Bagaimanakah ciri Samsung Vision Booster berfungsi pada Galaxy S22?

Telefon Samsung semuanya mempunyai paparan yang hebat dan peranti siri Galaxy S22 baharu tidak berbeza. Di atas kertas, Galaxy S22, Galaxy S22 Plusdan juga Galaxy S22 Ultra semua nampaknya mempunyai paparan yang hebat. Daripada panel resolusi tinggi kepada sokongan kadar penyegaran adaptif, paparan telefon pintar ini mempunyai semuanya di bawah lengannya. Tetapi ada satu ciri khususnya yang menonjol kali ini – Penggalak Penglihatan. Jadi apakah sebenarnya ciri paparan Samsung Vision Booster baharu pada Galaxy S22 dan bagaimana ia berfungsi? Mari ketahui:

Sebelum kita bercakap tentang ciri Penggalak Penglihatan, berikut ialah pandangan pantas pada spesifikasi paparan:

XDA-Pembangun VIDEO HARI INI
Samsung Galaxy S22 Samsung Galaxy S22 Plus Samsung Galaxy S22 Ultra
 • Paparan rata 6.1-inci FHD+ AMOLED Dinamik 2X
 • 2340 x 1080 piksel
 • Kadar penyegaran berubah 120Hz: 10-120Hz
 • Nisbah aspek 20:9
 • HDR10+
 • 1,300nit kecerahan puncak
 • Paparan Sentiasa Hidup
 • Paparan Infiniti-O
 • Paparan rata 6.6-inci FHD+ AMOLED Dinamik 2X
 • 2340 x 1080 piksel
 • Kadar penyegaran berubah 120Hz: 10-120Hz
 • Nisbah aspek 20:9
 • HDR10+
 • 1,750nits kecerahan puncak
 • Paparan Sentiasa Hidup
 • Paparan Infiniti-O
 • Paparan melengkung 2X AMOLED Dinamik 6.8 inci WQHD+
 • 1440 x 3088
 • Kadar penyegaran berubah 120Hz: 1-120Hz
 • Nisbah aspek 20:9
 • HDR10+
 • 1,750nits kecerahan puncak
 • Paparan Sentiasa Hidup
 • Paparan Infiniti-O

Ciri Samsung Vision Booster pada siri Galaxy S22

Paparan Samsung Galaxy S22 Plus

Vision Booster, seperti yang anda mungkin sedia maklum, ialah ciri menonjol yang diiklankan oleh Samsung untuk paparan baharunya. Ciri khusus ini melaraskan ton warna secara dinamik untuk menambah baik visual pada skrin di bawah cahaya matahari langsung. Samsung memahami bahawa meningkatkan kecerahan puncak putih sahaja tidak mencukupi untuk meningkatkan keterlihatan dalam keadaan terang. Penggalak Visi juga berfungsi pada nada pertengahan dan bayang-bayang untuk menaikkannya dalam perkadaran yang mencukupi untuk memastikan imej atau video kelihatan dengan betul.

Ciri Penggalak Visi Samsung mengambil alih pemetaan nada dalam cahaya matahari untuk memberikan pengalaman tontonan terbaik selain hanya meningkatkan kecerahan puncak sahaja. Walaupun Vision Booster hanya menyala di bawah cahaya matahari langsung, telefon Galaxy S22 menggunakan prinsip yang sama untuk aspek paparan yang lain juga. Kontras skrin juga disesuaikan mengikut kecerahannya dan persekitaran untuk memastikan semuanya kekal kelihatan.

Satu lagi yang menarik untuk diperhatikan tentang ciri ini ialah ketepatan warna kekal cukup baik secara keseluruhan walaupun apabila Penggalak Penglihatan didayakan. Ini amat mengagumkan memandangkan cara ciri ini meningkatkan kecerahan warna dan gamma sistem menjadi dinamik. Berikut ialah pandangan ringkas tentang perbezaan dalam melihat pemandangan pada telefon dengan dan tanpa Vision Booster didayakan:

Perbandingan Vision Booster siri Galaxy S22

Penggalak Penglihatan menetapkan kecerahan piksel kepada pemacu berlebihan. Kiri: Penggalak Penglihatan dilumpuhkan; Kanan: Penggalak Penglihatan didayakan

Walaupun ciri Vision Booster mengagumkan, terdapat kelemahan padanya. Memandangkan Penggalak Penglihatan menggunakan peta histogram resolusi rendah untuk mengira kawasan paparan yang hendak dirangsang, ia memperkenalkan banyak posterisasi. Ini menyebabkan perubahan mendadak daripada satu nada kepada nada yang lain, dan ini mungkin membuatkan sesetengah adegan kelihatan pelik. Ciri Penggalak Penglihatan juga tidak berfungsi apabila ciri perisai keselesaan Mata didayakan atau ditetapkan kepada “Adaptif”.

Selain itu, fakta bahawa Penggalak Penglihatan hanya didayakan melebihi 50,000 lux adalah agak mengecewakan kerana ia memerlukan paparan berada di bawah cahaya matahari langsung. Alangkah baiknya jika ciri ini didayakan apabila paparan berada pada sekitar 2,000 lux. Malangnya, itu tidak berlaku, dan ia dimatikan sebaik sahaja telefon mengesan bahawa paparan berada di bawah 20,000 lux. Kami telah menyerlahkan perkara ini dan beberapa isu lain dalam butiran kami Semakan paparan Galaxy S22 Plus, jadi pastikan anda menyemaknya. Semakan paparan kami panjang lebar tentang Penggalak Penglihatan dan pelbagai aspek paparan yang lain, jadi kami amat mengesyorkan membacanya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai paparan pada telefon siri Galaxy S22 tahun ini.

  Samsung Galaxy S22

  Samsung Galaxy S22 adalah yang terkecil daripada tiga telefon yang didatangkan dengan paparan rata 6.1-inci FHD+ Dynamic AMOLED 2X. Telefon ini mempunyai kecerahan puncak 1,300nits.

  Samsung Galaxy S22 Plus

  Samsung Galaxy S22 Plus adalah anak tengah dalam siri Galaxy S22. Ia mempunyai paparan yang lebih besar sedikit dan lebih baik dengan kecerahan puncak 1,750nits.

  Samsung Galaxy S22 Ultra

  Samsung Galaxy S22 Ultra ialah peranti paling berkuasa daripada ketiga-tiganya. Telefon khusus ini mempunyai paparan melengkung 6.8-inci WQHD+ Dinamik AMOLED 2X yang lebih besar.


Samsung sentiasa mendahului teknologi paparan, jadi bukanlah sesuatu yang mengejutkan untuk melihat telefon perdananya mendapat panel unggul dengan ciri baharu dan termaju. Walau bagaimanapun, paparan bukan satu-satunya mata jualan bagi telefon siri Galaxy S22 baharu ini. Kami juga mencadangkan anda membaca esei kami yang memperincikan semua ciri kamera unik siri Galaxy S22 untuk mengetahui perkara yang menjadikan peranti ini penembak tajam juga. Sebagai alternatif, anda juga boleh menyemak semua ciri Galaxy S22 Ultra S Pen untuk melihat segala-galanya yang dibawa ke meja. Akhir sekali, anda juga boleh melawat kami Tawaran Samsung Galaxy S22 halaman untuk melihat semua tawaran pelancaran dan banyak lagi untuk menjimatkan wang pada pembelian anda.

We want to give thanks to the author of this short article for this incredible content

Bagaimanakah ciri Samsung Vision Booster berfungsi pada Galaxy S22?


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/