Bagaimana untuk menambah lesen memandu anda pada Apple Wallet | Aliran Digital

Apple telah memecahkan landasan baharu dengan membenarkan Apple Wallets pengguna iPhone berfungsi sebagai pengenalan rasmi jika dilengkapi dengan lesen memandu atau ID negeri. Pada masa ini tidak terdapat kes penggunaan yang besar untuk teknologi, seperti Arizona adalah satu-satunya negeri yang mengiktiraf Apple Wallet sebagai ID yang sah. Yang berkata, Apple mempunyai senarai keseluruhan negeri lain di AS yang dijangkakan syarikat akan mengikuti petunjuk Arizona dalam beberapa bulan akan datang.

Memandangkan semakin banyak negeri mula membenarkan pemilik iPhone meninggalkan ID rasmi mereka di rumah memihak kepada Apple Wallet, mengetahui cara memasukkan maklumat anda dengan betul adalah penting. Sebelum bermula, pastikan iPhone anda dikemas kini dengan iOS 15.4 atau mana-mana edisi terkemudian. Selain itu, jika anda bercadang untuk menggunakan Apple Watch anda untuk berfungsi sebagai ID anda, pastikan ia dipasang dengan WatchOS 8.4 atau lebih baru juga.

Apakah negeri yang menerima Apple Wallet sebagai satu bentuk ID?

Seperti yang dinyatakan di atas, teknologi ini masih di peringkat awal, jadi belum diterima secara meluas sebagai ID rasmi. Senarai negeri semasa yang mengiktiraf lesen memandu Apple Wallet dan ciri ID negeri sebagai sah adalah seperti berikut:

Walaupun senarai negeri masih kecil, Apple mempunyai rancangan besar untuk seluruh negara. Pada masa ini, syarikat itu menjangkakan bahawa Georgia akan menjadi negeri seterusnya untuk mengikuti petunjuk Arizona dalam mengguna pakai ciri ID Walletnya. Apple mempunyai senarai negeri khusus sendiri yang ia merancang untuk memberi keutamaan apabila ia berkaitan dengan ID Wallet, jadi peminat yang tidak sabar-sabar untuk mula menggunakan ciri tersebut harus mengharapkan keadaan berikut akan menjadi yang akan datang:

 • Colorado
 • Connecticut
 • Georgia
 • Hawaii
 • Iowa
 • Kentucky
 • Maryland
 • Mississippi
 • Ohio
 • Oklah
 • Puerto Rico
 • Utah

Senarai di atas jelas sekali jauh daripada merangkumi semua apabila ia berkaitan dengan AS, tetapi nampaknya negeri ini akan menguji keadaan sebelum ID Wallet digunakan di seluruh negara.

Cara menambah lesen memandu anda pada Apple Wallet

Menyediakan iPhone anda dengan lesen memandu atau ID negeri adalah semudah menambahkan kad pada Apple Wallet anda. Satu-satunya prasyarat ialah anda perlu mempunyai ID Wajah dihidupkan dan disediakan untuk mengakses ciri tersebut. Face ID telah menjadi titik pertikaian bagi kebanyakan pengguna Apple, tetapi, malangnya, mendaftarkan peranti anda sebagai ID rasmi memerlukannya. Jika anda tidak selesa menggunakan Face ID, maka anda perlu terus membawa lesen pemandu fizikal atau ID negeri anda buat masa ini. Yang berkata, berikut ialah cara untuk menyediakan ID anda dalam Apple Wallet.

Langkah 1: Buka Dompet aplikasi.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 2: Ketik pada “Plus” di penjuru kanan sebelah atas skrin.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 3: Apabila Tambahkan pada Wallet menu muncul, ketik pada Lesen Memandu atau ID Negeri.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 4: Jika tidak dilakukan sebelum ini, anda akan digesa untuk menyediakan Face ID. Ikuti langkah yang diperlukan untuk menyediakannya, atau semak panduan ini untuk langkah yang lebih mendalam.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 5: Dari sini, jika anda mempunyai Apple Watch, anda akan diberi pilihan sama ada untuk menyediakan ID anda dengan kedua-dua iPhone dan Apple Watch anda atau hanya menyediakannya dengan telefon anda. Tentukan peranti yang anda mahu sediakan dan ketik sama ada Tambahkan pada iPhone dan Apple Watch atau Tambahkan pada iPhone sahaja. Jika anda tidak mempunyai Apple Watch, hanya ketik teruskan.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 6: Letakkan ID anda pada permukaan rata di dalam bilik yang terang dan selaraskan tepinya dengan tepi pada skrin. Telefon anda akan mengambil gambar secara automatik setelah ia mengenali ID anda. Ketik teruskan sebaik sahaja anda mempunyai gambar yang baik di hadapan ID.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 7: Balikkan kad anda dan ulangi langkah 6 dengan bahagian belakang kad.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 8: Ketik teruskan pada halaman yang memberitahu anda bahawa pengesahan tambahan akan diperlukan untuk menyelesaikan proses tersebut.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 9: Ikut gesaan pada skrin dan letakkan telefon anda seperti anda akan mengambil swafoto menggunakan kamera menghadap hadapan pada iPhone anda. Anda akan diminta melakukan pergerakan yang berbeza seperti menutup mata atau menggerakkan kepala ke kiri atau kanan. Pegang setiap kedudukan sehingga telefon bergetar dan memberi anda tugasan baharu. Jika melakukan pergerakan sedemikian tidak boleh dilakukan atas sebarang sebab, pilih Pilihan kebolehaksesan di bahagian bawah skrin dan ikut gesaan. Selepas mengikut arahan, ketik teruskan.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 10: Dari sini, anda akan digesa untuk mengambil swafoto menggunakan kamera menghadap hadapan. Untuk hasil terbaik, cuba padankan wajah yang anda buat dalam lesen memandu atau gambar ID negeri anda. Setelah diambil, ketik teruskan.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 11: Skrin seterusnya akan meminta anda mengesahkan semua foto yang telah anda ambil setakat ini. Jika semuanya kelihatan baik, ketik Teruskan dengan Face ID. Jika tidak, kembali dan ambil semula foto dan kemudian teruskan setelah selesai.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Langkah 12: Ketik Setuju pada halaman terma dan syarat.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Dengan semua itu selesai, Apple akan menghantar maklumat anda ke MVD negeri anda. Ia perlu mengambil masa beberapa minit untuk mereka mengesahkan ID anda, tetapi sebaik sahaja mereka melakukannya, ID baharu anda akan dapat dilihat dalam apl Wallet. Ia boleh digunakan di terminal lapangan terbang terpilih dengan membuka Apple Wallet anda dan mengetik iPhone atau Apple Watch anda ke terminal, sama seperti membayar menggunakan kad kredit atau debit Apple Wallet.

Syor Editor


We would like to give thanks to the writer of this article for this outstanding content

Bagaimana untuk menambah lesen memandu anda pada Apple Wallet | Aliran Digital


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/