Bagaimana untuk menjeda dan melumpuhkan kemas kini Windows 11

Kemas kini Windows 11, yang dihantar oleh Microsoft ke sistem anda secara kerap, bertujuan untuk memastikan sistem pengendalian anda sentiasa terkini. Mereka, untuk sebahagian besar, adalah perkara yang baik. Tetapi seperti yang diketahui oleh pengguna Windows lama, kadangkala, kemas kini boleh menjadi salah, dan oleh itu sesetengah pihak memilih untuk menangguhkan kemas kini selama satu atau dua minggu untuk memastikan tiada sebarang masalah dihantar dengan kemas kini. Selain itu, kadangkala kemas kini datang pada masa yang menyusahkan — contohnya, apabila anda berada di tengah-tengah projek dengan tarikh akhir yang ketat.

awak tidak boleh menghentikan kemas kini sama sekali, tetapi anda boleh menjedanya. Terdapat juga cara untuk melumpuhkan kemas kini, tetapi ia juga tidak kekal. Jika anda ingin menangguhkan sekiranya berlaku sebarang gangguan atau lebih suka menangguhkannya selama mungkin, berikut ialah cara untuk melaraskan tetapan anda.

Jeda kemas kini

 • Klik pada Mulakan ikon dan pilih tetapan
 • Buka Kemas Kini Windows

Buka Kemas Kini Windows untuk melihat sama ada anda dikemas kini.

 • Jika anda mempunyai sebarang kemas kini yang belum selesai, anda akan mendapati ia tersenarai di atas. Anda juga boleh klik pada Semak butang kemas kini untuk melihat sama ada anda mempunyai sebarang kemas kini yang menunggu. Jika tidak, anda akan diberitahu bahawa anda telah dikemas kini.
 • Terus di bawah, anda akan melihat pilihan Jeda kemas kini. Di sebelah kanan, terdapat butang berlabel Jeda selama 1 minggu yang akan membolehkan anda berbuat demikian.
 • Jika anda ingin menjeda lebih daripada satu minggu, kemudian klik pada butang itu sekali lagi, dan anda boleh melanjutkan jeda sehingga tiga minggu.
 • Jika anda ingin memulakan semula kemas kini, anda akan melihat bahawa butang yang anda gunakan untuk menyemak kemas kini kini dibaca Sambung semula kemas kini. Klik pada itu.

Anda boleh menjeda kemas kini sehingga tiga minggu.

Anda boleh menjeda kemas kini sehingga tiga minggu.

 • Malangnya, tidak seperti Windows 10, di mana anda boleh menjeda kemas kini sehingga 35 hari, dalam Windows 11, anda hanya mendapat sehingga tiga minggu itu.

Laraskan masa mula semula

Windows biasanya perlu dimulakan semula untuk menyelesaikan pemasangan kemas kini — dan memandangkan kemas kini boleh menyebabkan komputer anda tidak berfungsi untuk mana-mana sahaja dari beberapa minit hingga beberapa jam, anda mungkin mahu melaraskan masa mulakan semula pada masa yang paling sesuai.

 • Dalam skrin Kemas Kini Windows, pilih Pilihan lanjutan
 • carilah Beritahu saya apabila permulaan semula diperlukan untuk menyelesaikan kemas kini dan hidupkan ia. Dengan cara itu, anda akan tahu jika permulaan semula akan datang, dan jika anda mahu, anda boleh menjadualkan semula permulaan semula.
 • Hanya di bawah itu, klik pada Waktu aktif. Cari menu lungsur di sebelah kanan Laraskan waktu aktif dan pilih sama ada Secara manual atau Secara automatik. Jika anda memilih yang pertama, anda boleh memilih waktu yang ia tidak akan dimulakan semula (contohnya, jika ini adalah komputer kerja anda, anda boleh memilih untuk tidak memulakan semula antara jam 9 pagi dan 5 petang). Jika anda memilih yang terakhir, sistem akan dimulakan semula apabila anda tidak menggunakannya.

Pilihan lanjutan membolehkan anda mengubah tetapan kemas kini anda.

Pilihan lanjutan membolehkan anda mengubah tetapan kemas kini anda.

Lumpuhkan kemas kini

Jika anda ingin menghentikan kemas kini daripada berlaku lebih lama daripada itu, terdapat cara untuk melumpuhkan kemas kini yang berfungsi — agaknya — dengan Windows 10 dan juga harus berfungsi dengan Windows 11. Walau bagaimanapun, walaupun menggunakan Windows 10, ini tidak kekal; kebanyakan tapak melaporkan bahawa akhirnya (terutama dengan but semula), kemas kini telah disambung semula. Walau bagaimanapun, ini mungkin memberi anda sedikit ruang bernafas.

 • Gunakan Win+R untuk membuka Lari kotak dan taip perkhidmatan.msc. Pukul okey.

Taip

Taip “services.msc dalam kotak “Run”.

 • Tatal ke bawah ke Kemas Kini Windows dan klik dua kali padanya.

Tatal ke bawah ke

Tatal ke bawah ke “Kemas Kini Windows”

 • Di dalam Jenis permulaan menu lungsur turun, pilih Dilumpuhkan.

Menetapkan

Menetapkan “Kemas Kini Windows” kepada “Dilumpuhkan” akan menghentikan kemas kini – untuk seketika

 • klik baik dan mulakan semula PC anda.

Jika anda berubah fikiran, anda boleh mengikuti langkah ini untuk mendayakannya semula. Anda mungkin ambil perhatian bahawa anda boleh memilih Manual atau Automatik. (Kebanyakan PC Windows ditetapkan kepada Manual, yang bermaksud kemas kini dicetuskan oleh peristiwa dan tidak berlaku secara automatik apabila anda but semula.)

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this incredible web content

Bagaimana untuk menjeda dan melumpuhkan kemas kini Windows 11


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/