Bagaimana untuk membuang bloatware daripada Samsung Galaxy S22

Perlu berurusan dengan bloatware bukanlah pengalaman yang menyenangkan. Bahagian yang menyedihkan ialah walaupun telefon Android terbaik datang dengan apl prapasang yang anda tidak minta. Mereka sering dihantar oleh OEM hasil perkongsian pengewangan mereka dengan jenama dan syarikat lain. The Samsung Galaxy S22 turut disertakan dengan sekumpulan apl yang tidak boleh dinyahpasang. Ini termasuk suspek biasa seperti Galaxy Store dan My Galaxy bersama-sama apl pendua seperti Kalendar, Mesej dan banyak lagi. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk mengalih keluar perisian bloat daripada Samsung Galaxy S22.

Walaupun apl prapasang ini tidak bersilang laluan dengan penggunaan harian anda atau melakukan apa-apa yang berbahaya, ia cenderung menggunakan ruang storan — dan kadangkala sumber sistem juga — yang boleh digunakan oleh apl lain. Walaupun tidak, sesetengah orang hanya mendapati mereka menjengkelkan dan sukar untuk diabaikan. Jadi mari kita lihat beberapa langkah mudah yang boleh digunakan untuk membebaskan telefon pintar baharu anda yang berkilat $800 daripada perisian bloat yang telah dimuatkan dan “tidak boleh dipasang”.

Catatan: Anda boleh mengikuti set arahan yang sama untuk menyahpasang bloatware pada telefon pintar Android lain juga.

Satu-satunya perkara yang anda perlukan untuk ini ialah telefon pintar anda, PC/Mac dengannya ADBdan a wayar USB untuk menyambung telefon anda ke komputer anda.

Bagaimana untuk Nyahpasang Bloatware daripada Samsung Galaxy S22 tanpa Akses Root

Kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk mengalih keluar perisian bloat menggunakan kedua-dua ADB dan juga GUI Pembuangan Apl ADB seperti “Universal Android Debloater”. Kedua-dua kaedah ini tidak memerlukan akses root ke telefon anda, jadi anda sepatutnya dapat menyelesaikannya dengan mudah selagi anda mengikuti langkah-langkah dengan berhati-hati.

Awas: Menyahpasang beberapa apl sistem boleh berbahaya dan boleh mengakibatkan penutupan paksa dan pincang fungsi, atau malah peranti rosak. Kami mengesyorkan agar anda mengalih keluar hanya apl yang anda fikir sama sekali tidak diperlukan.

Langkah 1: Dayakan Penyahpepijatan USB pada Galaxy S22 anda

Langkah 2: Menggunakan ADB untuk mengalih keluar pakej yang dipasang

 • Adalah penting untuk memastikan bahawa anda telah memasang ADB pada komputer anda sebelum kami memulakan langkah ini. Anda boleh menyemak kami Cara memasang panduan ADB jika anda baru mengenali ini.
 • Selepas mendayakan USB Debugging, pasangkan Galaxy S22 anda ke dalam komputer anda dan tukar tetapan USB daripada Mengecas mod telefon sahaja kepada Memindahkan mod fail apabila digesa.
 • Pada mesin Windows, semak imbas ke direktori tempat ADB dipasang dan tahan kekunci Shift dan klik kanan pada nama direktori dan pilih Buka tetingkap arahan/PowerShell di sini.
 • Jika anda menggunakan Mac, lancarkan tetingkap Terminal dan navigasi ke direktori ADB menggunakan cd <path to the directory>.Pada Mac saya, sebagai contoh, ia adalah cd /Users/karthiksmac/Desktop/platform-tool
  Mac Terminal galaksi s22
 • Sebaik sahaja anda masuk, hanya taip adb devices dan tekan enter untuk melihat nombor siri peranti anda. Anda mungkin melihat gesaan pada telefon anda yang meminta anda membenarkan sambungan dengan komputer jika anda melakukan ini buat kali pertama. Jika ya, maka berikanlah.
  Benarkan Penyahpepijatan USB Galaxy S22
 • Selepas itu, jalankan semula adb devices arahan untuk melihat nombor siri.

Langkah 3: Mengalih keluar pakej apl

Langkah 4: Masa untuk menyingkirkan perisian bloat

 • Sebaik sahaja anda mempunyai nama pakej apl yang ingin anda nyahpasang, gunakan arahan berikut untuk mengalih keluarnya daripada telefon anda:

  pm uninstall -k --user 0 NameOfPackage

 • Ambil perhatian bahawa anda perlu menggantikan “NameOfPackage” daripada arahan dengan nama pakej penuh, tanpa sebarang ” atau <>.

Jika anda mengikut langkah dengan betul, maka anda telah berjaya menyahpasang perisian bloat daripada Galaxy S22 anda. Memandangkan tiada cara untuk menyahpasang semua apl bersama-sama menggunakan ADB, anda perlu melaksanakan arahan secara manual untuk setiap apl yang ingin anda nyahpasang.

Jika ini kelihatan seperti banyak kerja untuk anda atau jika anda tidak selesa menjalankan kod ADB, maka anda juga boleh mempertimbangkan untuk menggunakan GUI penyingkiran aplikasi untuk mengalih keluar perisian bloat. Salah satu perkara terbaik tentang menggunakan GUI seperti “Universal Android Debloater” ialah anda juga boleh memilih sekumpulan pakej bersama-sama dan mengalih keluarnya dalam satu kelompok.

Universal Android Debloater

Anda boleh pergi ke kami Urutan “Universal Android Debloater” Forum XDA untuk memuat turun dan mengetahui lebih lanjut mengenainya. Perlu diingatkan bahawa anda juga boleh memasang semula apl yang mungkin telah anda alih keluar secara tidak sengaja. Anda boleh pergi ke kami panduan penyingkiran bloatware untuk mengetahui langkah-langkah yang terlibat dalam memasang semula apl.


Menutup pemikiran

Nah, itu membawa kita ke penghujung tutorial ini. Mengalih keluar bloatware daripada telefon pintar Samsung Galaxy S22 anda, seperti yang anda lihat, adalah tugas yang agak mudah jika anda mengetahui cara anda menggunakan alat ADB. Walaupun begitu, kami berharap OEM membenarkan kami menyingkirkan apl ini dengan lebih mudah, sama seperti cara anda menyahpasang apl biasa daripada telefon pintar anda.

Jika anda terjumpa artikel ini semasa mencari cara untuk mengalih keluar perisian bloatware daripada mana-mana telefon Android lain, maka anda akan gembira mengetahui bahawa kaedah ini boleh digunakan pada mana-mana telefon pintar tanpa mengira OEM atau pembawa. Semoga berjaya dengan proses ini dan kami harap anda menikmati Galaxy S22 bebas bloatware anda seperti yang kami lakukan semasa menyusun ulasannya.

We want to say thanks to the writer of this article for this outstanding content

Bagaimana untuk membuang bloatware daripada Samsung Galaxy S22


You can find our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/