Bagaimana Shredder’s Revenge menangkap intipati permainan arked TMNT klasik

Frederic Gemus masih ingat kali pertama dia memainkan yang asal Penyu Ninja Mutant Remaja permainan arked. Ada sesuatu tentang pengalaman itu, dengan watak ekspresifnya yang besar dan permainan yang mudah didekati, yang membuatkan dia benar-benar tersentuh. “Memainkan permainan itu sangat mengagumkan kerana ia sama seperti bermain kartun,” dia memberitahu saya melalui Zoom (dengan koleksi yang besar permainan retro di belakangnya). “Ia sangat berbeza daripada Nintendo pada zaman dahulu.” Jadi, apabila Gemus, kini seorang pereka di studio Tribute Games yang berpangkalan di Montreal, mempunyai peluang untuk mengusahakan pandangan moden TMNT, ia adalah projek impian. “Itu sangat menarik untuk dipelajari,” katanya mengenai projek itu.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge keluar sekarang, dan ia datang daripada beberapa pakar yang terbukti dalam bidang itu. Ia dibangunkan oleh Tribute, yang menampilkan pembangun yang bekerja pada tajuk seperti Scott Pilgrim lwn Dunia: Permainan dan kultus melanda TMNT permainan untuk Game Boy Advance, dan diterbitkan oleh Dotemu, pasukan di belakang kebangkitan yang luar biasa Jalan-jalan Kemarahan. Matlamat untuk Dendam Shredder adalah hampir sama: untuk mengambil bahagian terbaik dari klasik TMNT tajuk dan menjadikannya berfungsi untuk khalayak moden.

Bagi Gemus, terdapat beberapa perkara yang menjadikan permainan klasik itu menonjol, yang ingin ditekankan olehnya Dendam Shredder. Yang pertama ialah kebolehaksesan. Walaupun permainan arked masih direka bentuk untuk menggunakan sebanyak mungkin tempat anda — dan, oleh itu, agak mencabar — ia masih lebih mudah untuk diambil dan dimainkan daripada kebanyakan pemain sezaman mereka. Beliau juga percaya bahawa pacing dan reka bentuk tahap asal TMNT permainan mempunyai lebih banyak persamaan dengan permainan aksi daripada pukulan tatal sisi standard. “Anda mempunyai musuh yang datang, dalam corak yang berbeza, dan ini semua tentang melupuskannya dengan cepat supaya anda tidak dikerumuni,” jelasnya. “Itu sesuatu yang kami benar-benar mahu tawan semula dalam permainan.”

Sudah tentu, walaupun pasukan itu menggunakan falsafah reka bentuk yang serupa, mereka juga dapat memanfaatkan teknologi moden. Dendam Shredder tersedia pada PS4, Switch, Xbox, dan Steam, yang merupakan peningkatan sedikit daripada konsol 16-bit dan kabinet arked era ’90-an. Yang penting, ia masih kelihatan retro yang lazat, dengan seni piksel yang cantik dan ekspresif yang penuh dengan semua jenis animasi yang menarik. Saya amat menyukai musuh Foot Clan yang bersembunyi di dalam beg sampah atau menyamar sebagai chef sebelum serangan. (Ia juga membunyikan bahagian itu berkat runut bunyi yang cemerlang daripada Sonic Mania komposer Tee Lopes.)

“Kami suka mengatakan bahawa kami suka membuat permainan mengikut cara anda mengingatinya, dan bukannya cara mereka,” kata Gemus. Tetapi pembangun tidak begitu terhad dalam hal jumlah yang mereka boleh letakkan pada skrin dan tidak dipaksa untuk melakukan perkara seperti menggunakan semula animasi atau sprite watak demi kepentingan menjimatkan memori. Selain itu, mereka dapat menambah ciri moden sepenuhnya seperti permainan dalam talian.

Mencapai keseimbangan antara moden dan retro adalah satu cabaran, yang melibatkan banyak penyelidikan dan ujian. Pasukan pembangunan memainkan kebanyakan permainan klasik — bukan sahaja TMNT permainan tetapi yang lain mengalahkan mereka juga — dan menggali isu lama tentang Kuasa Nintendo untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik tentang cara tahap dibentangkan. Ujian, sementara itu, adalah sangat rumit. Pada mulanya, adalah mustahil untuk mempunyai penguji bermain bersama-sama secara tempatan kerana wabak itu. Tetapi, walaupun mereka dapat melakukannya, sifat huru-hara berbilang pemain permainan — yang menyokong sehingga enam pemain — menyukarkan mengikuti playthrough. “Kadang-kadang agak sukar untuk menganalisis perkara yang berlaku kerana terdapat banyak perkara yang berlaku pada skrin,” kata Gemus.

Dan walaupun nostalgia jelas merupakan sebahagian besar pengalaman, baik untuk permainan klasik dan siri animasi asal, kata Gemus Dendam Shredder telah direka supaya pemain baharu boleh mengambilnya. “Tiada mata sebenar dalam permainan di mana anda perlu mempunyai pengetahuan [the original games],” dia cakap. “Terdapat banyak telur Paskah, sudah tentu, dan sedikit penghormatan. Tetapi tidak pernah ada prasyarat untuk dapat menikmati permainan ini.”

Dendam Shredder akan keluar pada masa apabila terdapat kebangkitan semula permainan tatal sisi. Ia adalah masa yang sangat baik untuk menjadi peminat penyu; sebagai tambahan kepada Dendam Shredder, 13 permainan klasik juga mendapat pakej akhir tahun ini. Dan Gemus mempunyai teori mengapa permainan ini, yang pernah menguasai arked, begitu bertahan.

“Pada mulanya anda rasa ia hanya tumbuk butang, tetapi kemudian pada satu ketika anda menyedari bahawa ia lebih seperti tarian,” jelasnya. “Terdapat banyak kedudukan, banyak irama — ia seperti menari. Anda hanya boleh menari untuk keseronokan, tetapi anda juga boleh menjadi penari profesional dan melakukan semua gerakan yang luar biasa ini.”

We wish to say thanks to the writer of this short article for this awesome web content

Bagaimana Shredder’s Revenge menangkap intipati permainan arked TMNT klasik


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/