagi, dan ambil perhatian bahawa walaupun tayar baik, cecair segar dan elektrik semuanya berfungsi, terdapat kebocoran karbohidrat yang perlu diisih. Basikal itu dihantar dengan segelintir alat ganti juga, dan bateri baharu telah dipasang.

Yamaha RZ350 untuk dijual di Iconic Motorbikes
Berdasarkan gambar dekat pada penyenaraian mereka, Yamaha juga boleh melakukan pembersihan kosmetik yang mantap. Tetapi jika anda mempunyai sedikit wang untuk dibelanjakan, dan boleh memanfaatkannya sebelum lelongan tamat dalam tiga hari, ini mungkin projek musim sejuk kecil yang sempurna. [More]

Wanita Terpantas di Bumi: dokumentari Jessi Combs
Wanita Terpantas di Bumi Dikenali sebagai “wanita terpantas menaiki empat roda,” Jessi Combs meninggal dunia secara tragis pada 2019 ketika cuba mencatatkan rekod kelajuan darat wanita dalam kereta berkuasa jet. Sebelum kemalangan maut itu, dia mencatatkan kelajuan 522.783 mph [841.338 km/h]— memecahkan rekod yang telah berdiri sejak 1976.

Menstrim sekarang di HBO Max, ‘Wanita Terpantas di Bumi’ ialah dokumentari yang mengisahkan usaha Jessi selama tujuh tahun untuk memecahkan rekod itu, dan mencerminkan kehidupannya yang luar biasa. Dan hidupnya pasti luar biasa.

;

Dilahirkan di South Dakota, dan taksub dengan kepantasan sejak kecil, hampir tiada apa yang Jessi tidak lakukan sepanjang berada di sini. Dia seorang pelumba, fabrikasi, artis, jurugambar dan personaliti TV yang cemerlang. Dan walaupun kebanyakan pencapaiannya berlaku pada empat roda, dia sangat tertanam-dan sangat disayangi-dalam adegan motosikal.

Dia menjalani hidupnya dengan kelajuan penuh dan, sehingga kini, masih memberi inspirasi kepada orang lain untuk melakukan perkara yang sama. [Image source: The Jessi Combs Foundation]

Yamaha SR500 di dalam peti kilangnya
Membongkar Yamaha SR500 baru berusia 40 tahun Tidak lama dahulu, rakan-rakan kami di Silodrome melaporkan tentang satu jenama baharu, peti Yamaha SR500 yang akan dijual. Basikal itu sebenarnya adalah satu daripada dua, pada asalnya dibeli oleh seorang lelaki pada zaman pengilang masih membenarkan anda memasang basikal anda sendiri. Hasratnya adalah untuk dia dan anak lelakinya menunggang motosikal bersama-sama pada basikal—tetapi mereka tidak pernah melakukannya, dan basikal itu berdiri.

Salah satu daripadanya baru-baru ini dibeli oleh lelaki di belakang saluran YouTube, Beards and Bikes. Sebaik sahaja mereka memilikinya, mereka melakukan perkara yang kebanyakan kita suka lakukan secara rahsia, tetapi mungkin tidak cukup berani untuk: mereka tidak menulis, memasang dan memulakannya. Dalam proses itu, mereka terpaksa berdepan dengan segala-galanya daripada najis tetikus kepada satu set kunci yang hilang.

Tuangkan minuman untuk diri sendiri, berehat dan nikmati keseronokan di bawah.We would love to say thanks to the author of this short article for this outstanding content

Bacaan Kelajuan, 23 Oktober 2022


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/